„Šiltą maistą gali pakeisti ir priešpiečiai, jei vaikas neturi galimybių mokykloje valgyti dėl pinigų stygiaus ar atsisako pietų, nes „neskanu“, „nenori“. Priešpiečių dėžutė taip pat gelbsti, jei po pamokų iškart reikia eiti į būrelius, todėl pailgėja tarpai tarp valgymų“, - sakė būsimiems sveikatos priežiūros specialistams sveiko ir sergančio vaiko maitinimo discipliną dėstanti A. Pulkauninkienė.

Ruošiant vaiko priešpiečius, specialistė patarė visada įdėti keturių grupių maisto: juodos ar baltos duonos; virtos mėsos, sūrio, žuvies ar namuose paruoštą kotletuką; daržovių ir būtinai vaisių. „Jei netelpa į dėžutę, vaisių galima įdėti ir atskirai“, - patarė DELFI pašnekovė.

Svarbu ir tai, kad priešpiečių dėžutės maistas atrodytų gražiai ir nebūtų permirkęs ar susimaišęs.

„Vaikui atsidarius dėžutę turėtų būti malonu, nes jis dažniausiai valgo prie draugų ir labai jautriai reaguoja į jų nuomonę. Produktai neturėtų būti susimaišę, ištižę, išsilieję. Dabar jau yra dėžučių su skirtukais, tačiau ir patys tėvai galėtų padaryti skyrelius iš agurko, morkos. Pagaliau skirtuko funkciją gali atlikti ir gražiai sulankstyta servetėlė“, - siūlė A. Pulkauninkienė.

Jautrūs replikoms

Vaikai jautrūs kitų replikoms ir pajuokai, todėl tėveliai, ruošdami priešpiečius, turėtų pagalvoti, ar vaikui bus patogu juos paimti. Ant duonos nereikėtų padauginti majonezo, pomidorų geriau nepjaustyti, kad valgant maistas neslidinėtų ir netekėtų.

„Reikėtų nepamiršti prie dėžutės įdėti servetėlę, kad vaikui nešvariomis rankytėmis nereikėtų ieškoti servetėlės kuprinėje“, - atkreipė dėmesį Vilniaus kolegijos Sveikatos priežiūros fakulteto lektorė.

Produktai, kuriems priešpiečių dėžutė sako „ne“

Kalbėdama apie estetinę priešpiečių dėžutės pusę, pašnekovė kvietė išlaisvinti fantaziją: „Kad būtų gražu, galima ir saulytę iš morkos padaryti, ir iš agurko debesėlį – tai priklauso nuo kiekvieno išmonės“.

Žinoma, netinkami produktai sugadintų ir labai išradingai sudėtus priešpiečius. Kaip sakė A. Pulkauninkienė, į dėžutę geriau nedėti meliono, arbūzo, kitų produktų, nuo kurių tyžta „kaimynai“.

Paklausta, kokiems dar produktams teisinga priešpiečių dėžutė sakytų „ne“, gydytoja pabrėžė, jog vaiko priešpiečiams netiktų mažos maistinės vertės produktai: sausainiai, saldainiai, traškučiai.

„Dėl glazūruotų sūrelių – nesakyčiau „ne“, tačiau juos reikėtų dėti neišluptus, kad vaikui būtų patogu ir saugu paimti į rankas“, - sakė specialistė.

Jeigu jau nori tėvai palepinti savo atžalas, lektorė patarė į priešpiečių dėžutę dėti ne bet kokių saldumynų, o nedidelį gabaliuką šokolado. „Vaikui bus malonu atsidarius ir pagalvojus, kad mama jį prisiminė. Tačiau tai reikėtų daryti ne kasdien“, - patarė A. Pulkauninkienė.

Pakanka 2 stiklinių gėrimo

Iš gėrimų pašnekovė visų pirma siūlė paprastą geriamą vandenį. „Tačiau gali būti ir neriebus geriamasis jogurtas, arbata, uogų gėrimas, sultys“, - vardijo lektorė, pridurdama, jog vaikui mokykloje atsigerti pakaktų 400 mililitrų gėrimo.

Paprašyta pateikti trijų dienų priešpiečių dėžučių variantus, pašnekovė pirmai dienai siūlė baltos duonelės, pateptos neriebiu majonezu su gabalėliu virtos jautienos ir nuplautu bei nusausintu salotos lapu.

„Iš šių produktų galima padaryti sumuštinuką, į dėžutę įdėti agurką, o iš vaisių - slyvą ar kriaušę. Pagal kalorijas tokių priešpiečių vaikui pakaktų”, - komentavo DELFI pašnekovė, primindama, jog 7-14 metų amžiaus vaikai yra augantys, todėl jų dienos kalorijų norma – gana didelė, siekia 1700-2200 kalorijų.

Jeigu tokio amžiaus vaikas tris kartus per dieną valgo šiltą maistą, kurio energinė vertė po 500-600 kalorijų, priešpiečiams ir pavakariams pakaktų po 200-300 kalorijų.

Kartą per savaitę į dėžutę prašosi žuvis

Dar du pavyzdiniai priešpiečių variantai: juoda duona su trupučiu vaikams naudingo sviesto ir fermentinio sūrio, kuriame yra kalcio ir kitų mineralinių medžiagų.

„Prie tokio sumuštinuko irgi galima pridėti salotos lapą ir, pvz., pomidorą – tokio dydžio, kad nereikėtų pjaustyti.

Trečias variantas – juoda duona, patepta majonezu ar sviestu, namie keptas kotletukas ir salota.

Pasak A. Pulkauninkienės, priešpiečiams taip pat tinka vištiena, kalakutiena, neriebi kiauliena. Tik geriau ne kepta, o virta. Taip pat kartą per savaitę rekomenduojama duoti žuvies – kad ir iš sūdytos lašišos paruoštą sumuštinį, nes virta žuvis trupa arba ja pramirksta kiti produktai.

Kodėl neverta vaiko versti valgyti

Jeigu vaikas mokykloje valgo šiltus pietus, lektorės patarimu į priešpiečių dėžutę pakaktų dėti vaisių, daržovių, kokius du duoniukus.

„Prie sausainiukų, saldainiukų nereikėtų pratinti. Jei vaiko svoris labai mažas, gal nieko neatsitiks, kad ir sausainį suvalgys. Tačiau dabar yra nemažai vaikų, turinčių viršsvorį, tad tokiu atveju reikėtų atkreipti dėmesį, kad ir vaisiai nebūtų turintys labai daug angliavandenių: rudenį geriau įdėti lietuviškų vaisių, o žiemą kokį mandariną, persiką, tą patį obuolį“, - patarė gydytoja.

Jei vaikas mokykloje atsisako valgyti šiltus pietus, Vilniaus kolegijos lektorė patarė pirmiausia nuoširdžiai su juo pasikalbėti, kodėl, kas jam nepatinka, ar pakanka laiko pavalgyti ir pan.

„Galima vaikui leisti pasirinkti tik kai ką, pvz., paprašyti, kad tik košės įdėtų ir kotletuką: kartais vaikai labai nemėgsta pridėtų daržovių, pvz. kopūstų“, - patirtimi dalijosi Sveikatos priežiūros fakulteto Slaugos katedros lektorė A. Pulkauninkienė, pridurdama, jog svarbiausia – nespausti vaiko, neversti valgyti, nes nieko iš to nebus, jis gali pradėti meluoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)