Būdų, kaip sutaupyti telefonu, yra ne vienas: gausybė mobiliųjų programėlių atmainų leidžia gauti papildomą nuolaidą, patikrinti prekės kainą keliose parduotuvėse ar padeda sudaryti paprasčiausią pirkinių sąrašą, su kuriuo einant į parduotuvę negresia papildomos išlaidos nereikalingiems pirkiniams. Be to, telefonas gali padėti sutaupyti ir kitaip – kartais išmanusis aparatas pakeičia ir kitą daiktą, pavyzdžiui, žingsnių matuoklį, ar net specialisto konsultaciją. Technologijų aistruoliai netgi renka ir aprašo geriausius šių programėlių pasirinkimo variantus. Pavyzdžiui, šį mėnesį portalas tech.co publikavo mobiliųjų programėlių - pirkimo sąrašų dešimtuką „Android“ programinei įrangai. Į jį įtrauktas ir 12,51 Lt kainuojanti „Grocery King Shopping List“  - programėlė, kuri padeda ne tik sudaryti paprasčiausią pirkinių sąrašą, bet ir, pavyzdžiui, išsaugoti receptus, ir rinktis prekes pagal juose pateikiamus ingredientus. Tiesa, daugelis programėlės funkcijų pritaikyta užsienio vartotojams.

Programėlėmis suinteresuoti pardavėjai

Pasak Danieliaus Šeibako, „AppCamp“ rinkodaros vadovo, specialių programėlių kūrimu vartotojams yra suinteresuoti patys pardavėjai. „Jeigu verslui rūpi vartotojų lojalumas ir galimybės jį valdyti bei skatinti, tuomet aplikacija tikrai svarbu. Iš tikrųjų iš esmės veikia vartotojų poreikių atitikimo faktorius“, - sakė jis. Pasak D. Šeibako, mobiliosios aplikacijos lenkia plastikines lojalumo korteles ir gali tapti puikia šių atmaina.

„Dauguma prekybininkų pradeda lojalumo programą kaip super išmanią, o galiausiai viskas baigiasi „excel'yje“ arba duomenys apie vartotojus nėra panaudojami, nes nėra skiriama tam pakankamai dėmesio. Taip pat yra atvejų, kai užpildytos klientų anketos nėra suvedamos į duomenų bazę, tad nėra daroma jokios analizės, kaip kokio segmento vartotojai apsipirkinėja - kokie rinkiniai yra aktualūs konkrečioms vartotojų grupėms ir t.t. Plastikinės kortelės yra puiki priemonė tam tikram klientų segmentui, tačiau tiems verslams, kuriems svarbus rytojaus pirkėjas, mobili aplikacija yra investicija, apie kurią būtina pradėti galvoti jau šiandien“.

Kalbėdamas apie taupymui skirtas aplikacijas, jis isškyrė tokias užsienio kūrėjų mobiliąsias programėles kaip finansų valdymui skirtos „Expense Manager“, „Wally“. Kita programėlė, naudojama norinčių sutaupyti, -  „Foursquare“. Pasak D. Šeibako, pastaroji išnaudojami ir tam tikrų verslų Lietuvoje, siekiant pritraukti vartotojus ir skatinti jų lojalumą, kuomet už apsilankymą ir prisiregistravimą (angl. check-in) prekybos taške, suteikiamas specialus pasiūlymas - nuolaida arba speciali prekė.

„Nemažiau svarbios ir pirkinių sąrašo programėlės, pvz. „MyShopi“, kuri patogiai leidžia sudaryti savo apsipirkimo krepšelį. Verslas, kuris sėkmingai šią sritį išnaudotų, galėtų gauti daug jam naudingos informacijos apie vartotojų apsipirkimo įpročius, pasiūlyti jam aktualių prekių už jam tinkamą kainą ir dar daugiau. ir tai, pasinaudojant aplikacijomis yra vienas patogiausių būdų - vartotojai linkę suvesti informaciją, kadangi tai yra paprasta ir patogu, o verslas gauna jau pakankamai tinkamai sutvarkytą informaciją, kad galėtų priimti atitinkamą sprendimą“, - kalbėjo jis.

Telefonas – kainoms palyginti

Viena iš programų, kuria galima naudotis norint taupyti Lietuvoje, - kainų lyginimo programėlė „Price On“. Ją D. Šeibakas išskiria kaip itin vykusį pavyzdį. „Vienas iš pavyzdžių, kai aplikacijos idėja tapo sėkminga būtent dėl vartotojų poreikio patenkinimo, yra „Price On,“ kur yra skelbiama informacija apie nuolaidas labai skirtinguose prekybos taškuose - nuo maisto prekių parduotuvių iki technikos. Tai yra įmonė, kuri pati su savo idėja, padedančia žmonėms sutaupyti, sukūrė sau darbo vietas ir sėkmingai plečiasi“, - mano jis.

„Price On“ programėlė skirta telefonams su „Android“ arba „iOs“ operacinėmis sistemomis. Ji padeda palyginti vienos prekės kainas skirtingose prekybos vietose, nuskenavus jos brūkšninį kodą. Pasak kompanijos „Price On“ vadovo Tomo Gudžiausko, šiuo metu yra apie 60 tūkst. aktyvių programėlės vartotojų, o iš viso ji yra atsisiųsta daugiau nei 115 tūkst. kartų. „Šiandien mūsų mažmeninėje rinkoje yra tiek akcijų, kad sunku „susekti“ kada akcija „tikra“, o kada tai tik rinkodaros priemonė, kurios nuolaidos „geros“, o kurios - tiesiog kainos sumažinimas iki konkurentų lygio. Dėl to pirkėjai dažnai jaučiasi apgauti, kai įsigyja prekę pasinaudoję akcija, o vėliau tą pačią prekę randa pigiau kitoje parduotuvėje“, - priežastį, kodėl nusprendė sukurti tokią programėlę, paaiškino T. Gudžiauskas.

Ateityje ši programėlė bus labiau pritaikyta asmeniniams poreikiams. „Protingas“ algoritmas analizuos vartotojų įpročius ir pateiks jų domėjimosi sritis, pomėgius atitinkančią informaciją“, - teigė T. Gudžiauskas.

D. Šeibakas nurodė ir daugiau taupyti padėsiančių lietuviškų mobiliųjų aplikacijų, pavyzdžiui, „OmniID“ ar „Smart Druskininkai“. Pastaroji – būtent į turistus orientuota programa. „Tai Druskininkų miesto išmanioji programėlė, kuri turistams suteikia informaciją apie objektus, pramogas, renginius, patį miestą bei suteikia galimybę nusipirkti nuolaidų paketą, kuris leidžia sutaupyti ženklias pinigų sumas. nuolaidų paketai suskirstyti pagal laikotarpį galioja visai šeimai arba draugų grupei, kur pasinaudoję įsigytų nuolaidų kuponu gauna nuolaidas daugelyje svarbiausių objektų Druskininkų mieste“, - paaiškino D. Šeibakas. Ji sukurta trims platformoms: Android, iOS ir WindowsPhone.

Taupo ne tik pinigus, bet ir laiką

Patys telefonų gamintojai akcentuoja tai, jog naudojantis išmaniuoju telefonu galima taupyti ne tik pinigus, bet ir laiką: mobilusis gali atstoti ir tam tikrą daiktą, pavyzdžiui, navigacinę sistemą, ar sporto klubo trenerį.

Windows Phone“ operacinė sistema kaip ir kitos operacinės sistemos gali pasigirti dideliu skaičiumi įvairių aplikacijų, taip pat ir tomis, kurios padeda taupyti. Taupyti ne tik pinigus, bet ir laiką, nes šiandieniam žmogui laikas yra pats svarbiausias dalykas. Daugelis laiką padedančių taupyti aplikacijų jau yra integruotos į telefoną: žmogus gali lengvai prijungti visas savo pašto dėžutes prie įrenginio kelių mygtukų paspaudimu ir turėti visus laiškus realiu laiku, kas sutaupo daug laiko, „Windows Phone“ kalendorius, prisijungus prie savo elektroninio pašto dėžutes ir socialinių tinklų, gali automatiškai paimti visus suplanuotus susitikimus ir veiklas“, - kalbėjo „Microsoft Lietuva“ technologijų ekspertas Tautvydas Dagys.

Kaip pavyzdžius, kai telefonas gali veikti ir kaip kito daikto atmaina, jis nurodė navigaciją automobiliui, kompiuterines teksto redagavimo programas. „Vairuotojams „Windows Phone“ siūlo nemokamą „HERE Drive+“ navigaciją, kuri jau būna įdiegta visuose „Nokia Lumia“ telefonuose. Ši navigacija yra tokia pat funkcionali ir patogi, kaip ir iki šiol buvusios įprastos navigacijos. Taip pat, visuose telefonuose yra nemokamai įdiegtas „Microsoft Office“ paketas su „Word“, „Excel“, „PowerPoint“ ir „OneNote“ programomis, kurios leidžia patogiai dirbti ir dalintis sukurtu turiniu per debesijos paslaugas. Tai užtikrina produktyvų ir lengvą darbą tarp kelių įrenginių“, - teigė T. Dagys. Jis paminėjo ir „Nokia Lumia“ telefono programėlę „Data Sense“, kuri leidžia kontroliuoti perduodamų mobiliųjų duomenų srautus, nustatyti jiems limitą bei naršant internete suvartoti mažiau duomenų, „Windows Phone“ aparatą, turintį integruotą virtualios piniginės sprendimą, kuris leidžia joje išsaugoti įvairius akcijų pasiūlymus ar restoranų kuponus.

O štai „Samsung“ siūlo telefonu pakeisti net asmeninį trenerį. „Stropiai naudojantis „Samsung“ sukurta „S-Health“ sistema, telefonas gali pakeisti sporto klubą ar net tapti asmeniniu treneriu, galinčiu rekomenduoti reikiamus pratimus, sekti sveikatos pokyčius, skaičiuoti kalorijas ar priminti, kiek žingsnių dar reikėtų nužingsniuoti, siekiant tam tikro rezultato“, - nurodė „Samsung“ Mobiliojo turinio ir paslaugų padalinio vadovas Baltijos šalyse Janis Melkis.

Jis paminėjo ir vartotojams skirtas galimybes nemokamai saugiai saugoti savo dokumentus „Samsung“ vadinamojo „debesies“ tinklo serveryje, taip pat naudotis vaizdo kūrimo ar redagavimo programomis, žaisti žaidimus ar sutaupyti rašant žinutes. „Tarp „Samsung“ įrenginių naudotojų didelio populiarumo sulaukia žaidimų, taip pat navigacijos, žemėlapių programėlės. Ne mažiau populiarios komunikacinės programėlės, leidžiančios prireikus nemokamai ir tuoj pat susisiekti, dalintis informacija, turiniu. Todėl daugelyje „Samsung“ išmaniųjų telefonų ar planšetinių kompiuterių galima rasti veikiant „Facebook“, „ChatOn“ programėlės“, - sakė J. Melkis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (151)