„Name gyveno du pensininkai, gaunantys kompensacijas už šildymą, tad jiems už renovaciją mokėti iš viso nereikėjo. Kas ketvirtį jie pristatydavo man pažymas iš savivaldybės ir viskas. Vienintelis dalykas, kurį kompensacijas gaunančiam gyventojui vis tiek reikia susimokėti - paskolos draudimas. Nežinau net tiksliai, kokia tai suma, bet išdalinus 12 mėnesių, ne tokia jau ir didelė“, - pasakoja M. Valančiaus g. 2 namo renovacijai vadovavusi Virginija Remeikienė.

Vienas iš dviejų kompensacijas gavusių gyventojų mirė, tad likusią paskolos už renovaciją dalį teks sumokėti turto paveldėtojams.

„Daugiabučių modernizavimo programos sąlygos Lietuvoje yra vienos geriausių Europoje. Lyginant su kitomis šalimis, niekur nėra tokios paramos, kad valstybė kompensuotų 40 procentų visos renovacijos darbų sumos ir 100 procentų - žmonėms, kurie gauna kompensacijas už šildymą. Kaimyninėje Lenkijoje valstybės parama daugiabučių modernizavimo programai buvo 30 procentų, paskui dar buvo mažinama“, - sakė aplinkos viceministrė Daiva Matonienė.

Įgyvendinant daugiabučių namų atnaujinimo modernizavimo projektus valstybės parama per tris šių metų ketvirčius buvo suteikta 20 266 butų gyventojams: nepasiturinčioms šeimoms, vienišoms motinoms, pensininkams.

„Pirmajam daugiabučių modernizavimo etapui buvome atrinkę pačius energetiškai neefektyviausius namus. Ten gyveno ir daugiau socialiai remtinų žmonių. Antrajame etape tokių yra kur kas mažiau“, - tikino aplinkos viceministrė.

Kompensacija už šildymą priklauso šeimai ar asmeniui, kurio išlaidos patalpų šildymui 20 proc. ar daugiau viršija skirtumą tarp gaunamų grynųjų pajamų ir valstybės remiamų pajamų dydžio, sudarančio 350 litų.

Vyriausybei pritarus, nuo kitų metų savivaldybės turės teisę šią kartelę nuleisti iki 10 proc. Dėl šių pasikeitimų kompensacijas už šildymą kitais metais gaus iki 3 proc. daugiau gyventojų.

Galimybė perpus mažinti kompensaciją už šildymą atsirado Seimui pakeitus Valstybės paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti ir daugiabučiams namams atnaujinti (modernizuoti) įstatymą. Kitais metais, jeigu namas nesutiks su renovacija, bus galima nurėžti ir 100 proc. kompensacijos.