Lietuvos turto vertintojų asociacijos prezidentas Audrius Šešplaukis, pats gyvenantis renovuotame daugiabutyje, sako, kad netrūksta tokių, kurie norėtų įsigyti būstą jo name, tačiau niekas iš kaimynų kol kas nesirengia jų pardavinėti.

A. Šešplaukio teigimu, butų vertė po renovacijos išauga, o kiek vertė kyla, priklauso nuo modernizacijos. Jei buvo atlikta pilna namo renovacija – apšiltintos ne tik sienos ir stogas, bet pakeista ir visa šildymo sistema – buto vertė gali pakilti iki 30 proc., jei atlikta tik dalinė modernizacija, tuomet kainos išauga 10-15 proc.

„Buto vertė, be abejo, priklauso ir nuo to, kokiame miesto rajone yra namas, kaip pats butas yra įrengtas. Renovuotas butas yra tarpinis variantas tarp senos statybos buto ir naujos statybos buto“, - sako A. Šešplaukis.

Įmonės „Ober-Haus“ Būsto departamento vadovas Audrius Šapoka įsitikinęs, kad po daugiabučio renovacijos butų vertė pakyla nuo 10 iki 20 proc.

Jis pastebėjo, kad Vilniuje butų modernizuotose daugiabučiuose paklausa yra didelė. Tokie butai būna greitai išgraibstomi.

„Ir paklausa, ir renovuotų butų likvidumas, kitaip tariant, galimybė juos vėliau greitai parduoti už įsigijimo kainą, natūraliai yra didesni. Pirkėjai butų renovuotuose namuose ieško vis dažniau“, - sako nekilnojamojo turto specialistas.

Įmonės „Re&solution“ Gyvenamojo nekilnojamojo turto grupės vadovas Darius Ringaitis įsitikinęs, kad skelbimų apie renovuotuose daugiabučiuose parduodamus butus yra nedaug dėl to, kad žmonės ir priima sprendimą modernizuoti daugiabutį dėl to, kad patys mato perspektyvą jame gyventi artimiausioje ateityje.

„Pardavimų rinkoje butų renovuotuose namuose atsiranda labai nedaug ir jie yra paklausiausi. Renovuoto daugiabučio efektas matuojamas ne tik galimai pakilusia turto kaina, bet ir kitais privalumais, kurie daro įtaką turto vertei, pavyzdžiui, sumažėję komunaliniai mokesčiai, vizualiai pirkėjui renovuotas namas atrodo patraukliau, bendrosios erdvės (laiptinės, koridoriai, langai) atrodo moderniai. Visi šie faktai leidžia tikėtis didesnės kainos parduodant“, - sako specialistas.