Svarbiausia – gera izoliacija

Pasak Č. Ignatavičiaus, gyventi renovuotame daugiabutyje patogiau ne tik žiemą, bet ir vasarą. Šaltuoju metų laiku, jei yra gera sienų šiluminė izoliacija, į patalpas iš lauko nesiskverbia šaltis, o per karščius – šiluma.

„Pagal higienos normas, temperatūra kambariuose turi būti nuo 18 iki 22 laipsnių šilumos. Tačiau nerenovuotame name, kai lauke taip karšta, šitos normos pasiekti nepavyks. Aišku, būna visai kitaip, jei žmogus turi kondicionierių. O jei ne, karštis skverbiasi į patalpas. Todėl jose esantys žmonės prastai jaučiasi“, - aiškino mokslininkas.

Jo teigimu, karšis vasarą į senus daugiabučius veržiasi dėl labai paprastos priežastis – prasta izoliacija. Atlikus renovaciją, Č. Ignatavičiaus nuomone, šios problemos nebelieka.

„Šiluma iš lauko į patalpas skverbiasi dėl to, kad blogai izoliuotos šoninės atitvaros. Dėl šios priežasties įkaista vidaus konstrukcijos, sienos, perdangos. Ir jei lauke atvėsta, šiluma kambaryje jaučiama per visą naktį. Todėl gera šilumos izoliacija yra labai svarbi. Ji stabdo šilumos judėjimą per šonines atitvaras. Ir tokiu būdu viduje esantys žmonės apsaugomi nuo karščio ir nuo šalčio“, - tikino pašnekovas.

Nuo saulės reikia apsaugoti langus

Jo teigimu, šios priemonės įdiegimas leidžia pasiekti, kad temperatūra bute neviršytų nustatytų normų. Visgi vien tik to gali ir neužtekti. Mokslininkas sakė, kad daug įtakos turi vėdinimo sistema. Be to, per karčius reikėtų užtikrinti, kad saulės spinduliai per langus nepatektų į kambarį.

„Kai šviečia saulė, reikia užtraukti langus, kad nepereitų šiluma. Sienos gali būti gerai apšiltintos, bet negalima pamiršti, kad per langą šilumos arba šalčio į patalpą gali prasiskverbti daugiau nei 5 kartus vienam kvadratiniame metre. Todėl jei nebus pasirūpinta langais, patalpoje bus vis tiek labai karšta“, - kalbėjo Č. Ignatavičius.

Jo manymu, geriausiai per karščius langus nuo tiesioginių saulės spindulių saugoti naudojant šviesios spalvos žaliuzes. Taip pat svilinant karčiui nereikėtų varstyti langų: „Kita vertus, kai labai dideli langai, kartais administraciniuose pastatuose, norint apsisaugoti nuo karščio, užtempiami specialūs tentai ir tokiu būdu sudaromas šešėlis. Tačiau kai labai karšta, o langai atidaryti, patalpos prišyla. Todėl kai temperatūra perkopia 30 laipsnių, langą geriau laikyti uždarytą. Nes į patalpą patekęs šiltas oras viską įkaitina.“

Vasarą daugiabučiai paauga

Be to, optimalią kambario temperatūrą būtų sunku pasiekti ir be kokybiškos vėdinimo sistemos. Kaip tik todėl, ruošiantis renovacijai, jis patarė apie tai gerai pagalvoti: „Jei per vėdinimo sistemą į kambarį įeina labai karštas oras, vis tiek bus karšta. Todėl rekomenduoju rinktis rekuperatorių. Tai tikrai padėtų išlaikyti normalią temperatūrą.“

Taip pat mokslininkas paminėjo dar vieną labai įdomią detalę. Per karščius daugiabučiai šiek tiek ūgteli. „Išorinė šilumos izoliacija apsaugo pastatą laikančias konstrukcijas nuo deformacijos. Jeigu pastatas neapšiltintas iš lauko pusės, nuo didelių temperatūros svyravimų vasarą įkaitusios konstrukcijos paauga. Penkių aukštų namas per karščiu paauga apie centimetrą. Žiemą jie susitraukia. Dėl to pastatuose atsiranda plyšiai. O kai yra izoliacija, laikančiosios konstrukcijos nepatiria tokio temperatūrų skirtumo ir dėl to pastatas yra stabilesnis. Tada jis tarnauja ilgiau“, - sakė Č. Ignatavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (193)