„Mane boksas su domino kaip iššūkis sau. Žinoma, vilioja ir ta baimė, kurią jauti, kai žiūri į besiboksuojančius. Kilnodama svorius aš daug sužinojau apie meilę sportui, tačiau norėdamas tapti įvairiapusiu sportininku, turi išbandyti ir kitas sritis. Boksas mane išmokė judėti greičiau, būti ištvermingesne ir specifinių įgūdžių, be kurių tikrai netapsi paskutiniu stovinčiu žmogumi. Be to, dievinu galios antplūdį, kurį gaunu užsimovusi pirštines“, - kodėl pasirinko tokią sporto kryptį pasakojo I. Adams.

Pasak jos, boksas neretai vadinamas vyrų sportu tik todėl, kad moterys paprasčiausiai bijo suduoti kitam žmogui.

„Atsimenu, kaip buvo sunku pirmą kartą trenkti savo treneriui. Tačiau tik po to, kai tai padarai, supranti, kad įgavai pasitikėjimą trenkti ir dar kartą. Boksuotis labai smagu, nes tai man – didelis iššūkis. Sportas turi būti tai, kas tave jaudina, suteikia iššūkių ir pripildo kraują adrenalino. Ir jei žmogus yra toks pat kaip aš – treniruočių metu mėgsta deginti daug kalorijų, boksas yra tobulas pasirinkimas. Boksuodamasi tu turi naudoti visą savo kūną“, - patikino mergina.

Ilka Adams

Jai antrino ir treneris Alfredas Lifšisas, kurio teigimu, besportuojančioms boksą merginoms tenka susidurti ir su tam tikrais sunkumais, tačiau jos supranta, kad boksas – įdomiau ir naudingiau nei populiarioji aerobika.

- Prakalbus apie moterų boksą turbūt ne vienam šmėsteli Clinto Eastwoodo juostos „Mergina, verta milijono“ vaizdai. Daugeliui tai daugiau egzotika nei realybė. Ar iš tiesų tokios tendencijos pastebimos?

- Kiekvienas sportuojantis boksą žmogus pasakys, kad Hilary Swank bokso choreografija ir technika filme gerokai lenkė S.Stallonę, kai šis vaidino Rokį Balboa. Iš tiesų, realybė tokia, kad moterų boksas gerokai populiarėja. 2011 metais buvo surengtas pirmasis Lietuvos moterų bokso čempionatas, be to sparčiai populiarėja ir Muay Thai – Tailando boksas.

- Kodėl moterys pradeda lankyti boksą?

- Dažniausiai merginos supyksta, kai paklausiu jų priežasčių. Tačiau matau, kad jos yra įvairios, realiai, tokios pat kaip vyrų. Moterys taip pat nori išmokti technikos, pagerinti fizinę formą, išmokti apsiginti. Bokso treniruotės idealiai numalšina stresą, atpalaiduoja po ilgos darbo dienos. Po pirmų 15 minučių jau būsite pamiršę visus savo rūpesčius ir ką nuveikėte ar nespėjote nuveikti per dieną.

- Kokios merginos renkasi boksą?

- Gal nuskambės labai banaliai, bet skirtingos – lygiai taip kaip vaikinai. Labai dažnai tokias merginas pravardžiuoju legendinio dviratininko Lanco Armstrongo pravarde „Ultimate Overachiever“ (atlieka geriau ar pasiekia daugiau nei tikisi kiti – liet.). Tai labai protingos moterys, kurios ko tik besigriebia gyvenime, visada to siekia virš maksimumo kad ir kas tai bebūtų – mokslai, karjera, hobis ar išvaizda.

Man kaip vyrui kartais būna juokinga, o kartais graudu, kai tokia mergina, kurią pats laikai kone idealia moterimi ir galėtum palinkėti tik savo geriausiam draugui, po treniruotės, kurioje jai nesiseka, išeina surauktu veidu. Atrodo, kad tai pasaulio pabaiga. Parašęs jai žinutę, kurioje paklausiu, ar viskas gerai, su susijaudinimu, mintimi, kad gal kažkas ją nuskriaudė, gaunu atsakymą: „Mušu bet kaip, nesuvokiu, kas vyksta, nieko nepataikau...“. Tada supranti, kokios svarbios treniruotės yra šioms merginoms.
Ilka Adams ir Alfredas Lifšicas (kilo.lt nuotr.)

- Minėjote, kad gerokai daugiau moterų renkasi Tailando, o ne paprastąjį boksą. Kodėl taip yra?

- Manau, kad tai susiję su tuo, kad Muay Thai treneriai Lietuvoje pažvelgus į vidurkį yra gerokai jaunesni nei klasikinio bokso. Taip pat jie patys mieliau imasi treniruoti merginas nei bokso treneriai. Yra ir sporto šakų skirtumas, pavyzdžiui, Muay Thai galimi ne tik rankų smūgiai, kaip kad klasikiniame bokse, bet ir kelių, alkūnių bei kojų. Tai leidžia treniruočių programą padaryti įdomesnę, o kadangi naudojama didesnė kūno dalių gausa, sudeginama gerokai daugiau kalorijų.

Toks sportas yra atgaiva po darbo dienos, kurios metu deginamos kalorijos. Be to, tą bedarydamos merginos išmoksta technikos, kurią gali panaudoti savigynai, kai tuo tarpu aerobikos treniruotėje išmoktų judesių gyvenime dažnai tikrai nepanaudos.

- Kodėl moterys neturėtų bijoti pradėti lankyti boksą?

- To bijoti tikrai nereikia. Tiek grupinėse, tiek asmeninėse treniruotėse sportuoja daugybė protingų aukštą išsilavinimą turinčių moterų ir merginų. Dažniausiai kartą apsilankiusios treniruotėse jos pasilieka ilgam. Manau, kad stereotipas, kad boksu užsiima tik nusikaltėliai ir chuliganai, seniai pamirštas. Šiais laikais situacija yra visiškai kitokia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)