30 kilogramų antsvorį turėjęs tarnautojas Audrius svoriu susirūpino tik sužinojęs, kad serga antro tipo diabetu. „Bandžiau radikaliai keisti mitybą, bet valios užteko tik pusmečiui, nors palaikydamos mane sveikai pradėjo maitintis ir žmona su dukra. Vis dėlto, per tą pusmetį atsikračiau 16 kilogramų“, - pasakojo vilnietis, 120 kilogramų antsvorį sumažinęs iki 104.

Grįžo seni įpročiai

Per kitus tris mėnesius svoris buvo nukritęs iki 99. Tačiau radikalių permainų laikotarpis baigėsi: po truputį, nepastebimai pradėjo grįžti seni įpročiai.

„Ačiū Dievui, kaip tik tada netekau darbinio automobilio. Iš pradžių dėl to labai susinervinau, bet sveikatai išėjo į naudą. Buvau priverstas visur eiti pėsčiomis. Nors valgiau beveik viską, ko norisi, svoris negrįžo“, - prisiminė vilnietis.

Nusipirkęs automobilį vyras vėl pradėjo „visur važinėti“ ir tik kelis kartus per savaitę prisiversdavo „dėl sveikatos“ pasivaikščioti po 3-4 kilometrus.

„Žinojau, kad tai minimaliausia, ką galiu padaryti judėjimo labui ir nieko nekainuoja, bet... nepatinka man vaikščioti ir viskas“, - prisipažino vidutinio amžiaus vyras, nutaręs savęs nebeprievartauti ir užsiimti tuo, kas jam malonu. Grįžo prie jaunystės laikų aistros – kovos menų.

Akivaizdi judėjimo nauda

„Esu priverstas kasdien matuotis cukraus kiekį kraujyje, spaudimą. Endokrinologė kaskart, kai apsilankau, matuoja svorį, liemens apimtį. Žiūrint į tuos skaičius, galima akivaizdžiai įsitikinti judėjimo ir mitybos įtaka organizmui. Galiu vienareikšmiškai pasakyti, kad net dvi treniruotės per savaitę - labai naudingos“, - atkreipė dėmesį Audrius.

Tiesa, iš numestų 20 kilogramų dabar du ataugę, tačiau ir cukraus kiekis kraujyje, ir spaudimas – normalūs.

„Problema tik liemens apimtis. Nemažėja, nors tu ką“, - juokiasi vilnietis, pridurdamas, kad jam posakis „užsiaugino alaus pilvą“ netinka, nes būtent alaus jis niekada nemėgo, nemėgsta ir tikriausiai nebepamėgs.

Pavojingas nutukimo tipas

„Vadinamasis alaus pilvas – pavojingas nutukimo tipas. Tai ne kokios alaus sankaupos riebalų pavidalu, o žmogaus savybė. Ne visi taip tunka – kiti riebėja kaip antys. Tačiau pilvinis nutukimas daug pavojingesnis už bendrą, nes kaupiasi kitos rūšies riebalai, kurių sunkiau atsikratyti, - DELFI komentavo gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė.

Paklausta, ar įmanoma grįžti prie 80 cm liemens apimties, jei per pora dešimtmečių ji didėjo ir išaugo iki 120 cm, gydytoja sakė: „Žinoma, kad įmanoma. Ir mano praktikoje yra buvę žmonių, kurie numetė 20, net 40 kilogramų. Tik tiek, kad žmonėms su dideliais pilvais riebalai tirpsta ne tiesiai nuo pilvo, o bendrai“.

Kalorijų pervartojimo pasekmė

Dietologės žodžiais, būna, žmogaus rankos ir kojos kaip šakaliai, o pilvas – kaip didžiulis arbūzas.

„Todėl negalima šios problemos pateikti subuitintai, kaip alaus pilvo. Žmonės taip vadina, tačiau su alumi pilvas siejasi tik tiek, kad nuo didelio alaus kiekio tunkama. Tiesiog kai kuriems žmonėms riebalai kaupiasi pilvo srityje ir tai yra jų savybė - nebūtinai todėl, kad geria alų, o kad padaugina kalorijų“, - pabrėžė DELFI pašnekovė.

Klausiantiems, per kiek laiko įmanoma atsikratyti pilvo, J. Dobrovolskienė priminė, jog riebalai pradeda skaidytis „po dviejų savaičių subalansuoto, teisingo kalorijų patekimo į organizmą. Anksčiau prarandamas tik tarpraumeninis skystis“.

Specialios dietos ir pratimai

„Nutukimas matuojamas bendru riebalų kiekiu ir nėra nei specialių dietų, nei specialių pratimų alaus pilvui numesti“, - pabrėžė DELFI pašnekovė.

Pilvinio nutukimo gydymas yra lėtesnis, nes silpniau pasiduoda riebalų mažinimui. „Buitiškai galima sakyti, jog kai vyras pradės lieknėti, pirmiausiai riebalai tirps nuo kūno ir tik paskiausiai nuo pilvo“, - atkreipė dėmesį specialistė.

Kojos kaip voro, pilvas kaip erkės

Tačiau kai kuriems vyrams nuo kūno nėra kaip mesti riebalų, nes jų tiesiog nėra. Kaip vaizdžiai apibūdino J. Dobrovolskienė, tokio žmogaus rankos ir kojos kaip voro, o pilvas – kaip erkės.

„Manau, kad dažniau tai yra alkoholį vartojančių žmonių problema, kai geriama vietoj maisto“, - pastebi dietologė.

Kad ir kaip būtų, bandant atsikratyti pilvo, „pirmiau turi pajudėti bendras svoris ir tik paskui po truputį mažėja pats pilvas“.

Tirpdė riebalus – užsiaugino guzą

Specialistai pabrėžia: nutukimui gydyti būtinas fizinis aktyvumas. Sportuoti patariama pradėti po truputį. Jei žmogus niekada to nedarė – pradėti tiesiog nuo kasdieninės mankštos. Vėliau fizinį krūvį galima palaipsniui didinti.

„Neturintiems laiko“ ar „pinigų sporto klubui“ siūloma bent atsisakyti lifto - užlipti ir nulipti laiptais, nedidelius atstumus eiti pėsčiomis, o ne sėsti į automobilį. Jei nepatinka sportuoti, gal galima pradėti lankyti šokių pamokas?

Vis dėlto, net ir pradėjus sportuoti galima sulaukti ne visai tokio rezultato, kaip tikiesi. 25 kilogramų antsvorį turėjęs DELFI skaitytojas pasakojo, kaip pagal sporto klube sudarytas treniruotes stiprino pilvo presą. Darė, kaip buvo nurodyta, tačiau pilvo neatsikratė. Maža to, „virš riebaluoto pilvuko užaugo „kietas“ guzas, kuris vizualiai dar ir padidino pilvą“.

Kuo keisti atsilenkimus?

Tai, kad atsilenkimai padeda sumažinti pilvo riebalus, specialistai vadina mitu, tačiau pabrėžia, jog naudinga stengtis sutvirtinti viršutinius, apatinius ir šoninius pilvo raumenis.

Pasirodo, pratimai atsigulus keliant kojas yra efektyvesni nei paprasti atsilenkimai.

Holistinės sveikatos specialistų nuomone, atsilenkimai tik augina pilvo raumenų masę. Vietoje jų geriau daryti pritūpimus, atsispaudimus ir panašiai. Efektingesniu pratimu už atsilenkimus laikomas kojų kėlimas atsigulus ar „dviračio mynimas“ iškėlus kojas.

Taliją galima... išmelsti

Kai kurių mokslininkų nuomone, pagrindinė pilvinio nutukimo priežastis – stresas. O jo lygį efektyvu mažinti meditacija arba malda.

Nustatyta, kad reguliarus meldimasis ar meditacija padeda sumažinti organizme streso hormono kortizolio kiekį, kuris skatina riebalų kaupimąsi. Tyrimai parodė, kad moterų, kurios reguliariai meditavo ar dažnai meldėsi, kortizolio lygis kraujyje buvo žemesnis.

„Gerą išvaizdą galima ne tik nusipelnyti, bet ir išmelsti“, - juokauja mokslininkai, patardami pradėti nuo 15 minučių kasdieninių pamąstymų. Jei nepadės, tai tikrai nepakenks!