„Spalvoto meduolio diena turi savo meduolinę misiją, – sako akcijos koordinatorė Monika Drungilaitė. – Akcija skirta vaikų iš globos namų integracijai į visuomenę. Siekiame sukurti tikrą šventę bendruomenei – bendram kūrybiniam procesui prie vieno stalo kviečiame susirinkti skirtingus žmones, dalintis Kalėdų laukimo nuotaikomis ir geromis emocijomis. Stengiamės, kad kuo daugiau vaikų iš globos namų sudalyvautų šioje šventėje – tikimės, kad bendraudami, būdami kartu mieste vykstančiuose renginiuose, o ypač tokiuose, kurie labai suvienija, jie palengva pasijus esantys šios bendruomenės dalimi. Ši mūsų idėja tikrai susilaukė pritarimo ir palaikymo, ir labai džiaugiamės, kad vienu metu skirtinguose Lietuvos kampeliuose vyko tiek puikių renginių. Neabejoju, kad ši mintis prigis, ir naujai prisijungę telšiškiai, kėdainiečiai ar Marijampolės gyventojai turės naują miesto šventę,“ – mano M. Drungilaitė.

Organizatoriai juokauja, kad gal jau atėjo laikas Spalvoto meduolio „dieną“ pervadinti į „savaitę“, nes marginti meduolių susirenka žmonės ir po oficialios akcijos dienos: tai puiki proga susitikti ir pabendrauti kaimynams, draugams, kolegoms, bendradarbiams. Spalvoto meduolio popietę sau susiorganizavo ir portalo „Delfi“ merginos, visus savo meduolius padovanojusios vaikams.

Iš viso iškepta ir numarginta apie 8000 meduolių. Didžioji dalis jų, sukomponuotų į stilizuotus advento kalendorius, pasiekė ar keliauja į vaikų globos namus. Patys gražiausieji meduoliai šeštadienį (lapkričio 30 d.) buvo parduoti Tarptautinėje Kalėdų labdaros mugėje Vilniaus Rotušėje.

Meduolių galite išsikepti bei susikurti šventę sau ir jūs. Dalinamės laiko patikintu ir ne kartą išbandytu receptu.

Jums reikės:
200 – 250 g miltų;
20 – 30 g sviesto arba margarino;
200 – 250 g medaus arba „Dasukker“ sirupo;
2 kiaušinių;
100 g miltų (kočiojimui, kad tešla nepriliptų);
Apie 7 g kepimo miltelių;
Arbatinio šaukštelio prieskonių (viskas malta): gvazdikėliai, kardamonas, cinamonas, muskto riešutas).

Medų, cukrų ir sviestą maišome ir šildome, kol viskas suskystėja. Masę atvėsiname, maišydami įmušame kiaušinius po vieną, tada įmaišome miltus, kepimo miltelius ir prieskonius. Valandai įdedame į šaldytuvą. Išėmę kočiojame ant miltais pabarstytos lentos ar stalo ~ 1 cm storio lakštą ir pjaustome norimomis formomis. Kepame 200 °C temperatūroje apie 10 – 15 min. Skaniausi, kai pastovi dieną, kitą.

Spalvotus glajus pasigaminti pačiam taip pat labai paprasta: sumaišykite miltinį cukrų, kitaip vadinamą cukraus pudra, su norimo skonio ir spalvos sirupu ir įpilkite šlakelį vandens, kad gautumėte poskystę dažų masę.