Specialioje DELFI euro įvedimui skirtoje rubrikoje sulaukėme skaitytojos laiško. Moteris piktinosi, kad Lietuvoje įvedamas euras griauna jos šeimos tradicijas.

„Kas kartą apsilankę teatre išgerdavome po puodelį karšto šokolado. Tai buvo tarsi mūsų šeimos tradicija. Šokolado kaina nekito jau kokius 10 metų, o dabar ėmė ir pabrango – kainuoja 7 litus. Aišku, atrodo nedaug, tačiau kai juo mėgaujasi visa šeima, pasijunta. Kavinėje ir taip viskas labai brangu, pavyzdžiui, buteliukas vandens kainuoja 6 litus, o dar kelia kainas. Gerai, kad kol kas nebrangsta bent bilietai, tačiau vis dėlto darosi pikta“, – atviravo skaitytoja.

Vis dėlto, kavinės „Opera“, kuri ir veikia Operos ir baleto teatre, direktorė Regina Rakštienė patikino, kad dėl kainų kilimo kaltas visai ne euras, esą didėjo patiekiamo šokolado kiekis, todėl išaugo ir jo kaina.

Kainą pakėlė, nes šokolado pila daugiau

„Pakeitėme indus, dabar jie yra didesni, todėl pilame daugiau šokolado, o tai kainuoja brangiau. Anksčiau porcija buvo 80 g, dabar – 100 g. Kainą ir taip kėlėme tik iki 7 litų, jei elgtumėmės sąžiningai, puodelis karšto šokolado dabar turėtų kainuoti 7,60 Lt, tačiau kol kas iki tokios sumos kelti kainų neplanuojame“, – aiškino kavinės direktorė.

Puodelius buvo nuspręsta keisti prieš pat naujojo sezono pradžią. Anot R. Rakštienės, tai buvo kone būtina, nes ankstesnieji indai neatitiko jų vizijos. Deja, naujieji puodeliai pasirodė didesni nei tikėtasi, tad teko didinti ir karšto šokolado porcijas.

„Dirbome su puodeliais, kurie turėjo vienos įmonės užrašą, norėjome juos pakeisti, uždėti savo logotipą. Deja, tai pasirodė pernelyg brangu, nes ir patys puodeliai atsiėjo brangiai“, – pasakojo kavinės direktorė.

Tačiau paklausta, ar 7 litai už pusę įprasto puodelio karšto šokolado jai neatrodo didelė suma, R. Rakštienė patikino, kad taip sakyti tikrai negalima

Kainos nėra didelės. Jei nueinate į kino teatrą, nusiperkate spragintų kukurūzų su limonadu, sumokate 22 litus. Atėję į Operos ir baleto teatrą gaunate karšto šokolado puodelį už 7 litus, Jūs aptarnauja, ateina padavėjas, geriate šokoladą iš prabangių porcelianinių indų. Ar tai iš viso galima lyginti? Be to, ir pats šokoladas per tą laiką pabrango apie 10 proc., bet kainų mes nepakėlėme“, – pasakojo ji.

Kainas keitė pagal eurą

Tačiau kainos keičiasi ne tik kavinėje, bet ir pačiame Operos ir baleto teatre. Teatro generalinio direktoriaus pavaduotoja rinkodarai ir meno reikalams Laima Vilimienė pasakojo, kad kasmet prieš naujo sezono pradžią jie persvarsto ir kainas. Šiemet vadovybė dar gegužės mėnesį patvirtino naujas bilietų kainas, jos yra „priderintos“ prie euro.

„Kainų didinimo dabar ar po naujų metų tikrai neplanuojame. Tuo labiau, kad net ir norėdami tai padaryti, negalėtume. Visam sezonui kainas pasitvirtiname prieš sezoną ir to nekeičiame. Kainos kasmet yra koreguojamas, todėl šiek tiek skiriasi. Šiemet jos yra artimesnė eurui, litų išraiškoje kainas pateikiame per kablelį, kad galėtume jas lengviau pakeisti į eurus“, – atviravo L. Vilimienė.

Šiuo metu galima įsigyti bilietų į spektaklius ir už 14,21 Lt (4,10 €), 28,32 Lt. (8,17 €). Anot L. Vilimienės, kainos buvo šiek tiek pakeltos todėl, kad teko nemažai investuoti į naujas programas, kurios susijusios su pasiruošimu euro įvedimui.

„Tačiau įtakos bilietų pirkimui tai nepadarė ir, nemanau, kad padarys. Euro laukiame ir planuojame tik teigiamus pokyčius – jausimės tikra Europos dalimi. Kai kuriose srityse, pavyzdžiui, pasirašant kontraktus su specialistais iš užsienio, bus lengviau konvertuoti jų darbo užmokestį. Manau, kad visiems bus tiesiog paprasčiau orientuotis“, – sakė L. Vilimienė.

Ką daryti, jei pastebite augančias kainas?

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Ekonominių interesų departamento direktorius Marekas Močiulskis paklaustas, ką reikėtų daryti, jei užfiksuojame, kad prekybininkas arba paslaugų tiekėjas pasinaudojo euro įvedimu ir nustatė nesąžiningas kainas, patikino, kad vartotojai apie tai turėtų įspėti atsakingas institucijas.

Prekių ir paslaugų kainų nurodymo, perskaičiavimo ir apvalinimo reikalavimų laikymosi privalomo kainų nurodymo litais ir eurais laikotarpiu priežiūrą pagal kompetenciją atlieka ir administracines nuobaudas skiria priežiūros institucijos.

„Vartotojai apie pastebėtus galimus pažeidimus turi informuoti atitinkamas rinkos priežiūros institucijas arba Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą tel. (8 5) 262 6760 arba el. paštu tarnyba@vvtat.lt. Be to, vartotojai taip pat gali kreiptis į Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos regioninės veiklos koordinavimo skyriaus specialistus Alytaus apskrityje tel. (8 310) 20505, Šiaulių apskrityje tel. (8 41) 201 149, Utenos apskrityje tel. (8 38) 920619 , Klaipėdos apskrityje tel. (8462) 41608, Panevėžio apskrityje (8 45) 401766 ir Telšių apskrityje (8444) 20609“, – patarė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)