70 mln. litų. Štai tokias investicijas iš JAV fondo „Insight Venture Partners“ pritraukė drabužių mainų portalas „Vinted“, Lietuvoje žinomas manodrabuziai.lt vardu. Šios idėjos autorė M. Mitkutė kalbėdama apie projektą aplankiusią sėkmę išskiria tris dalykus.

„Pirmiausia, kad ir kaip banaliai skambėtų, tai tikėjimas, jog tai, ką darome, iš tiesų keičia pasaulį. Antra, prie labai svarbių sėkmės faktorių priskiriu komandą. Su tokia komanda, kurią dabar turime, galime eiti nors į pasaulio kraštą: tai savo srities profesionalai, ambicingi ir labai užsidegę genialūs žmonės. Trečias dalykas yra pats produktas. Labai tikime, kad geram produktui nereikia reklamos, nes jis pats save reklamuoja. Tą matome jau ir dabar: mūsų narės nuolat pasakoja savo draugėms apie „Vinted“: ką nusipirko, pardavė, išsimainė, ką paskaitė forume, su kuo susidraugavo ir pan. Mūsų vizija yra sukurti tokį produktą, kad jis pats už save kalbėtų“, - patikino M. Mitkutė.

Subūrė 3 mln. merginų

Ji pasakojo, kad idėja sukurti manodrabužiai.lt gimė visai netikėtai, kai kraustėsi iš Kauno į Vilnių ir turėjo visus savo drabužius persigabenti į naują miestą.

„Tada pirmą kartą supratau, kiek daug drabužių aš nenešioju. O drabužių turėjau daug, nes, kaip ir dauguma merginų, negalėdavau ramiai praeiti pro parduotuvę. Vis reikėdavo užsukti ir kažką nusipirkti. To rezultatas – pilna spinta drabužių, pusė iš jų nei karto nevilkėti arba užsidėti kelis kartus ir „išėję į pensiją“. Supratau, kad dauguma merginų susiduria su panašia problema: drabužiai nebetelpa į spintą, bet apsirengti vis tiek nėra kuo, taip kilo mintis sukurti erdvę internete, kur merginos galėtų atverti savo spintas viena kitai. Pakalbėjau su kolega Justu ir sukūrėme portalą manodrabuziai.lt“, - apie spontanišką verslą pasakojo M. Mitkutė.
M. Mitkutė
Supratau, kad dauguma merginų susiduria su panašia problema: drabužiai nebetelpa į spintą, bet apsirengti vis tiek nėra kuo, taip kilo mintis sukurti erdvę internete, kur merginos galėtų atverti savo spintas viena kitai.

Šiuo metu drabužiais per „Vinted“ platformą mainosi merginos ne tik Lietuvoje, bet ir JAV, Vokietijoje, Prancūzijoje bei Čekijoje, o netrukus prisijungs ir anglės iš Didžiosios Britanijos.

„Bendrai sudėjus, esame subūrę daugiau nei 3 milijonų merginų bendruomenę“, - sėkmingu verslu džiaugėsi M. Mitkutė.

Džiaugiasi, kad susikūrė Lietuvoje

Nors verslas sėkmingai vystosi ir užsienyje, M. Mitkutė nelinkusi nuvertinti pirkėjų iš Lietuvos. Į Lietuvą ji žiūri ne kaip į 3 mln. rinką, bet kaip į savo šalį, talentingų žmonių, gebančių dirbti tarptautinėmis rinkomis, kalvę.

„Lietuva yra didžiulių milijardinių Europos ir pasaulio rinkų dalis. Interneto ir technologijų plėtra atvėrė duris ir sukūrė galimybes iš mažos Lietuvos dirbti visam pasauliui. Ko gero, mažos rinkos privalumas yra tas, kad nuo pat pradžių esi priverstas galvoti globaliai ir kurti savo produktą pagal pasaulinius, o ne vietinius standartus“, - patikino M. Mitkutė.

Jos sukurto verslo biuras taip pat įsikūręs ne viename iš didžiausių miestų Europoje ar pasaulyje, o Lietuvoje. Pasak verslininkės, nesvarbu, kokioje šalyje kursi ar vystysi tokį projektą – visos merginos susiduria su tomis pačiomis problemomis. Joms reikia naujų drabužių, pasipuošti, rasti įkvėpimo šaltinį. O bene didžiausi pastebimi skirtumai tarp šalių – technologiniai.
M. Mitkutė
Lietuva yra didžiulių milijardinių Europos ir pasaulio rinkų dalis. Interneto ir technologijų plėtra atvėrė duris ir sukūrė galimybes iš mažos Lietuvos dirbti visam pasauliui.

„Jei Lietuvoje, Čekijoje, Lenkijoje merginos, ieškodamos drabužių, renkasi kompiuterį, tai JAV, Vokietijoje, Prancūzijoje jos pirmiausia naudojasi mobiliuoju telefonu“, - pastebėjo M. Mitkutė.

Vos pradėjusi verslą ji su savo kolegomis jautėsi tikrais savo verslo pionieriais. Prieš 7 metus sunku buvo ir pasvajoti apie internetinio verslo srities konsultantus. Todėl jie daug sprendimų priėmė patys tirdami interneto vartotojų auditoriją, analizuodami duomenis ir, neretai, pasitikėdami tik savo nuojauta. Tad dabartiniams verslininkams, besiskundžiantiems, kad Lietuvoje naują verslą steigti sunku ji pataria keisti požiūrį ir rūpintis savais darbuotojais.

„Investuokite į darbuotojus, linksminkitės, ir siekite daugiau nei iš pradžių atrodo, kad įmanoma“, - pradedantiems verslininkams linkėjo M. Mitkutė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (127)