Vienas geriausių to pavyzdžių – Trakų urėdija. O vienas paskutiniųjų jų sulaikymų kelia šypseną. Kad sulaikytų brakonierius, miškininkai turėjo įgyti jų pasitikėjimą, net šiek tiek susidraugauti.

„Gavome pranešimą iš bendrojo pagalbos centro apie girtaujančius ir tinklus statančius jaunuolius. Žmogus papasakojo, kad vaikinai apsimeta žvejais mėgėjais, leidžia laiką prie ežero ir karts nuo karto nueina patikrinti tinklo. Su kolega pasikvietėme kitą, išeiginę turėjusį kolegą, ir nuvykome prie ežero. Prieš tai pasiėmėme meškeres ir persirengėme civiliniais drabužiais. Ir iš tiesų – taip net nebūtume supratę, kad asmenys brakonieriauja“, – pasakojo Trakų miškų urėdijos miško apsaugos inžinierius Vaidotas Pauželis.

Kurį laiką paežerėje pasėdėję, pasišnekučiavę su brakonieriais, miškininkai netruko įgyti brakonierių pasitikėjimo. Šie jau nebesibaimino tikrinti tinklų ir prie jų.

„Jie įbrido traukti tinklo ir pradėjo dainuoti dainas, mes padainavome ant kranto, o jiems išlipus – ištraukėme pažymėjimus. Baigėsi dainos greitai“, – pasakojo V. Pauželis.

Dar praėjusiais metais Aplinkos ministerija padidino miškininkų įgaliojimus. Ministro įsakymu, valstybiniams miškų pareigūnams suteiktos gamtos apsaugos inspektorių teisės. Jie gali bet kuriuo paros metu stabdyti ir tikrinti transportą, įtarus, kad šiuo gabenama mediena, kiti miško ištekliai, įsigyti be nustatytos tvarkos išduoto leidimo, arba neteisėtai sumedžioti gyvūnai.

Miško apsaugos inžinierius pasakojo, kad ir iki tų įgaliojimų padidinimo, miškininkai nesibodėjo kovoti su brakonieriais – po darbo ar per išeigines, bet kuriuo paros metu.

„Mūsų urėdijoje savaime suprantama, kad su brakonieriais reikia kovoti visiems. Mūsų darbuotojai ir ne darbo metu prisideda sulaikant pažeidėjus, budinčius prie tinklų ir panašiai. Dabar sumažėjo biurokratinių formalumų ir popierių pildymo. Daug efektyviau galime išnaudoti savo laiką ir prisidėti prie brakonierių stabdymo“, – kalbėjo V. Pauželis.

Nei mokantis miškininkystės, nei kokio kito mokslo, apie tokias brakonierių gaudymo technikas neišgirsite. Operatyvinius policininkų veiksmus primenančių būdų tiek miškininkai, tiek gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai ne tik išmoksta, bet ir leidžia sau improvizuoti. Tą pripažino ir V. Pauželis.

„Tam reikia įdirbio ir patirties. Žinoma, tai priklauso nuo kiekvienos urėdijos, vadovybės požiūrio. Mūsų urėdas Vygantas Mierkis itin nekenčia brakonierių ir visokio plauko vagių, o aš ir pats esu buvęs Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininku, tad mums lengviau “, – pasakojo V. Pauželis.

Iš gyvosios gamtos inspektorių ar miškininkų galima išgirsti ne vieną panašią istoriją. Pavyzdžiui, kartą vienas baisiausių brakonierių tipų – kabliuotojas, ilgais kabliais iš nerštaviečių tempiantis didžiules lašišas, tokio amato mokė ir gyvosios gamtos inspektorius.

Inspektoriai, nufilmavę „pamokas“, prisistatė, o brakonieriui liko tik keiktis.