Kokybiška lemputė gali tarnauti daugiai nei dešimtmetį

Vilniaus universiteto Taikomųjų mokslų instituto profesorius Artūras Žukauskas, paklaustas apie LED lempučių ekonominę naudą, teigė, kad taupymas priklauso nuo dviejų dalykų.

„Visų pirma reikėtų paminėti lemputės efektyvumą, kuris matuojamas liumenais per vatą. Visada reikia pažiūrėti, kokios elektrinės galios ir kiek liumenų generuoja. Taip pat reiktų įvertinti, kiek ši lemputė efektyvesnė už įprastinę. Patarčiau rinktis tokią, kur vatui tenka 100 liumenų. Tada energija bus iš tiesų efektyviai taupoma. Antras dalykas – ilgaamžiškumas. LED lemputės ilgiau tarnauja. Tada taupoma ne tik energija, bet ir nereikia dažnai keisti lempučių“, - sakė profesorius.

Jo teigimu, nereikėtų taupant LED lemputes pirkti iš nežinomų gamintojų. Be to, vertėtų atsižvelgti į tai, ar pardavėjas suteikia garantiją. Anot jo, kokybiška LED lemputė gali tarnauti 10 metų, o kartais net ir ilgiau.

„LED lempučių kaina didesnė nei įprastinių, tačiau sutaupoma mokant už elektrą. Lietuviai vis dar įpratę prie pigių lempučių ir prie didelių sąskaitų už elektrą. Tačiau pamažu šis požiūris keičiasi. LED lempučių ekonominė nauda tikrai jaučiama. Jų ilgaamžiškumas – 50 tūkst. valandų. Be to, jos daug saugesnės nei kompaktinės lemputės, kadangi jose nėra gyvsidabrio. Net ir prasčiausio gamintojo lemputėse nebus ultravioletinės spinduliuotės“, - lemputes lygino mokslininkas.

Vienai LED lemputei prilygsta 50 kaitrinių

A. Žukauskas sakė, kad pirkėjus labiausiai traukiantis šių lempučių privalumas – energijos taupymas. „Jeigu lemputė per parą šviečia 6 val., tai per mėnesį susidaro apie 200 val. Naudojant įprastinę kaitrinę 60 vatų lemputę per mėnesį teks sumokėti beveik 5 litus. O jei pasirinksime aštuonių vatų lemputę, sunaudosime 10 kartų mažiau energijos. Vietoje 5 litų bus 50 centų. Per metus už įprastą lemputę sumokėsime maždaug 60, o už LED – 10 litų. Taigi sutaupome 50 litų“, - skaičiavo pašnekovas.

Jo manymu, sutaupoma dar ir todėl, kad kaitinamoji lemputė tarnauja maždaug 1000, o LED naudojama maždaug 50 tūkst. valandų. „Vienai LED lemputei prilygsta 50 kaitrinių. Todėl prieš priimant sprendimą tikrai reikia pagalvoti“, - sakė mokslininkas.

Jis prognozavo, kad ateityje LED lemputės bus dar taupesnės, nes gamybos technologija nuolat tobulėja: „Dabar LED garantuoja pigiausią šviesą, kadangi kaitinamoji lemputė didžiąją dalį spinduliuotės verčia į nematomą infroraudonąją spinduliuotę. Todėl kaitinamosios lemputės efektyvumas siekia 5-7 proc. Kompaktinės lemputės veikimo procesas nebus našesnis nei 25 proc. O LED lempučių efektyvumas siekia 30 proc. Bet ateityje šis skaičius gerokai augs.“

Įmonės pajunta didžiausią naudą

„Mano būstas“ atstovas, taupaus vartojimo specialistas Donatas Karčiauskas taip pat neabejojo LED lempučių taupumu. Jo teigimu, šiuo metu dažniausiai tokios lemputės naudojamos įmonėse ir apšviečiant gatves. Tačiau sutaupyti galima ir naudojant jas namuose.

„Greičiausiai LED lemputės atsiperka, kai šviesa per parą naudojama 10 ir daugiau valandų. Jei lemputės naudojamos mažiau, atsiperkamumo terminas ilgėja. Nors namuose šviesų dažnai ir nedeginu, tačiau LED naudoju, nes man patinka ši nauja technologija, aš noriu vartoti mažiau energijos, noriu gyventi ekologiškai“, - tikino pašnekovas.

Jo manymu, LED lemputės naudingos dar ir todėl, kad rečiau genda: „Pavyzdžiui, vonios kambaryje, kur dažnai būna drėgmė, paprastos lemputės greičiau perdega. O LED genda rečiau. Tokios dabar ypač dažnai naudojamos daugiabučių laiptinėse, nes jos mažiau paveikios judesio davikliui. Kitaip tariant, dažnai junginėjant LED taip greit nesugenda.“

O įmonės, naudodamos LED lemputes, sutaupo dar daugiau. „Šios lemputės leidžia sutaupyti nuo 50 iki 70 proc. Jei įmonė už apšvietimą per mėnesį sumoka 10 tūkst. litų, tai LED šią sumą sumažins iki 5 tūkst. litų“, - tikino D. Karčiauskas.

Galima sutaupyti 30 litų

LED lemputėmis prekiaujančios įmonės „ELMO technologijos“ paprašius paaiškinti, kaip šio tipo lemputės taupo, įmonės atstovas Jonas Jakučionis aiškino, kad LED lemputės nenaudoja didžiosios suvartojamos energijos dalies kaitinimui, kitaip nei tai daro kiti apšvietimo produktai.

Jo teigimu, įprastos kaitrinės lemputės tik 5 proc. energijos skiria šviesai, o 95 proc. energijos atiduoda šilumai. „Tuo tarpu LED lemputės vidutiniškai 50 proc. energijos atiduoda šviesai ir tiek pat šilumai. Iš tos pačios energijos su LED lemputėmis gauname 10 kartų daugiau šviesos“, - pridėjo pašnekovas.

J. Jakučionio manymu, kalbant apie buityje naudojamus apšvietimo sprendimus, LED pasirinkimas yra apie du kartus taupesnis, lyginant su liuminescencinėmis lempomis. O lyginant su kaitrinėmis-halogeninėmis, skirtumas išauga iki 10 kartų.

Kiek per mėnesį naudojant LED lemputes galima sutaupyti?
„Jei savo namuose vis dar naudojate kaitrines lemputes ir, pavyzdžiui, jūsų kambaryje yra 5 lemputės po 100W, pakeitę jas į šiuolaikiškas LED lemputes, vidutiniškai sutaupytumėte 1 Lt per dieną. Su nedidele investicija (apie 120 Lt) galima lengvai per mėnesį sutaupyti po 30 Lt, skaičiuojant tik vieną kambarį, jei lemputes naudojame 5 valandas per dieną“, - aiškino „Elmo“ atstovas.

Jo teigimu, kasmet galima stebėti LED technologijos tobulėjimą. Pagrindinis tikslas yra šviesos diodo naudingumo didinimas. Tai leidžia sumažinti išlaidas elektros energijai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)