Prasidėjus renginio transliacijai scenoje pasirodė praėjusių metų nugalėtoja Emilie de Forest. Scenoje dainininkė atliko Danijai pergalę atnešusią dainą „Only Teardrops“.

„Ar jūs pasiruošę linksmintis?“, - kreipėsi į žiūrovus trys „Eurovizijos“ vedėjai.

Finale sau vietas garantavusios jau yra didžiosios šalys: Ispanija, Prancūzija, Italija, Vokietija, Didžioji Britanija ir pernai konkursą laimėjusi Danija.

1. Armėnija — „Aram MP3“ su daina „Not Alone“

Pirmasis scenoje pasirodė Armėnijos atstovas Aram MP3. Jis Europą sužavėti bandė kūriniu „Not Alone“. Atlikėjas apsivilko ilgu švarku, puoštu odinėmis detalėmis. Daina prasideda ramiai ir liūdnai, dainininkas kreipiasi į buitinio smurto aukas, sakydamas, kad jie „nėra vieni“. Scenoje jis pasirodo be šokėjų – visas dėmesys atitenka dainai, kuriai finale žadama itin aukšta vieta.

2. Latvija — „Aarzemnieki“ su daina „Cake to Bake“

Antrieji scenoje pasirodymą surengė latviai. Kaip vieno vakarėlio metu juokavo grupės narė, jie į konkursą atvyko tiesiog gerai praleisti laiko ir pasilinksminti. Joranas Steinhaueris ant scenos su naujausiais bičiuliais spinduliavo paprastumu. Neįpareigojantys laisvalaikio rūbai, netvarkingos šukuosenos ir instrumentai rankose mūsų kaimynus padarė panašius į pakeleivingomis mašinomis keliaujančius gatvės muzikantus. Grupė „Aarzemnieki“ atliko kūrinį „Cake to Bake“.

3. Estija — Tanja su daina „Amazing“

Trečia scenoje – estė Tanja, TV žiūrovams pademonstravusi ergingą šokį, sudėtingus choreografinius elementus ir puikų atlikimą. Populiari Estijos atlikėja scenoje pasirodė su vienu šokėju – abu jie vilkėjo baltai. Vos išvydę šį pasirodymą gerbėjai jį emė lyginti su Švedijai pergalę atnešusios Loreen pasirodymu. „Eurovizijos“ gerbėjai išankstiniame balsavime nusprendė, kad šiai merginai į finalą patekti nepavyks. Nors dainos žodžiai ganėtinai banalūs, vaizdas scenoje išties įdomus ir išlaikantis dėmesį viso pasirodymo metu.

4. Švedija — Sanna Nielsen su daina „Undo“

Švedijos atstovė, 29-erių Sanna didžiojoje „Eurovizijos“ scenoje atsidūrė po septintojo bandymo. Nors dažniausiai švedai konkurso gerbėjus pamalonindavo ypatingais pasirodymais, šiemet jis turėjo nustebinti ne vieną. Elegantiška trumpa suknele pasipuošusi šviesiaplaukė spinduliavo pasitikėjimu savimi ir tikėjimu savo daina. Jai neprireikė nei šokėjų, nei fejerverkų, nei dūmų patrankų, kad įtikintų, jog daina verta finalo. Dainą jai sukūrė C. Dion kompozitorius Davidas Kreugeris.

5. Islandija — „Pollaponk“ su daina „No Prejudice“

„Eurovizijos“ konkursas neįsivaizduojamas be spalvų. Po lyriško švedės pasirodymo į sceną jų įnešė Islandijos atstovai, pasipuošę spalvingais kostiumais. Taip, tai tie patys iššsišokėliai, kurie raudonuoju kilimo į Kopenhagos rotušę žengė apsivilkę moteriškomis suknelėmis, pėdkelnėmis ir nertiniais. Mokytojai iš Islandijos savo daina kvietė kovoti prieš patyčias.

6. Albanija — Hersi su daina „One Night’s Anger“

Užsilipusi ant scenoje sumontuotos dūmuose skendinčios pakylos Hersi atliko visą savo dainą. Kaip pastebėjo žiūrovai, ji priminė Liūtą Karalių iš Disnėjaus filmų. Operinio vokalo studijas baigusi atlikėja taip pat daugiau susikoncentravo į kūrinį, o ne efektingą šou. Pasirodymą jai surengti padėjo dvi pritariančiosios vokalistės ir būgnininkas. Į viršų nuo scenos kilo lazerių šviesos, o virš galvų švietė pilnatis.

7. Rusija — „Tolmachevy Sisters“ su daina „Shine“

Septintuoju numeriu pasirodžiusios Filipo Kirkorovo globotinės už šiuos dainos žodžius „galbūt dabar yra vieta, galbūt dabar yra laikas, galbūt yra diena, kai tu būsi mano“ jau spėjo sulaukti komentatorių kritikos. Internautai netruko įžvelgti aliuzijų tarp pastarųjų mėnesių įvykių tarptautinėje arenoje ir šios dainos. Nors pati daina ganėtinai neįsimintina, tačiau plaukais sukabintos merginos scenoje – išties nekasdienis reginys. 17-metės dvynės „Tolmachevy Sisters“ scenoje pasirodė vilkėdamos smėlio spalvos žemę siekiančias elegantiškas sukneles su šleifu, kurias sukūrė garsi šalies dizainerė Ulyana Sergeenko, jau spėjusi pelnyti tokių pasaulinių žvaigždžių, kaip Beyonce, Natalia Vodianova ir Dita Von Teese, dėmesį.

8. Azerbaidžanas — Dilara Kazimova su daina „Start a Fire“

Gražuolei azerbaidžianietei Dilarai Kazimovai, kuri jau yra viešėjusi ir Lietuvoje, šiame pusfinalyje prognozuojama sėkmė. Ji atliko jausmingą baladę „Start a Fire“. „Galbūt kitais metais ugnį kursime Baku?“, – klausė internetinės apklausos organizatoriai, pamatę jai palankius rezultatus. Nepakartojamai žavinga mergina, turinti puikius vokalinius duomenis, basakojės oro akrobatės pasirodymas – panašu, kad Azerbaidžanas ir šiemet „Eurovizijai“ pasiruošė itin atsakingai.

9. Ukraina — Marija Jaremčiuk su daina „Tick-Tock“

Devintoji į sceną žengė ukrainietė Marija Jaremčiuk. Jau tampa tradicija, kad Ukrainai konkurse atstovauja tamsiaplaukė seksuali gražuolė. Ko gero, visi atsimena praėjusių metų atstovę Zlatą Ognevich, o šiemet Ukraina atsiuntė dar vieną desertą akims. Komerciškas „eurovizinis“ numeris, šokėjai ir milžiniškas žiurkėno bėgimo ratas, ant kurio įpusėjus pasirodymui užsiropščia ir pati Marija.

10. Belgija — Axelas Hirsouxas su daina „Mother“

„Tu esi mano kelrodė šviesa, tu esi mano petys, mano ramstis“, – vieną jausmingiausių konkurso dainų apie mamą scenoje atliko belgas A. Hirsouxas. Scenoje jam talkino pusamžė šokėja su vėjyje besiplaikstančiais drabužiais.

11. Moldova — Cristina Scarlat su daina „Wild Soul“

Jei anksčiau scenoje atlikėjai atsikratydavo dalies kostiumų, tai Moldovos atstovė Cristina įpusėjus pasirodymui visus nustebino nusiraudama savo prisegamas auksines garbanas. Mėlyna laisva suknelė, puošta riterių šarvų detalėmis, už nugaros chaotiškai lakstantys šokėjai, sunkiai atkartojama daina – ar tikrai tai buvo geriausiai, ką šiemet „Eurovizijai“ galėjo pasiūlyti Moldova?

12. San Marinas — Valentina Monetta su daina „Maybe“

Valentina Monetta „Eurovizijos“ scene pasirodė jau trečiąjį kartą iš eilės. Konkurso gerbėjai per šiuos metus turėjo unikalią galimybę stebėti Valentinos virsmą. Jei pernai nepavyko su komiška daina apie socialinius tinklus, gal graudi baladė atvers vartus į finalą? Tiesa, didžiąją pasirodymo dalį atlikėjos dainavimas primena kalbėjimą. Ji pasirodo ant blizgios pakylos, o jai už nugaros – 70-ųjų TV studijų dekoracijas menanti užuolaida.

13. Portugalija — Suzy su daina „Quero ser tua“

Buvusi Jungtinių Arabų Emyratų stiuardesė Suzy atvyko į „Euroviziją“ padovanoti TV žiūrovams šventės. Pietietiški ritmai, šviesiaplaukė gražuolė su vėjyje besiplaikstančiomis garbanomis, didžiuliai būgnai ir būrys šokėjų – elementai, kurie ne vienam padėjo pakilti iš paskutinių vietų ne vienoje „Eurovizijoje“.

14. Nyderlandai — The Common Linnets su daina „Calm After the Storm“

Du vienas prieš kitą viso pasirodymo metu prietemoje stovintys gitaristai iš Olandijos ir jausminga daina. Danijos spaudai atlikėjai kalbėjo, kad į „Euroviziją“ jie vyko pasireklamuoti. Country soul stiliaus muzikos gerbėjams ši daina turėtų patikti.

15. Juodkalnija — Sergejus Cetkovicius su daina „Moj svijet“

Įdomus faktas, kad Sergejus – vienas aukščiausių konkurso dalyvių. Į sceną jis žengė vienas paskutiniųjų. Tai buvo vienas nedaugelio konkurso numerių gimtąja atstovo kalba. Scenoje pasirodymo metu ant riedučių sukosi šokėja, o projekcijos rodė džiunglių motyvus.

16. Vengrija — Andrasas Kallay-Saundersas su daina „Running“

Gerbėjų dėmesio Kopenhagoje nestokojantis Andrasas iš Vengrijos atliko dainą apie vaikystės draugės patirtą smurtą šeimoje ir jos išgyvenimus. Pabaigai „Eurovizijos“ rengėjai paliko iš tiesų išskirtinį pasirodymą: įsimenanti melodija, pianistė numerio viduryje virtusi itin plastiška modernaus šokio šokėja.

Pirmojo „Eurovizijos“ pusfinalio akimirkos - DELFI nuotraukų galerijoje: