Perkame telefoną su sutartimi

Vienas populiariausių naujo telefono įsigijimo būdų – pirkti jį su mobiliojo ryšio sutartimi. Jo esmė: jūs įsipareigojate naudotis operatoriaus paslaugomis metus arba du, o operatorius jums leidžia įsigyti telefoną išsimokėtinai. Didžiausias tokio sandėrio privalumas: daiktą galima įsigyti išsimokėtinai – mokant fiksuotą priedą prie mėnesinio plano mokesčio.

Ar taip sutaupoma? Nelabai, nebent pataikote įsigyti telefoną akcijos metu. Tuo įsitikinti labai paprasta - pakanka atsiversti bet kurią operatoriaus svetainę ir apsiginklavus kalkuliatoriumi paskaičiuoti, kiek per vienerius ar du metus sumokama už telefoną. Daugeliui telefonų skirtumas tarp kainos su sutartimi ir be jos svyruoja apie nulį. Priklausomai nuo pasirinkto plano ir mėnesinės įmokos už telefoną, jūs galite sutaupyti, o galite ir permokėti 5-10 procentų.

Tačiau jei tikėtume „Tele2“, už telefoną verta mokėti kuo didesnę pradinę įmoką, pirkti išsimokėtinai 24 mėnesiams ir „taip gauti maksimalią nuolaidą“. Šį teiginį bendrovė argumentuoja dar ir tuo, kad jei klientai pasirenka tokį variantą, dažniausiai mobilųjį telefoną jie keičia pasibaigus sutarties laikotarpiui. Kiti, kurie už telefoną sumoka grynais, juos keičia dažniau.

Painios pasiūlymų sąlygos

Verta pažymėti, kad operatorių pasiūlymai įsigyti telefonus dažnai suformuluoti pakankamai painiai ir nukabinėti „žvaigždutėmis“ (papildomomis sąlygomis). Bendrovės tiesiogiai nerašo, kiek jūs sutaupysite arba prarasite pirkdami daiktą – šitą skaičių teks paskaičiuoti patiems. Pavyzdžiui, „Tele2“ savo svetainėje pateikia pradinio įnašo dydį, iš kurio tik aišku, kad kuo brangesnį planą užsisakysime ir kuo didesnę mėnesinę įmoką už telefoną pasirinksime, tuo mažiau teks mokėti pačioje pradžioje, prieš gaunant įrenginį naudojimui į rankas.

„Omnitel“ pasiūlymai dar painesni – juose pateikiamas mistinis „skirtumas tarp telefono kainos ir pradinės įmokos“, kuris kartais gerokai viršija telefono kainą be sutarties. Pavyzdžiui, perkant „Samsung Galaxy S4 (i9505)“ su 99 Lt/mėn. įmoka, gaunasi, kad už jį per du metus paklosime 2376 litus. Čia pat bendrovė skelbia, kad šio įrenginio kaina be sutarties yra 2049 litai. O skirtumas tarp telefono kainos ir pradinės įmokos yra 2380 litai. Taip išeina, kad pirkėjui teks permokėti daugiau nei tris šimtines. O kokia bus pradinė įmoka, iš viso neaišku.

Paprasčiausiai, bet ne prasčiausiai, informacija pateikiama „Bitės“ svetainėje. Čia iš karto matosi, kokia yra pradinė įmoka už telefoną ir kiek mums teks mokėti už jį per mėnesį. Svarbiausia, kad šis operatorius nesusieja telefono įsigijimo su ryšio planais, t.y., klientas neįpareigotas naudotis vienerius ar du metus „Bitės“ planais.

Naują telefoną apsimoka pirkti išpardavimų metu

Pasitaiko, kad operatorius, bendradarbiaudamas su gamintoju, paskelbia telefonų išpardavimo akciją. Jos metu kainos smarkiai krenta. Dažnai akcijos taikomos senesniems telefonų modeliams, kuriuos keičia rinkoje pasirodžiusios naujesnės versijos. Sulaukus tokio momento galima gerokai sutaupyti. Ypač jei taikomės į aukštesnės arba aukštos klasės išmanųjį telefoną.

Bet ir akcijiniai telefonai siūlomi kartu su planais. Dėl šios priežasties, jei nenorime prisirišti prie vieno operatoriaus keliems metams, verta pasižvalgyti telefonų ir elektroninių prekių parduotuvėse. Čia irgi galima pataikyti ant akcijos ir įsigyti norimą modelį pigiau. Neturite pakankamos pinigų sumos? Daugelis prekybos centrų leidžia pirkti išsimokėtinai. Bet neskubėkite pasinaudoti šia galimybe gerai neapsvarstę savo galimybių.

Pirkimo išsimokėtinai pinklės

Swedbank“ ir „Bitė“ teigia, kad pirkdami telefoną išsimokėtinai lietuviai kartais persistengia. Mat tokiu būdu įsigyjami nedideli daiktai vartotojams gali užkirsti kelią perkant automobilį ar butą, jei pernelyg optimistiškai vertins savo finansines galimybes. Dažniausiai su šia grėsme susiduria neseniai savarankišką gyvenimą pradėję jaunuoliai, o vyresni vartotojai savo finansines galimybes įvertina atsakingiau.

Anot „Bitės“, kas mėnesį telefoną išsimokėtinai įsigyti bendrovės salonuose nusprendžia apie 10 tūkst. pirkėjų. Dauguma jų per visą išsimokėjimo laikotarpį neturi bėdų su apmokėjimu, tačiau apie 30 proc. bent kartą patiria sunkumų apmokant sąskaitą. Mažiausiai tokių pirkėjų pasitaiko Vilniaus ir Klaipėdos miestuose.

„Bitė“ skaičiuoja, kad vienas iš penkių telefoną išsimokėtinai nusprendusių įsigyti jaunuolių iki 21 m. su apmokėjimo problemomis susiduria apmokėdamas jau pirmąją sąskaitą. „Sprendimas įsigyti mobilųjį telefoną neturėtų varžyti svarbesnių poreikių ar sugadinti kredito istorijos. Prieš priimdamas sprendimą skolintis, vartotojas pirmiausiai turėtų įvertinti, kiek lėšų prireiks įmokoms už paskolą ir pabandyti bent mėnesį išsiversti su liekančia pajamų dalimi. Tai yra geriausias būdas sužinoti, ar šis įsipareigojimas nėra per didelis vartotojo biudžetui“, – sako „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovė Lietuvoje Odeta Bložienė.

Gal tuomet verta paieškoti naudoto telefono?

Naudoti telefonai yra pigesni už naujus, kartais net labai smarkiai. Lietuviškuose skelbimų portaluose galima rasti begalę pasiūlymų, kurių tekstuose mirga viliojančios frazės „kaip naujas“, „būklė 9/10“, „tik kelis sykius panaudotas“. Bet neskubėkite pirkti tokių telefonų, net jei jų kaina kelis sykius mažesnė už naujo.

„Bitės“ teigimu, naudotą telefoną verta pirkti tik iš pažįstamo ir patikimo asmens. Kitu atveju žmogus rizikuoja įsigyti pažeistą ar sugadintą telefoną, kurio defektai gali pasimatyti tik po kelių dienų. Be to, telefonas gali būti vogtas ir naujajam savininkui gali pridaryti daug nemalonumų. Pavyzdžiui, išmaniajame telefone gali būti įdiegta apsauga nuo vagių. Įsigiję ir įjungę tokį telefoną galite būti iškart nufotografuotas ir tiksli telefono buvimo vieta išsiųsta savininkui. Tokiu atveju telefoną teks gražinti tikrajam savininkui, o susigrąžinti mokėtų pinigų greičiausiai nepavyks.

Jei telefonas yra kelis kartus pigesnis nei naujas, gali būti, kad tai tėra žinomo modelio kopija. Gerai, jei pardavėjas apie tai nenutyli ir nurodo skelbime

Be to, jei telefonas seno modelio ir jo garantinis laikotarpis praėjęs, gali atsitikti taip, kad telefonas greitai suges ir teks ieškotis naujo. Dėl to ieškantiems naudoto įrenginio „Tele2“ pataria atkreipti dėmesį į nusidėvėjimą. Tai ypač svarbu žvalgantis į išmaniuosius telefonus, kurie yra mažiau patvarūs ir dažniau dūžta. Tiesa, įsigytą dėvėtą daiktą galima atnaujinti. „Ekraną ir apsitrynusį dangtelį galima nesunkiai pakeisti ir telefonas vėl atrodys kaip naujas. Be to, galima pakeisti dangtelio spalvą ir taip atnaujinti aparatą“ – sako Vaida Pagalytė, „Tele2“ pardavimų vadovė.

Iš kitos pusės, telefono atnaujinime slypi ir pavojų. Jei atnaujinimą atlieka pardavėjas, jis gali susidėvėjusias dalis pakeisti neoriginaliomis, kur kas pigesnėmis, kurių tarnavimo laikas yra trumpesnis, o kokybė – prastesnė. Iš pirmo žvilgsnio prikeltas naujam gyvenimui telefonas atrodo respektabiliai, tačiau jo funkcionalumas yra prastesnis.

Kaip atskirti: telefonas vogtas ar ne?

Vienas iš pagrindinių kriterijų – tai priedų, kurie siūlomi kartu su telefonu, sąrašas. Jei pardavėjas prie išmaniojo įrenginio prideda tik kroviklį, dar kokį vieną laidą, atminties kortelę, gali būti, kad telefoną jis „rado pamestą“ arba „atidavė dėdė“. Visai kitas reikalas, kai kartu su įrenginiu pateikiami visi originalūs priedai, įskaitant ir dėžutę. Dar mažesnė tikimybė įsigyti vogtą daiktą yra tuomet, kai kartu su telefonu pateikiami pirkimo dokumentai ir garantiniai lapai. Bet net ir šiuo atveju vis dar galima „užsirauti“ ant nelegaliu būdu pasisavinto daikto.

Kuo blogas vogtas daiktas? Kai kurie žmonės nemato problemos, jei telefonas yra vogtas, kad tik jis veiktų. Bet lazda turi du galus. Pirkdami vogtą daiktą mes sukuriame paklausą tokiems daiktams. O kai yra paklausa, susiformuoja ir pasiūla – ilgapirščiai turi didesnę motyvaciją vogti, o nesąžiningi žmonės - pasisavinti „blogai gulinį daiktą“.

„Bitė“ pataria būtinai įsitikinti, ką ir iš ko perkate. Įvertinkite ar sutaupoma suma atperka galimą riziką prarasti ir pinigus, ir telefoną. Bendrovė vartotojams rekomenduoja rinktis naujus įrenginius. Nauji telefonai yra pažangesni, greitesni, turi daugiau galimybių ir tarnauja gerokai ilgiau. Šiam požiūriui pritaria ir „Tele2“. Anot šios bendrovės atstovės V. Pagalytės, mobiliojo ryšio vartotojai dabar dažniausiai nori naujausių telefonų modelių.

Gamintojai visą laiką pristato naujų funkcijų, todėl seni telefonai morališkai pasensta greičiau nei anksčiau. „Be to, išmaniuosius telefonus dėl mažesnio jų patvarumo ir labiau naudojamos baterijos naudotus pirkti yra rizikingiau nei tradicinius telefonus. Visa tai lemia, kad naujų telefonų rinka gali pasiūlyti daugiau ir geriau“ – teigia „Tele2“ pardavimų vadovė.

Naudoti telefonai yra pigesni, tačiau atminkite, kad naujiems gaminiams suteikiama gamintojo garantija. Tai pakankamai svarbus pasirinkimo kriterijus, ypač šiais, dažnai gendančios technikos laikais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (169)