Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau — Klaipėdos AVMI) pastebi, kad Klaipėdos krašto gyventojų nepakantumas vengiantiems mokesčių auga: apie apskrityje pastebėtus galimus mokestinius pažeidimus VMI pasitikėjimo telefonu 1882 pranešama dažniau, pranešimų turinys tapo konkretesnis, vis daugiau gyventojų linkę bendradarbiauti aiškinantis aplinkybes.

„Apskrities mastu aktyvumu pasižymi klaipėdiečiai – pasitikėjimo linija šiemet gauta per 300 Klaipėdos gyventojų skambučių. Nemažai pranešimų sulaukiama ir iš Klaipėdos rajono, Kretingos ir Šilutės rajonų gyventojų. Didžiąją dalį pranešimų, apie 30 proc., sudaro informacija apie galimai neapskaitytas pajamas, daugėja pranešimų apie atlyginimus „vokeliuose“, neregistruotos veiklos bei nelegalaus darbo atvejus“, – teigė Klaipėdos AVMI Kontrolės departamento direktorė Gražina Rimkienė.

Turimais duomenimis, gyventojai pasitikėjimo telefonu dažniausiai praneša apie galimus mokestinius pažeidimus pramonės, gamybos ir prekybos, taip pat pramogų, poilsio ir viešbučių bei statybos sektoriuose.

Pažymėtina, kad pranešimai apie galimus pažeidimus statybų sektoriuje iš visų Klaipėdos apskrityje šiemet gautų pranešimų sudaro dešimtadalį: padaugėjo pranešimų apie statybininkams „vokeliuose“ mokamą neapskaitytą darbo užmokestį, statybose nelegaliai dirbančius ar vykdančius neregistruotą veiklą asmenis.

Specialistų teigimu, nelieka nepastebėti ir pažeidimai viešojo maitinimo bei apgyvendinimo sektoriuose. Tačiau jei ankstesniais metais pranešimų skaičiui didesnės įtakos turėjo sezoniškumas (vasaros sezono metu augo), pastaruoju metu šis faktorius mažiau reikšmingas.

Kinta ir pats pranešimų pobūdis, ypač kai pranešama apie apgyvendinimo paslaugas. Skundus apie galimus pažeidimus nuomojant būstus poilsiautojams keičia pranešimai apie ilgalaikę nuomą: vis dažniau informuojama apie kaimynystėje galimai nemokant mokesčių nuomojamus būstus, patalpas pobūviams.

Be įprastų, sulaukiama ir pavienių pranešimų, pavyzdžiui, apie nario mokestį slepiantį medžiotojų būrelį, galimai vykdomą nelegalią kazino veiklą, gautų pajamų už merginų įdarbinimą užsienyje neapskaitančią įmonę, fiktyviai įdarbintą įmonės vadovo draugę ir įmonės lėšomis jai perkamas keliones, neregistruotą šunų kirpyklą ir pan.

„Visais atvejais į gyventojų telefonu, raštu ar tiesiogiai pateiktą informaciją yra reaguojama, pranešimas įvertinamas atsižvelgiant į mokesčių inspekcijos bei kitų šaltinių turimą informaciją, ir operatyviai sprendžiama dėl kontrolės veiksmų“, - pažymi Klaipėdos AVMI Kontrolės departamento direktorė, pastebėjusi, kad VMI pasitikėjimo telefonas 1882 tampa vis veiksmingesniu įrankiu prieš šešėlinę ekonomiką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją