Visi jie pensijų fondus pasirinko dėl skirtingų priežasčių, tačiau realios jų naudos kol kas nepastebi. Daugeliui jų nepatiko maža informacijos sklaida ir neužtikrintumas, tačiau didžiausią įtaką tokiam jų pasirinkimui padarė noras patiems rūpintis savo ateitimi.

Užklupo darbo vietoje

Ne tik „Sodroje“, bet ir privačiame banke pensiją kaupianti vilnietė Vitalija būdą kaupti senatvei tikina pasirinkusi ne pati. Moteris patikino mažai ką išmananti apie tokius dalykus, tad paprasčiausiai pasitikėjo rimtai atrodžiusiais žmonėmis.

„Prieš maždaug 5 metus tiesiog žmonės atvažiavo į darbą, pasiūlė visiems, dauguma ir sutiko. Jie sakė, kad reikės mokėti procentus, o vėliau jie sugrįš. Dabar ima 2 procentus“, - pasakojo moteris.

Tačiau paklausta, kodėl, jos nuomone, verta kaupti lėšas pensijų fonduose atsakymo neturėjo. Ji patikino besilaikanti principo „kodėl ne“. Kadangi nuskaičiuojami procentai nėra dideli, susiveržti diržų nereikia, tad ir sumokamais pinigais ji pernelyg nesirūpinanti.

„Pensijos dabar mokamos labai mažos. Tad manau, kad kiekvienas turi pasirinkti pats, kaip jam tą pensiją kaupti. Manau, ideali pensija turėtų būti apie 1500 litų“, - Vitalija.

Suteikia didesnę garantiją

Pora šimtų litų mažesnę sumą, kuri turėtų būti mokama pensininkams nurodė virėja dirbanti Tatjana.

Moteris savo pensiją kaupia „Aviva Lietuva“ pensijų fone. Kas mėnesį ten ji perveda 2 procentus savo algos.

„Jau seniai pasirašiau sutartį, gal 7-8 metai praėjo. Niekada nenorėjau nutraukti to, nors siūlė ir kiti bankai pas juos pereiti. Kas mėnesį gaunu ataskaitas, todėl taip ir pasilieku vienoje vietoje. Juk visko gali būti ir privačiuose fonduose, ir valstybiniuose“, - optimizmu nepasižymėjo kalbinta moteris.

Ji džiaugėsi, kad vis daugiau pradedama kalbėti apie tokius dalykus kaip pensijos, investicijos.

„Gerai, kad žmonėms leidžiama pasirinkti, ko jie nori. Tiesa, dėl ateities niekada nieko negali žinoti. Nei dėl darbo, nei dėl sveikatos. Už dešimt metų gal ir kalėjime atsirasiu, - šyptelėjo moteris, - o privačiuose fonduose garantija vis tiek didesnė.“

Vienu banku nepasitiki

„Visko gali būti. Norėjau apsisaugoti“, - kodėl nusprendė pensiją kaupti ir privačiame fonde pasakojo konditere dirbanti Birutė.

Moteris atskleidė pasirinkusi kiek kitokį pensijų kaupimo būdą. Ji fiksuotą sumą – po 100 litų kiekvieną mėnesį įneša į tris skirtingus bankus „DNB“, „Swedbank“ ir „SEB“.

„Nenoriu rūpesčių savo vaikams ir artimiesiems. Tris bankus pasirinkau todėl, kad visko gyvenime būna. Nežinau, kaip gali būti. „Sodros“ mokama pensija Lietuvoje labai maža, jei žmogus vienas gyvena, tai turbūt visai neišgyvena už dabar mokamą pensiją. Tokie žmonės turėtų arba mažiau mokėti už būstą ir paslaugas visas ir gauti apie 100 litų pensiją. Tačiau jeigu nebūtų jokių nuolaidų, tai reiktų bent poros tūkstančių“, - patikino moteris.

Ji pasakojo, kad senam žmogui reikia ne tik išlaikyti būstą, bet ir gelbėti sveikatą, pirkti vaistus, darytis tyrimus, o tai reikalauja papildomų ir nemažų lėšų.

Moteris taip pat akcentavo tai, kad norintiems kaupti pensiją privačiai trūksta lengvai prieinamos informacijos.

„Pagyvenęs žmogus kitą kartą net nesuvokia, kad reikia sužinoti apie naują informaciją, nemoka naudotis internetu. Jis gal visų tų pokyčių esmės nesupranta, nes yra pripratęs gyventi Tarybiniais laikais. Tuomet viskas būdavo pasakoma, nereikalavo to savarankiškumo. O dabar nežinai – tai tavo problemos“, - esama situacija piktinosi vilnietė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)