Pirmasis specialiai moksliniams tyrimams Lietuvoje pastatytas laivas gavo „Minties“ vardą.

Naujasis unikalus Baltijos jūroje laivas pasižymi daugiafunkcinėmis jūrinių tyrimų galimybėmis. Klaipėdos universiteto mokslininkai juo galės tirti visus jūros komponentus: tėkmes, vandens fizines ir chemines savybes, biologinius objektus, jūros dugną.

Laive sumontuota moderni tyrimų įranga Klaipėdos universiteto mokslininkams atvers naujas galimybes prisidėti prie Baltijos jūros švarinimo.

Laivas bus naudojamas moksliniams tikslams ir įvairių jūrinio sektoriaus veiklų poreikiams tenkinti: vykdyti jūrinės aplinkos monitoringą, žuvų išteklių tyrimus, reaguoti į taršos incidentus, vykdyti palaidoto cheminio ginklo rajonų taršos monitoringą ir kita.

Šis laivas prisidės prie jūrų ūkyje planuojamų stambių infrastruktūros projektų bei padės įgyvendinti ES jūrų politikos siekius.

33,5 mln. litų vertės mokslinių tyrimų laivą „Mintis“ šiek tiek ilgiau nei metus statė „Vakarų Baltijos laivų statyklos“ specialistai.

Pastatytas naujas laivas prieš porą mėnesių buvo sėkmingai nuleistas į vandenį, kur buvo testuojamas – atliekami įrangos tikrinimo darbai.

Laivas suprojektuotas ir pastatytas taip, kad juo būtų galima plaukioti iki 200 mylių atstumu nuo kranto, vėjo greičiui siekiant iki 20 metrų per sekundę, o bangų aukščiui – 3,5 metro. Itin dideli reikalavimai buvo keliami laivo triukšmui ir vibracijai, kad mokslininkams būtų patogu dirbti.

Klaipėdos universiteto naujasis rektorius Eimutis Juzeliūnas svarstė, jog universitetas ne tik pats naudosis šiuo laivu, bet jį ir nuomos, nes reikės užsidirbti, mat laivo eksploatacija nėra pigi.

Pirmosios ekspedicijos šiuo laivu numatytos kitų metų pradžioje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)