Šią vasarą Seime buvo priimtos įstatymo pataisos, leidusios pareigūnams būdrauti. Iki šiol pareigūnai — gyvosios gamtos inspektoriai, miškininkai, rajonų ir miestų aplinkos apsaugos pareigūnai budėdavo per naktis.

Nuo šiol naktimis budės tik gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai, kurių darbas reikalauja operatyvinių priemonių. Aplinkos viceministras Linas Jonauskas paaiškino, kaip atrodys naujoji tvarka, kurią įgyvendinti leis nuo spalio pirmosios veikti pradėsianti Aplinkos apsaugos dispečerinė.

„Tarkim mes esame kolegos aplinkos apsaugos inspektoriai ir nusprendžiame, kad būdrausime. Būdravimo metu abu esame įsipareigoję per 30 minučių pasiruošti ir išvykti į pažeidimo darymo vietą. Tai reiškia, kad negali vartoti alkoholio, turi būti susiruošęs įrangą ir pasirengęs bet kada daryti savo darbą. Dviese mes turime būti dėl saugumo, nes brakonieriai dažnai gali būti pavojingi. Už tai bus mokamas 10 procentų tarifas nuo atlyginimo. Gavus iškvietimą ir išvykus dirbti, automatiškai įsijungia dvigubas apmokėjimo tarifas“, — pasakojo viceministras.

Naktinis darbas sekino ne tik juos, bet ir valstybės biudžetą. Už naktinį darbą žmonėms mokamas dvigubas atlyginimas, tačiau ne visada tai daroma prasmingai. Budintys pareigūnai turėdavo atlikti daug neskubių, galinčių ir ryto palaukti darbų.

„Jei naktį praneša apie nukirstą medį, tai kelmas ir ryte niekur nebus dingęs. Tada pareigūnai normaliu savo darbo metu nuvyks ir įvertins situaciją. Žinoma, kai bus pranešimai apie statomus tinklus ar šniukštinėjančius brakonierius, bus reaguojama labai greitai“, — kalbėjo viceministras.

Iki šiol inspektoriai budėjimo metu turėdavo daug nemėgiamų darbų. Temstant pasipildavo pranešimai iš bendrosios pagalbos centro apie automobilių partrenktus žvėris, susirūpinusių gyventojų pranešimai apie galbūt išpiltas atliekas.

Tada inspektoriai, pavyzdžiui, nustoję tikrinti žvejų mėgėjų bilietus vykdavo prie nutrenktų gyvūnų ir tiesiog iškviesdavo medžiotojus, kurie surinkdavo žvėrių palaikus.

Bendrajame pagalbos centre dirbantys žmonės, natūralu, nėra iki galo susipažinę su aplinkosauginiais dalykais. Nuo šiol bendruoju pagalbos numeriu gauti skambučiai bus nukreipti į Aplinkos ministerijos dispečerinę, o ten dirbantys žmonės galės reaguoti profesionaliau. Pavyzdžiui, kreipsis tiesiai į medžiotojų būrelį, spręs ar problema gali palaukti ryto ar ne.

„Kontrolė bus išlaikyta visais atvejais, tačiau taip tikimės sutaupyti nemažai biudžeto lėšų ir nepabloginti dabar esančių rezultatų“, — pasakojo viceministras.

Viceministras ir seniau buvo sakęs, kad naujoji dispečerinė leis brakonieriams pasijusti stebimiems ir sekamiems visą parą, o informacija apie jų pažeidimus nebus ignoruojama. Atvirkščiai — jokia informacija neprasprūs pro pareigūnus. Tai veiks kartu kaip ir prevencinė priemonė, ne tik kaip tiesioginė gamtos apsaugos priemonė.