DELFI pasiekė pasipiktinusio skaitytojo laiškas. Gavęs pinigų perlaidą eurais jis nuvyko į eurus išduodantį „Swedbank“ bankomatą, tačiau vos po kelių minučių turėjo žygiuoti į banką, kur už tokią paslaugą jo dar buvo paprašyta susimokėti.

„Tokių kuriozų nemačiau nei vienoje šalyje. Anksčiau nesinaudodavau eurus išduodančiais bankomatais, tačiau galvojau, kad ten viskas labai paprasta. Pasirodo, ne. Į mano sąskaitą buvo pervesti eurai, mačiau, kad sąskaitoje jie yra, tačiau pabandžius juos išgryninti iššoko pranešimas, kad likutis sąskaitoje yra nepakankamas. Nesupratau, kas nutiko, todėl užsukau į banką. Ten konsultantė man paaiškino, kad jeigu noriu nusiimti eurus, sąskaitoje turiu turėti litus. Mane tai labai nustebino, nes sąskaitoje turėdamas eurus ir norėdamas juos išsiimti, turiu konvertuoti eurus į litus, tada litus vėl į eurus ir tik tada galiu pinigus nusiimti. Taip ne tik gaištamas laikas, ši paslauga dar yra ir mokama“, – piktinosi skaitytojas.

Tačiau ši situacija nenustebino „Swedbank“ banko atstovo Sauliaus Abraškevičiaus. Anot jo, „Swedbank“ mokėjimo kortelių valiuta yra litai, todėl su kortele susietoje banko sąskaitoje turi būti pakankamai lėšų litais. Tuomet jie bus automatiškai konvertuojami į eurus.

Pokyčiai – tik nuo sausio 1 d.

„Eurus išduodantys bankomatai taiko palankesnį eurų konvertavimo kursą, netaiko mokesčio už valiutos keitimo operacijas. Tokie euro bankomatai suteikia galimybę neapsiriboti banko padalinio darbo valandomis ir taupant laiką išvengti eilių. „Swedbank“ mokėjimo kortelių valiuta yra litai, todėl su kortele susietoje banko sąskaitoje turi būti pakankamai lėšų litais – jie automatiškai konvertuojami į eurus. Naudojantis eurus išduodančiu bankomatu, taikomos tos pačios mokėjimo kortelės aptarnavimo sąlygos, kaip ir naudojantis litus išduodančiu bankomatu. Intensyvesnė eurų bankomatų plėtra vyks euro įvedimo išvakarėse, kai litus išduodantys ir priimantys bankomatai bus pritaikomi naujai – euro valiutai. 2015 m. sausio 1 d. eurui tapus naująja Lietuvos valiuta, visos sąskaitose litais laikomos lėšos bus oficialiu kursu konvertuotos į eurus, tuo metu bankomatai taip pat pereis į taip vadinamąjį euro režimą“, – sakė S. Abraškevičius.

Šiuo metu „Swedbank“ klientams siūlo naudotis 20 vnt. eurus išduodančių bankomatų ir 16 vnt. grynuosius eurus priimančių bankomatų. Jie yra įrengti didžiuosiuose šalies miestuose. Pavyzdžiui, Vilniuje ir Kaune veikia po 6 eurus išduodančius bankomatus, Klaipėdoje veikia 2 tokie įrenginiai.

„Prieš kelerius metus planuojant šių įrenginių plėtrą buvo stebimas eurų išgryninimo ir įnešimo į sąskaitas operacijų poreikis. Todėl gyventojams buvo pasiūlytas eurų keitimas iš litų bei eurų keitimas į litus, kaip alternatyva tokioms operacijoms banko padalinyje“, – pasakojo banko atstovas.

Ši paslauga klientų aptarnavimo padalinyje yra mokama. Grynųjų pinigų išmokėjimas iš sąskaitos banko padaliniuose atsieis 0,8 % nuo sumos arba mažiausiai 8 litus.

Pradėjo veikti du SEB banko bandomieji bankomatai, išduodantys eurus

DELFI primena, kad eurus išduodančius bankomatus pristatė ir SEB bankas. Klientui naudojantis šiais bankomatais ir imant eurus iš savo banke esančios sąskaitos litais nėra taikomas papildomas mokestis už valiutos keitimo operaciją. Tiek privatūs, tiek verslo klientai gali naudotis šiais bankomatais tokiomis pačiomis grynųjų pinigų išėmimo sąlygomis kaip ir naudodamiesi litus išduodančiais bankomatais.

„Sprendimą atlikti pakeitimus dviejuose bankomatuose, kad jie išduotų eurus nelaukiant sausio 1-osios, priėmėme siekdami kaip galima geriau pasiruošti valiutos pasikeitimui šalyje. Jau dabar galėsime stebėti, kaip veikia grynųjų eurų išdavimo sistema, ir efektyviai pasirengti momentui, kai eurus turės išduoti visi mūsų bankomatai“, - sako SEB banko prezidento pavaduotojas ir Mažmeninės bankininkystės tarnybos direktorius Virginijus Doveika.

Anot jo, tai yra vienas iš banko žingsnių, siekiant kuo geriau pasirengti naujosios valiutos įvedimui šalyje.

Eurus išduoda SEB bankomatai, esantys banko Žvėryno ir M. Mažvydo klientų aptarnavimo skyriuose. Klientų patogumui du eurus išduodantys bankomatai yra pažymėti specialiais lipdukais. Likusiuose SEB banko bankomatuose ir toliau išduodami tik litai.