Ar maistas padeda išsaugoti regėjimą?

Pasak Respublikinės Kauno ligoninės gydytojo oftalmologo Audriaus Valatkos, išskirtinių produktų, kuriuos vartojant, didžiulė nauda būtų tik jūsų akims. „Specialiai akims tokių produktų nėra, jie – visam organizmui“, - sakė gydytojas, paminėjęs, kad naudinga vartoti daug vitaminų turinčius produktus - vaisius, daržoves, o atskiri papildai - nebūtini

Vilniaus visuomenės sveikatos biuras (VVSB) nurodo, kad norint, kad organizmas, tuo pačiu – ir akys būtų sveikos, reikėtų valgyti daug šviežių geltonos ir oranžinės spalvos vaisių bei daržovių (morkų (būtinai sumaišytų su aliejumi), papajų, mangų), melionų, aviečių, žemuogių, raudonųjų ir žaliųjų paprikų, kopūstų, brokolių, bulvių, kurie yra vitamino C šaltiniai. Taip pat rekomenduojama vitamino C dienos norma 60 – 70 miligramų. Regėjimą, matymą prietemoje stiprina mėlynės, sausų akių sindromo riziką mažina ir akispūdį reguliuoja omega-3 riebalų rūgštys.

Gerai valgyti ir paprikas, špinatus, kopūstus – šių daržovių sudėtyje gausu dviejų puikų karotinoidų – liuteino ir zeaksantino, kurie tarsi atlieka filtro vaidmenį – apsaugo tinklainę nuo ultravioletinių spindulių, neleidžia ląstelėms senti ir neutralizuoja laisvuosius radikalus.

DELFI portalas yra rašęs, jog kai kurie medikai taip pat pataria naudoti medų – jie rekomenduoja ryte prieš pusryčius ir vakare prieš miegą vartoti natūralų liepų medų, kurio teigiamas poveikis aiškinamas ypatingais junginiais, kurie normalizuoja tinklainės funkcijas.

Sveikoms akims – patogi darbo vieta

Kad akys nepavargtų, labai svarbu susikurti ir tinkamą darbo aplinką. „Nuo darbo akys nelabai genda, tiesiog gali pavargti, jei reikia daug ir intensyviai skaityti ir rašyti, žiūrėti iš arti. Tuomet reikia daryti poilsio pertraukėles – kas pusę valandos, 40 min., pailsinti akis. Be to, turi būti patogi darbo vieta, apšvietimas – nuo to taip pat viskas priklauso“, - paaiškino A. Valatka.

Pasak VVSB, pertraukėlės nuo kompiuterio ar televizoriaus turėtų trukti apie 5-10 min. Jų metu rekomenduojama atlikti specialius akių ir fizinius pratimus darbo vietoje ir/arba. poilsio zonoje. Be to, reikėtų pasirūpinti, kad sėdint prie kompiuterio, monitorius būtų nutolęs bent 40 cm, o jūsų žvilgsnis būtų nukreiptas šiek tiek žemyn ar vienodame akių lygyje. Nurodoma, kad optimaliausias atstumas tarp televizoriaus ir žiūrovo – penkis šešis kartus didesnis nei televizoriaus įstrižainės ilgis.

Tiems, kurie ilgai dėsi prie kompiuterio, patariama ir dažniau mirksėti.

Nors, pasak A. Valatkos, atskirų procedūrų, kaip kasdien rūpintis akimis, iš esmės nėra, norintiems galima išbandyti akių kompresus. Atgaivinus akis šaltu vandeniu, galima pasidaryti juodosios arbatos, medetkų, ramunėlių kompresą. Taip pat galima atlikti ir akių mankštą. DELFI jau siūlė dešimtį specialistų rekomenduojamų pratimų:

1) Nejudindami galvos, lėtai žvilgsnį kreipkite iš kairės į dešinę, iš viršaus - į apačią;

2) Sukite akimis ratus – iš pradžių į vieną pusę, po to – į kitą. Pratimą atlikę po penkis kartus;

3) Kartokite 2-ąjį pratimą po penkis kartus, tik šį kartą užmerktomis akimis;

4) Abiem akimis žiūrėkite į nosies galiuką, kol nepradėsite justi akių nuovargio;

5) Taip pat stenkitės žiūrėti į tarpuakį (kol akys nepavargs);

6) Atsimerkite kuo įmanoma plačiau ir žiūrėkite į viršų. Suskaičiuokite iki dešimties ir užsimerkite;

7) Užsimerkite, tuomet plačiai atsimerkite, pažiūrėkite į tolį (žvilgsnį sukoncentruokite į kokį nors tolumoje esantį objektą). Pratimą kartokite mažiausiai penkis kartus;

8) Žiūrėdami pro langą, išsirinkite objektą tolumoje. Maždaug 15-20 centimetrų atstumu nuo akių ištiesite rodomąjį pirštą – jis turi būti vienoje linijoje su jūsų pasirinktu objektu už lango. Kelis kartus žvilgsnį nuo piršo nekreipkite į objektą tolumoje ir atgal;

9) Užsimerkite ir kelis kartus nestipriai pirštų pagalvėlėmis pamasažuokite akis;

10) Intensyviai pamirksėkite, o tuomet užmerkite akis ir jas atpalaiduokite.