Kodėl apskritai ribojamas ryšys?

Todėl, kad ryšio linijos nėra „guminės“. Jos vienu metu gali „praleisti“ ribotą kiekį duomenų. Jei teikėjai visiškai neribotų naudojimosi internetu, ryšys būtų labai nepatikimas. Vartotojams mėgautis nevaržoma laisve pavyktų itin retai, didžiumą laiko internetas „strigtų“ arba iš viso neveiktų.

Kiekvienam ryšių technologijų specialistui yra gerai žinomas terminas „paslaugos kokybė“ (angl. „Quality of Service“ arba QoS). Juo vadinama didelė mokslo apie ryšius atšaka, kurios vienas iš uždavinių – užtikrinti vartotojams patikimą ryšį. Kai vartotojų yra daug, o ryšio linijos nėra begalinio pralaidumo, vienas iš būdų užtikrinti ryšio kokybę yra greičio apribojimo įvedimas.

Įsivaizduokite, jei visiems vairuotojams būtų leidžiama lėkti miesto gatvėmis bet kokiu greičiu. Netruktų ilgai, kol kas nors susidurtų, susidarytų kamščiai ir transportas mieste būtų paralyžiuotas. Tai viena iš priežasčių, kodėl keliuose ribojamas greitis. Analogiškai yra su interneto ryšiu, kur gatvių ar kelių rolę atlieka ryšio linijos, o vairuotojų – kompiuterių ar išmaniųjų telefonų vartotojai.

Kodėl ribojamas duomenų kiekis?

Duomenų kiekio apribojimas yra dar viena ryšio kokybės kontrolės priemonė, tik ji, skirtingai, nuo greičio apribojimo, nėra tokia „draugiška“ vartotojams. Kitais žodžiais, ji suteikia teikėjams daugiau galimybių užsidirbti.

Visų pirma, iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad esant tik megabaitų ar gigabaitų limitui, naršymo greitis neribojamas. Bet mobiliojo ryšio atveju taip nėra – ir čia yra greičio lubos, kurios priklauso nuo to, kokio tipo internetu vartotojas naudojasi. Pavyzdžiui, 3G atveju maksimali interneto sparta siekia 21,6 megabitus per sekundę, o 4G (LTE) – 80 megabitų per sekundę.

Jei visi mobiliojo ryšio vartotojai visą laiką naršytų maksimaliu greičiu, teikėjo tinklas neatlaikytų tokios apkrovos. Bet dėl duomenų apribojimų žmonės „nekaba“ visą laiką internete. Dar daugiau, piko valandomis, kuomet prie interneto jungiasi daug vartotojų, visiems yra sumažinamas interneto greitis. Kartais naršymo sparta gali sumažėti kelis arba netgi keliasdešimt kartų.

Jei per neapsižiūrėjimą viršijote mėnesio limitą, įsijungia papildomų duomenų apmokestinimo skaitiklis. Nuo tos akimirkos už kiekvieną naują duomenų megabaitą teikėjui į kišenę kapsi papildomi centai. Dažnas vartotojas vengia papildomų išlaidų, dėl to naudoja ryšį su internetu taupiai. Bet kuriuo atveju laimi operatorius.

Ką apie tai sako patys operatoriai

Mobiliojo ryšio operatoriai privengia atvirai šnekėti apie apribojimų privalumus ir trūkumus. Štai „Bitės“, kuri taiko duomenų apribojimą, atstovų teigimu, kiekvienas mobiliojo interneto paslaugų teikėjas apribojimus nustato pagal savo technines galimybes. Anot bendrovės, ji apribojimus yra numačiusi tam, kad visiems savo paslaugų vartotojams galėtų pasiūlyti aukščiausios kokybės paslaugas. Jei tikėti „Bite“, jos suteikiamo duomenų kiekio užtenka daugumai vartotojų, todėl šie mobiliuoju internetu naudojasi neribodami savo poreikių.

„Tele2“ giriasi pirmoji tarp korinio ryšio operatorių pasiūliusi mokėjimo planus su neribotu siunčiamų duomenų kiekiu. Naujieji planai taikomi tik 4G ryšiui ir pasiekiami toli gražu ne visiems bendrovės klientams, o tik tiems, kas gyvena Alytuje, Jonavoje, Marijampolėje, Mažeikiuose ir Utenoje. Įdomiausia, kad „Tele2“ kartu su 4G planais siūlo ir 3G planus, kuriems jau taiko duomenų apribojimą. Bendrovė žada plėsti 4G tinklą ir įdiegti į kitus miestus. „Galimybę toliau plėsti 4G ryšio tinklą „Tele2” turės kitais metais, kai didžiuosiuose šalies miestuose atsilaisvins 2,6 Ghz dažnių ruožas“ – sako Daiva Matukienė, bendrovės prekės ženklo vadovė.

Naujųjų „Tele2“ planų greičio tikrai nepavadinsi stebuklingu, ypač lyginant su laidinio interneto sparta (žr. planų palyginimų lentelę). Bet pasižiūrėjus į kito 4G ryšio „Wi-Max“ teikėjo - Telecentro taikomus apribojimus, matyti, kad mobiliojo ryšio rinkoje 1-5 megabaitai per sekundę yra normalu. „Tele2“ atstovų teigimu, tokia sparta yra pakankama net ir filmų peržiūrai internete realiu laiku.

Bendrovė „Omnitel“, pirmoji Lietuvoje įdiegusi 4G LTE ryšį ir, ko gero, turinti plačiausią 4G tinklą, nepainioja savo klientų įvairiais terminais ir tiesiog siūlo jiems „interneto kompiuteryje“ planus. Jei klientas turi galimybę, jis naršo 4G tinkle, kitu atveju - 3G. Pasirinkimą lemia ne tiek pats vartotojas, kiek jo naudojama įranga (modemas) ir konkrečioje vietoje pasiekiamas ryšio tipas. Tačiau „Omnitel“ riboja interneto naudojimą duomenų limitais.

Mobiliojo interneto planų palyginimai

Švelnesnis limitas

Dar vienas mobiliojo ryšio rinkos žaidėjas – „Teledema“ – taiko originalų interneto apmokestinimą. Klientas gali pasirinkti mėnesio mokestį, už kurį jam suteikiamas duomenų kiekis. Jį viršijus įjungiamas papildomas megabaitų skaitliukas. Bet kai bendros išlaidos einamąjį mėnesį pasiekia didesnio plano mokestį, klientui automatiškai įjungiamas naujas, didesnis limitas. Taigi, nors „Teledema“ nėra pagrindinis mobiliojo ryšio teikėjas, tačiau ne taip smarkiai stengiasi pasipelnyti iš savo klientų kaip didesni operatoriai.

Kokį planą rinktis?

Jei yra pasirinkimas, kokį planą geriau rinktis: su duomenų ar su greičio apribojimu? Vienareikšmiško atsakymo nėra.

„Bitės“ atstovai teigia, kad kiekvieno vartotojo mobiliojo interneto poreikiai ir vartojimas yra skirtingi, todėl patys vartotojai sprendžia, kuris variantas jiems yra tinkamiausias. Jei vartotojas mobiliuoju internetu naudojasi dažnai ir siunčia nedidelius informacijos kiekius, jam palankiau, jei paslaugų teikėjas neriboja interneto greičio. Šie vartotojai dažniausiai ieško informacijos, peržiūri nuotraukas, siunčia el. laiškus, bendrauja internete su draugais ar verslo partneriais. Kiti vartotojai planuoja siųstis didelės apimties dokumentus, pavyzdžiui, filmuotą medžiagą. Dažniausiai jie jau yra numatę, kad tam reikės daugiau laiko, todėl jiems yra svarbiau neribojamas siunčiamų duomenų kiekis.

Anot „Bitės“, duomenų limitą dažniau renkasi nauji mobiliojo interneto vartotojai. Jiems 10 gigabaitų yra aiškesnis apribojimas nei 10 megabitų per sekundę.

„Tele2“ pritaria konkurento nuomonei. „Koks mokėjimo būdas palankesnis vartotojui, reikėtų žiūrėti pagal jo poreikius ir mokamą kainą“ – pasakojo bendrovės prekės ženklo vadovė. Ji pažymėjo, kad užsienio šalyse mokėjimas ne už duomenis, o už spartą yra taikomas vis dažniau. „Vartotojai pirmuose „Tele2” 4G miestuose naujus mokėjimo planus vertina labai gerai ir sparčiuoju mobiliuoju internetu naudojasi aktyviai“ – teigė Daiva Matukienė.

„Tele2“ kaip pavyzdį pateikia užsienio praktiką. Jei mobiliuoju internetu naudotis tik pradedama ir daug duomenų žmogui nereikia, palankesnis būna mokėjimas už duomenis. Kuomet vartotojas įgunda naudotis internetu, jam tampa palankesnis spartos apribojimas. „Tikėtina, kad toliau augant mobiliojo interneto vartojimui, mokėjimo planų be duomenų apribojimo Lietuvoje bus siūloma vis daugiau“ – prognozuoja D. Matukienė.

Finansinė pasirinkimo pusė

Vertinant iš megabaito savikainos pusės, planai su greičio apribojimu yra pigesni. Tai rodo DELFI atlikti skaičiavimai (žr. planų lentelės paskutinį stulpelį). Bet finansiškai vartotojai išloš tik tuomet, jei nuolatos siųsis daug duomenų. Jei internetu naudojamės su pertraukomis, nesiruošiame nuolat pumpuotis filmų ar didelių failų, galima rinktis ir planą su duomenų apribojimu. Svarbu tik protingai pasirinkti gigabaitų limitą. Apie tai skaitykite kitame DELFI straipsnyje.

Pastaba: renkant informaciją DELFI neatsižvelgė į šiuo metu operatorių taikomas akcijas ar lojalumo programas. Lentelėje pateikti tik teoriniai megabaito kainos paskaičiavimai. Portalas neteikia savo skaitytojams garantijos, kad atėję pas operatorių jie gaus lygiai tokį patį pasiūlymą, koks yra parodytas lentelėje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)