Klaipėdos miesto savivaldybės želdynų ir želdinių inventorizavimas buvo atliktas 2012-2013 metais. Jį atliko valstybės įmonė „Valstybės žemės fondas“ ir remiantis šios inventorizacijos duomenimis, K. Donelaičio gatvėje auga 111 medžių, iš kurių 62 liepos, 41 kaštonas, 4 uosiai, 3 klevai ir 1 beržas.

Apžiūrėjus ir įvertinus augančius medžius nustatyta, kad iš 62 liepos 27 (43 proc.) yra patenkinamos arba blogos būklės, su kamieno puviniais, kitais stipriais pažeidimais.

Per 2012-2013 metus iš 41 kaštono penki kaštonai po audrų buvo nupjauti kaip vėjalaužos, o iš likusių 36 kaštonų net 31 (86 proc.) medis yra blogos ar patenkinamos būklės, su kamieno puviniais, nudžiūvusiomis lajomis.

Iš 4 uosių 3 yra blogos ar patenkinamos būklės, visi jie džiūstantys. Iš 3 klevų - vienas patenkinamos būklės su kamieno puviniu. Apibendrinant padaryta išvada, kad net 68 proc. medžių yra blogos ar patenkinamos būklės.

K. Donelaičio gatvės medžių būklė neatitinka gatvės želdinių kokybės reikalavimų: su kamieno ir priekelminės dalies puviniais, su kamieno mechaniniais pažeidimais, grybelinėmis ligomis, išdžiūvusiomis lajomis, pasvirę kiek mažiau kaip 60 laipsnių kampu į šaligatvio, važiuojamosios dalies pusę. Tai kelia pavojų žmonėms, automobiliams, pastatams.

Panašią išvadą pateikė ir Klaipėdos miesto želdynų ir želdinių apsaugos ir priežiūros komisija šios gatvės želdinius įvertinusi 2013 metų spalio mėnesį. Jos išvada pagrįsta Klaipėdos universiteto botanikos sodo vyriausios mokslo darbuotojos želdinių ekspertės doc. dr. Ritos Nekrošienės išvadomis.

Tyrimų rezultatai parodė, kad K. Donelaičio gatvėje esantys medžiai nebegali atlikti savo funkcijų ir rekomenduojama juos šalinti. Įvertinus visa tai, buvo nuspręsta K. Donelaičio gatvėje medžius iškirsti ir pasodinti naujus.

Medžių kirtimo, kelmų frezavimo darbai kainuos 36,5 tūkst. litų, naujų medžių pirkimas – 95 tūkst. litų, pasodinimo darbai – 15,2 tūkst. litų.

Vietoje pašalintų medžių planuoja pasodinti 90 paprastųjų koloninės formos klevų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)