Specialioje DELFI euro įvedimui skirtoje rubrikoje sulaukėme skaitytojo klausimo: „Ar euro konvertavimo kursas 2015 01 01 bus palankesnis už dabartinį, atsiimant pinigus iš eurų bankomatų? Ar verta keistis pinigus dabar?“.

Tiesa ta, kad dabar keisti pinigų neverta. Nuo 2015 m. sausio 1 d. grynuosius litus į eurus bus galima išsikeisti nemokamai beveik 700 vietų visoje Lietuvoje. Šiuo metu toks keitimas kainuoja priklausomai nuo banko valiutos keitimo įkainių.

Tačiau litų konvertavimo į eurus kursas yra patvirtintas, oficialus ir nekintamas. Europos Sąjungos Bendrųjų reikalų tarybai nusprendus, kad Lietuva nuo kitų metų sausio gali įsivesti eurą jie kartu patvirtino ir neatšaukiamą litų keitimo į eurus kursą – 1 EUR = 3,45280 Lt.

Banknotus bus galima keisti visus metus

Lietuvos bankas primena, kad kitų metų pirmąjį pusmetį (nuo 2015 m. sausio 1 d. iki birželio 30 d.) litų banknotai ir monetos į eurus bus nemokamai keičiami 343 komercinių bankų padaliniuose. Be to, nuo kitų metų pradžios iki kovo 1 d. litų banknotus ir monetas į eurus neatlygintinai keis 11 kredito unijų 14 keitimo vietų ir 330 AB Lietuvos pašto padalinių. Nemokamai litus į eurus keisiančių pašto padalinių sąrašas patvirtintas šių metų gegužės pradžioje. Keitimo vietų žemėlapis čia.

Tačiau Lietuvos banko valdybos narys, kuruojantis grynųjų pinigų sritį, Marius Jurgilas patikino, kad litus į eurus, bet tik banknotus, bus galima nemokamai išsikeisti ir antrąjį 2015 m. pusmetį. Tą darys 89 komercinių bankų padaliniai. Lietuvos bankas savo kasose Vilniuje ir Kaune litų banknotus ir monetas į eurus keis nemokamai neribotą laiką.

„Nenorintiems gaišti laiko grynųjų litų keitimui, iki euro įvedimo dienos patartina pinigus laikyti kredito įstaigų sąskaitose. Litai jose euro įvedimo dieną bus automatiškai nemokamai perskaičiuoti į eurus pagal nustatytą euro ir lito perskaičiavimo kursą“, – sakė jis.

Pataria pinigus laikyti banko sąskaitoje

Anot „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto Lietuvoje vadovės Odetos Bložienės, paprasčiausias būdas pasiruošti oficialios šalies valiutos keitimui – įnešti turimus grynuosius pinigus į savo sąskaitas, naudojantis tam skirtais bankomatais iki euro įvedimo Lietuvoje dienos (2015 m. sausio 1 d.).

„Tuomet euro įvedimo metu litai sąskaitose virs į eurus be didesnių papildomų rūpesčių. Galima eurus pasikeisti ne per bankomatus, o tiesiogiai, tačiau reiktų atkreipti dėmesį, kad kitų metų sausio mėnesį bankų padaliniuose gali susidaryti eilės. Latvijoje bankų padaliniuose klientams tekdavo palūkuriuoti 3-4 valandas, todėl patartina arba įnešti pinigus į sąskaitas, pasinaudojant grynuosius priimančiais bankomatais, arba dėl valiutos keitimo neskubėti į banko padalinį sausio mėnesį – pinigus bankų padaliniuose galėsite išsikeisti 6 mėn. po euro įvedimo dienos, 60 dienų Lietuvos pašto skyriuose ir neribotą laiką Lietuvos banko kasose Vilniuje ir Kaune“, – priminė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (106)