Kauno regiono Aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Tomas Barkauskas papasakojo plačiau apie įvykusį brakonierių sulaikymą.

Kauniečius rudenį traukia Kadagių slėnis. Nuo aukšto šlaito atsiveria puiki panorama į marias bei kadagiais apaugusį šlaitą. Jį pamėgo ir gyvosios gamtos inspektoriai, nes su naktinio matymo įranga puikiai matosi tamsoje tinklus statantys asmenys.

„Netoli kadagyno, ant panašaus šlaito stebėjome marias ir pamatėme šiuos žmones. Paprašyti išlipti į krantą, tokie tikrai neišlips, tad laukėmė kol grįžo patys. Tai truko apie dvi valandas. Jie pamatė, kad neturi kur bėgti, tai ir nesipriešino“, - kalbėjo T. Barkauskas.

Būdami geros nuotaikos inspektoriai gali papasakoti ne vieną juokingą istoriją apie užkluptus brakonierius - jų reakcijas, bandymus išsisukinėti. Šį kartą T. Barkauskas turėjo irgi ką įdomaus papasakoti.

„Žmonės buvo labai nuliūdę. Jie nebuvo panašūs į tokius, kurie kas naktį eitų brakonieriauti ir iš to verslą darytų. Žmonės normalūs, turi darbus. Kaip suprantu, tiesiog išplaukė dėl adrenalino. Juos ir pačius nustebino laimikis. Nepasakė kur būtų jį naudoję. Jie teturėjo du tinklus, o paprastai į tokią žvejybą jų vežamasi daug daugiau“, - aiškino viršininkas.

Netikėtas laimikis ne tik nedžiugino, bet ir gerokai sukrėtė porelę finansiškai. Adrenalino paieškos baigėsi konfiskuota valtimi ir tinklais, jų laukia bauda nuo nuo 400 iki 1000 litų. Pažeidėjams taip pat reikės atlyginti gamtai padarytą žalą - 11 000 litų.

Žvejai kalba, kad viena iš priežasčių, kodėl tiek į tinklą prisirinko karšių, yra tai, kad jie jau po truputį rengiasi žiemoti. Rudenį karšiai renkasi dideliais būriais, sueina į duobes, paprastai arti upių žiočių, ir čia pusiau apsnūdę praleidžia žiemą. Kitais būdais nei tinklais, šiuo metu apsimiegojusių karšių ir nepagausi.

Vis dėlto Kaune inspektoriai suka galvą ne vien dėl karšių. Į Nerį grįžo lašišos, kurios dar truputį juda link upės aukštupio, link Žeimenos ir tampa riebiu kąsniu brakonieriams.

Nereikia būti apsnūdusiam, kaip brakonierių sugautiems karšiams, ir prisiminti, kad šiuo metu beveik visoje Neryje draudžiama bet kokia žvejyba ir auksinę taisyklę - jei nepažįsti žuvies, geriau ją paleisk atgal. Tai gali padėti sutaupyti nemažai pinigų.

Baudos už neteisėtais būdais ar be žvejo mėgėjo bilieto pagautas žuvis:

Lašiša arba šlakis - 2000 lt
Eršketas, šamas, ungurys, skersnukis - 1000 lt
Kiršlys, lydeka, margasis upėtakis, salatis,sykas, sterkas, ūsorius arba vėgėlė - 500 lt
Baltasis amūras, karpis, karšis, lynas, menkė, otas, plačiakaktis, šapalas, žiobrys - 200 lt
Kilogramas menkių ar stintų - 50 lt
Kilogramas plekšnių - 20 lt
Kilogramas šprotų ar strimelių - 10 lt

Jeigu pažeidimas padarytas ichtiologiniame draustinyje ar gamtiniame rezervate, taikomas trigubas žalos įkainis.