Taip, jos vaikšto ten, kur nori ir užsiima tik tuo, kuo nori. Nors istorijų, kai katė išgelbėja šeimininko gyvybę yra nepalyginami mažiau, kalbama, jog jos junta artėjančią mirtį ir apie tai praneša šeimininkui ar jo artimiesiems.

Už išgelbėtą gyvybę katinas atsidėkojo po kelių valandų

Praėjusių metų vasarį Amy Jung ir jos sūnus Ethanas nuvyko į vieną iš Viskonsino valstijos prieglaudų apžiūrėti beglobių kačių. Jiems įstrigo Pudingas – oranžinės ir baltos spalvos katinas.

A. Jung prieglaudos darbuotojai papasakojo, jog Pudingas vis grįžta į prieglaudą nuo pat 2003-iųjų. Išgirdusi šią istoriją moteris spontaniškai nusprendė priglobti du kačiukus – Pudingą ir jo likimo draugą Vimsį.

Katės iš pažiūros puikiai jautėsi naujuose namuose. Tačiau džiugią nuotaiką dėl naujų augintinių galėjo užtemdyti tragiškas įvykis.
Tą pačią naktį Amy miegant, jai prasidėjo diabeto priepuolis – moteris ilgai sirgo šia liga.
Deja, šiuo atveju ji buvo be sąmonės.

Pudingas iškart suprato, jog kažkas ne taip. Iš pradžių jis užlipo ant šeimininkės krūtinės, tačiau tai jos nepažadino. Tuomet ėmė nosimi baksnoti ir kandžioti jai veidą.
Citata
Neapsikentusi Jennifer išnešė katiną iš patalpos ir tuo metu pastebėjo, jog jos vyras sukniubęs ant kelių ties virtuvės salele. Jam užėjo stiprus širdies priepuolis.

Netrukus moteris atgavo sąmonę ir pašaukė sūnų Ethaną. Tačiau berniukas kietai miegojo. Tuomet katinas nuskuodė į jo kambarį ir taip pat sugebėjo vaiką prižadinti. Ethanas spėjo iškviesti motinai greitąją pagalbą.

Vėliau leidiniui „Press Gazette“ A. Jung pasakojo, kad vargu ar būtų išgyvenusi tą naktį, jei ne Pudingas. Šiai nuomonei pritarė ir jos gydytojas.
Netrukus baltai oranžinis gyvūnas buvo užregistruotas kaip terapijai tinkamas katinas. Jis išmoko ateiti ir atsisėsti prie savo šeimininkės kojų bei miaukti tuomet, kai cukraus kiekis jos kraujyje tampa per didelis.

Artėjančią nelaimę nujautė geriau už medicinos seselę

Panašiu metu (2012-ųjų vasario pabaigoje) šeimininkė Claire Nelson pastebėjo keistą katino Rusty (Rūdžio, - liet.) elgesį. 

Tą vakarą Claire jautėsi prastai, tačiau jai bandant prisėsti ar atsigulti katinas tiesiog užšokdavo ant šeimininkės, kojomis mindavo jos krūtinę ir garsiausiai kniaukdavo.
Claire Nelson pati yra medicinos sesuo, ji galvojo, jog negaluoja dėl per daug tą vakarą suvalgytų saldumynų ir sausainių.

Nesuvokdama katino elgesio Claire vis dėlto nusprendė vykti pas gydytoją. Tačiau vos nuėjusi iki autobusų stotelės moteris turėjo kviesti greitąją pagalbą. Vėliau paaiškėjo, jog ją ištiko širdies priepuolis.
Katinas Rūdis (Rusty)

Katiną Rusty šeimininkė pasiėmė iš prieglaudos prieš dvejus metus.
„Geriausia, ką gyvenime padariau, tai kad nuėjau į „Humane Society“ prieglaudą, ir priglobiau Rusty. Jei tuo metu iš dalies išgelbėjau jo gyvybę, tai dabar jis išgelbėjo maniškę“, - teigė šeimininkė.

Atvedė šeimininkę prie sukniubusio vyro

Lygiai taip pat 2012 -ųjų metų rugsėjį katinas Buddy (Draugelis, - liet.) išgelbėjo šeimininko Ricko Chapo, gyvenančio Floridos valstijoje, JAV, gyvybę. Beje, šis rainis taip pat buvo priglobtas atsitiktinai, iš vieno kaimynystėje gyvenusio žmogaus.
Citata
Katė sugebėjo numušti ant sienos pakabinto telefono ragelį ir nosimi surinkti trumpąjį gelbėjimo tarnybų numerį. Tiesa, R. Jontagstas buvo treniravęs gyvūną surinkti šį numerį, tačiau tai darė prieš kelerius metus ir nesitikėjo, jog jai tai pavyks pavojingoje situacijoje.

Jo žmona Jennifer teigė pastebėjusi keistą augintinio elgesį – ji dirbo namuose, o katinas, įėjęs į kambarį pradėjo miaukti, draskytis, ant jos šokinėti. 

Neapsikentusi Jennifer išnešė katiną iš patalpos ir tuo metu pastebėjo, jog jos vyras sukniubęs ant kelių ties virtuvės salele. Jam užėjo stiprus širdies priepuolis.
Jennifer paguldė Ricką ant grindų, ėmė daryti jam širdies masažą. Moteris teigė, jog tuo metu pulso jau neužčiuopė.

Tačiau skubiai atvykę medikai sugebėjo išgelbėti vyro gyvybę.
„Esu dėkingas ne tik žmonai, bet ir katinui Buddy. Be jo Jennifer nežinia kada būtų išėjusi iš darbo kambario ir mane radusi“, - teigia R. Chapas.

Gaisrininkus iškvietė katė

Vis dėlto įspūdingiausias žygdarbis, kurį atliko katė, įvyko 2007-aisiais Mianmare (Birmoje).
Jos šeimininko Robo Jontagsto namuose kilęs gaisras greitai namus pavertė pragaru. 33- ejų vyrą liepsnos atskyrė nuo bet kokio ryšio prietaiso. Jis duso nuo dūmų ir jau vargiai galėjo pajudėti.

Tofu pavadinta pilkos spalvos katė tuo metu suvokė, kad reikia veikti nedelsiant. Ji iššoko pro langą, tuomet liuoktelėjo pro kitą langą į pirmąjį aukštą – mat laipus jau buvo apėmę liepsnos ir dūmai.

Katė sugebėjo numušti ant sienos pakabinto telefono ragelį ir nosimi surinkti trumpąjį gelbėjimo tarnybų numerį. Tiesa, R. Jontagstas buvo treniravęs gyvūną surinkti šį numerį, tačiau tai darė prieš kelerius metus ir nesitikėjo, jog jai tai pavyks pavojingoje situacijoje.

Įdomu, jog tarnybos reagavo į skambutį, nors ragelyje nebuvo jokio garso. Gaisrinikai kopėčiomis iškėlė R. Jontagstą iš kambario. Visai netrukus po to namo pertvaros įlūžo. Gaisrininkai tikino, kad dar kelios minutės – ir nebūtų galėję vyrui padėti. Gaisras labai sename name greičiausiai kilo dėl trumpo sujungimo.

„Skaičiau knygą ir kai supratau, kad kilo gaisras, visi laiptai jau buvo apimti liepsnos. Negalėjau iššokti iš antro aukšto – jis yra labai aukštai, būčiau žuvęs“, - vėliau tikino R. Jontagstas.

Padavėju dirbantis vyras pasakojo, kaip išmokė savo katę surinkti gelbėjimo tarnybos numerį.
„Tačiau vieno dalyko nepadariau – neįsigijau į dūmus reaguojančios signalizacijos, - apgailestavo Birmos gyventojas. - Tofu ir taip yra mano artimiausia draugė, bet dabar jos poreikiai bus prioritetas. Daugiau jokio kačių maisto – tik aukščiausios kokybės žuvies ir mėsos išpjovos.“

Užuodžia mirtį?

Gyvūnų elgesio ekspertai tikina, jog keturkojų treniruotės, kaip reaguoti nelaimės atveju atsiperka – nors ir atrodo, kad tuo metu gyvūnas nieko nesuvokia, augintiniai daug geriau geba atskirti pavojų gyvybei keliančią situaciją nuo įprastos. Tiesa, reikia pabrėžti, kad istorijoje šunys daug dažniau yra surinkę gyvybę galinti išgelbėti numerį 911, nei katės.
Citata
Netrukus baltai oranžinis gyvūnas buvo užregistruotas kaip terapijai tinkamas katinas. Jis išmoko ateiti ir atsisėsti prie savo šeimininkės kojų bei miaukti tuomet, kai cukraus kiekis jos kraujyje tampa per didelis.

Dėl gebėjimo nujausti žmonių ligas, artėjančius širdies ar kitus priepuolius gyvūnų elgesio specialistai spėja, jog katės sugeba užuosti tam tikrą kvapą, kurį skleidžia „beišsijungiantys“ organai.

„ Neabejoju, kad katė gali pajusti artėjančią mirtį. Kol kas mes apie tai žinome labai nedaug, tačiau daryčiau hipotezę, kad prieš sustodami veikti organai išskiria tam tikrą kvapą ir katės jį gali užuosti“, - „BBC“ tarnybai teigė Jacqueline Pritchard, Jungtinės karalystės gyvūnų elgesio ekspertė.

Šaltinis
Temos
© Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Specialus projektas „Gyvūnų terapija“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)