Kažko panašaus gali tikėtis ir TV projekto „Duokit šansą!“ dalyviai, kurių gyvenimai per kelis mėnesius apvirs aukštyn kojom.

Interneto portale DELFI startavusiu verslumą skatinančiu projektu „Duokit šansą!“ siekiama ne tik išsiaiškinti, kokių verslų trūksta regionuose. Nuo rudens jis pasieks ir televizijos ekranus, tik čia jis peraugs į komandinio darbo įgūdžių tobulinimo, verslumo iniciatyvas skatinantį projektą. Nedarbui Lietuvos regionuose mažinti ir naujoms darbo vietoms kurti skirtas projektas suteiks unikalų šansą darbo biržoje registruotiems žmonėms iš bedarbių tapti solidžiais verslininkais.

Regionams – masė verslo idėjų

Projektas „Duokit šansą!“ naujienų portale DELFI jau antrą mėnesį kviečia pasidalyti trūkstamų verslų regionuose idėjomis ir atkreipti verslininkų dėmesį į savo miestelį. Gausiai pildomas Lietuvos „Verslumo žemėlapis“ atskleidžia dar „neišartus dirvonus“ visiems, galvojantiems apie savo verslo kūrimą, ir nebūtinai didmiestyje. Šio projekto pabaigoje bus aiškios ir gausiausiai skaitytojų palaikytos verslo idėjos.

„Pagrindinis „Duokit šansą!“ projekto tikslas yra sudominti visuomenę verslumu ir išjudinti iš letargo miego net atokiausių Lietuvos kampelių gyventojus, kviečiant juos išreikšti savo nuomonę apie paslaugų ar produktų trūkumą jų gyvenamoje teritorijoje. Tai savo ruožtu daug kam gali pakišti mintį apie potencialias verslo idėjas. Kitaip sakant, parodyti, kad yra galimybė oriai išgyventi iš savo verslo idėjos ir net mažame miestelyje išsiskirti, rasti verslo nišą, galimybę sukurti patrauklų ir reikalingą produktą“, – sakė Audrius Zabotka, projekto iniciatorės UAB „Investicijų ir verslo garantijos" (INVEGA), kuri tiesiogiai pavaldi Ūkio ministerijai, vadovas.
Audrius Zabotka (INVEGA nuotr.)
A. Zabotka
Tikimės, kad projektas pažers naujų verslų, naujų galimybių visiems, svarstantiems apie savo verslą, o galbūt net sugrąžins ir vieną kitą emigrantą namo kurti verslo, čia susikurti darbo vietą sau ir šeimos nariui, kaimynui.

Anot jo, nors lietuviai ir nori steigti savo verslą, daug kam koją pakiša baimė. Taip pat trukdo įvairūs apie verslą sklandantys mitai ir paprasčiausias žinių trūkumas. Gąsdina atsakomybė, nes būdamas verslininkas atsakai ne tik už save, bet ir už kitus, savo komandą, šeimą. Tačiau jei teisingai ir kryptingai bus ruošiamasi savo idėjos įgyvendinimui, rizikos gerokai sumažėja, todėl itin svarbu gauti visą reikalingą informaciją ir ekspertų pagalbą. Kadangi verslą pradedantiems trūksta patirties, žinių ir profesionalių patarimų, tikimasi, kad bent dalį šio trūkumo kompensuos „Duokit šansą!“.

„Tikimės, kad projektas pažers naujų verslų, naujų galimybių visiems, svarstantiems apie savo verslą, o galbūt net sugrąžins ir vieną kitą emigrantą namo kurti verslo, čia susikurti darbo vietą sau ir šeimos nariui, kaimynui. Juk jau dabar matome tiek puikių verslo idėjų konkrečiame Lietuvos taške“, – apie projekto „Duokit šansą!“ lūkesčius kalbėjo A. Zabotka.

Šansas jauniems bedarbiams

Šiuo metu vyksta atranka į Edmundo Jakilaičio vedamą ir rudenį startuosiantį realybės šou „Duokit šansą!“, kurio metu atrinkti dalyviai turės galimybę nuo nulio sukurti savo svajonių verslą ir gauti jį dovanų.
Edmundas Jakilaitis

Iš Lietuvos teritorinių darbo biržų atrinkti 16 laimingųjų gaus kartą gyvenime pasitaikančią galimybę – susikurti sau darbo vietą. Realybės šou dalyviai per kelių mėnesių laikotarpį turėdami ribotą biudžetą ir gavę patalpas turės sukurti savo verslą (pvz., įkurti viešbutį, restoraną ar parduotuvę). Trys komandos, pasidalijusios objektus, kurs būsimų verslo paslaugų spektrą, rinkodaros strategijas, o jų sėkmę ar sunkumus galės stebėti TV žiūrovai. Unikalus projektas leis susipažinti su visomis įmanomomis verslo suktybėmis, subtilybėmis ir rizikomis bei pamatyti tikruosius verslininkų gyvenimo užkulisius.

Realybės šou pabaigoje iš šešiolikos jaunuolių bus atrinkti aštuoni, kuriems ir bus perrašytas naujai įkurtas verslas. Gali būti, kad projektą stebėję televizijos žiūrovai veržte veršis dirbti pas jiems jau gerai pažįstamus verslininkus.

Jaunimas nori kurti verslą

Lietuva yra viena iš aštuonių ES šalių, kur jaunimo nedarbo lygis yra aukščiausias, tad tokie projektai, kaip „Duokit šansą!“ būtini jaunų žmonių motyvacijos, savarankiško užimtumo skatinimui. Juolab, kad nedirbantis jaunimas reiškia norą kurti savo verslą.
Vidas Šlekaitis

Lietuvos darbo biržos direktorius Vidas Šlekaitis sako, kad šiemet daugiau kaip 1300 jaunų asmenų iki 29 m., registruotų darbo biržoje, planuoja pradėti savo verslą. Didžioji dalis jų norėtų imtis individualios veiklos pagal verslo liudijimą ir dirbti prekybos, statybos srityse, teikti autoserviso, kirpėjų paslaugas, atidaryti grožio salonus.

,,Šiandien jaunimas turi nemažai šansų darbo rinkoje ir gali įvairiai save realizuoti – tapti samdomu darbuotoju ar kurti savo verslą. Pastarasis pasirinkimas, mano įsitikinimu, ypač tikslingas, nes jis jaunam žmogui garantuoja nuolatinę darbo vietą sau, kaip darbdaviui, ir kitiems, kaip samdomiems darbuotojams. Jei jauniems žmonėms ir kyla dvejonių, ar imtis kurti darbo vietą sau, tai visų pirma dėl ryžto ir įkvepiančių pavyzdžių stokos. TV projektas „Duokit šansą“ kaip tik turėtų paskatinti visų jaunuolių, o ypač gyvenančių rajonuose, norą tapti versliais“, – pažymėjo Lietuvos darbo biržos direktorius V. Šlekaitis.

Užpildę „Duokit šansą!“ anketą čia iki balandžio 28 d. dalyvauti realybės šou atrankoje ir įkurti realų verslą bei tapti jo savininku gali bandyti visi darbo biržoje registruoti jaunieji bedarbiai iki 30-ties metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją