2011-ųjų rugsėjį Mažeikiuose Sodų gatvės 10-ame name gyvenantys žmonės prisimena kiekvieno šildymo sezono metu. Tada buvo pabaigta 100 butų namo renovacija, po kurios senas namas ne tik nepažįstamai pakeitė savo veidą, bet svarbiausia – gyventojai pamiršo didžiules sąskaitas už šildymą. Tam buvo panaudotos ne tik gyventojų lėšos, bet ir Europos Sąjungos parama.

Modernizuotas šviesiai geltonos spalvos daugiabutis dabar džiugina ne tik gyventojų, bet ir miestelėnų akį. Kaip bebūtų, namo bendrijos pirmininkė N. Šiliauskienė pripažįsta: pradžia nebuvo lengva.

„Mažeikiuose tai buvo pirmas renovuojamas namas. Patirties neturėjome, bet labai stengiamės, todėl ir pavyko. Pradžioje buvo visko – ir iškoliojimų, ir apkalbėjimų. Bet dabar žmonės labai dėkingi. Kieme mane sutikę seni žmonės net apkabina – tai yra labai daug“, - džiaugėsi pašnekovė.

Modernizuojant namą, buvo atliekami darbai, kurie taupo energijos vartojimą: apšiltintas ir perdengtas stogas, iš lauko pusės apšiltintos sienos, pakeisti seni ir nesandarūs butų, rūsio ir laiptinių langai, lauko ir rūsio durys, įstiklinti balkonai. Taip pat buvo modernizuota pastato šildymo sistema į dvivamzdę, įrengiant termostatinius ventilius prie radiatorių, be to, kiekvienam butui įrengta ir nuotolinė suvartotos šilumos apskaita.
Mažeikiuose renovuotas daugiabutis

„Atnaujinome visą namą. Pagal specialią programą tam tikriems darbams gavome 85 proc. paramą. Bet buvo darbų, kuriuos turėjome atlikti vien tik už savus pinigus. Projekto vertė buvo 1 mln. 700 tūkst. Lt. Svarbiausia, kad mes viską išsimokėjome iš karto. Dabar nesame nė cento skolingi“, - teigė moteris.

Už dviejų kambarių buto, kuris kiek didesnis nei 44 kv. m, šildymą pašnekovė žiemą nesumoka daugiau nei 10 Lt: „Moku nedaug, bet šalta nebūna. Žiemą šildau tik vieno kambario radiatorių, o kai pakyla saulė, ir jo šildymą išjungiu. Kambario temperatūra siekia 25 laipsnius.“

Galiausiai pašnekovė norintiems renovuoti savo namą davė patarimą burtis į bendriją: „Turi būti namo gaspadorius – bendrija. Ir jokiu būdu negalima palikti statybininkų be priežiūros. Bet kiekvienas gyventojas statybininkų su klausimais ir pastabomis puldinėti negali. Reikia, kad kokybe rūpintųsi keli žmonės.“