Tačiau jei jau pasiryžote tapti auksine deive ar dievaičiu, pasirūpinkite pateiktais patarimais, kaip maksimaliai apsaugoti savo odą nuo saulės.

Pirmiausia - terminologija

Įdegis - tai odos sugeriamoji reakcija į ultravioletinę radiaciją. Kaip atsaką oda išskiria medžiagą - melaniną, kuris tamsina paviršinį odos sluoksnį. Dauguma mano, kad įdegis žmonėms daro teigiamą įtaką sveikatai, tačiau tai ženklas, kad oda yra pažeista.

UV indeksas yra terminas, apibrėžiantis, kiek ultravioletinės radiacijos gauna Žemės paviršius tam tikru laiku (profesionaliuose orų portaluose galima sužinoti, koks UV indeksas yra arba bus tam tikrą dieną). UV spinduliavimas matuojamas nuo 0 iki 10 - kuo skaičius didesnis, tuo spinduliavimas stipresnis. Ultravioletiniai spinduliai yra nematoma šviesa, kuri yra visuomet, tačiau jos stiprumas visada kinta.

SPF (angl. sun protection factor) - apsaugos nuo saulės rodiklis - rašomas ant apsauginių nuo saulės kremų. Šis rodiklis gali būti matuojamas nuo 4 ir dar daugiau (skaičius nurodo apsaugos barjero stiprumą). Dermatologai rekomenduoja naudoti apsauginį kremą su mažiausiai 15 SPF. Tačiau kiekvienas turi pasirinkti sau tinkamą SPF skaičių - tie, kurie greitai įdega, arba įdega raudonai, turėtų teptis kremą, kurio SPF yra mažiausiai 30. Daugumą apsauginių kremų reikia teptis bent 20 minučių iki saulės vonių.

Apskaičiuokite riziką

Jei jūsų tikslas įdegti, o ne sudegti, išsiaiškinkite, koks jūsų saulės rizikos faktorius. Pirmiausiai išsiaiškinkite, koks jūsų odos tipas. Žmonės su šviesia oda ir šviesiais ar rusvais plaukais bei šviesios spalvos akimis turėtų būti itin atsargūs - jie gali nudegti netgi per 15 minučių. Kuo tamsesnė jūsų oda, tuo labiau ji gali pakęsti buvimą saulėje nesudegant iki raudonumo.

Taip pat būtinai peržiūrėkite, kokius medicininius preparatus vartojate, nes kai kurie gali itin neigiamai reaguoti į saulės vonias, pavyzdžiui, tai antibiotikai, antihistaminų grupės vaistai, išoriniai kontraceptikai, tricikliai antidepresantai bei aknės gydymo preparatai. Jei manote, kad jūsų vartojami vaistai gali sukelti nudegimą, pasirinkite apsauginį kremą su didesniu SPF.

Atsargumo priemonės nuo nudegimo saulėje

Jūsų tikslas yra įdegti saugiai, bet jau žinome, jog tai neįmanoma, tad bent jau apsisaugokime nuo odos nudegimo. Sklando labai dažnas mitas, jog nudegimas saulėje galiausiai pavirs įdegiu. Iš tiesų nudegimas yra tiesiog sutrūkinėjusios kraujagyslės, kurios formuojasi ant tikrojo įdegio. Ypatingai pavojinga patirti tokius nudegimus iki 21 metų, nes tai padidina odos vėžio riziką.

Tuomet kaip įdegti, kad nenudegtumėte iki raudonumo? Pateikiame jums svarbiausius patarimus.

- Pasistenkite saulės vengti tarp 10 ryto ir 16 val. dienos - šiuo dienos metu UV spinduliai būna pikčiausi.

- Įsitikinkite, kad jūsų kremas nuo saulės yra atsparus vandeniui. Jei manote, kad jums nereikės kremo nuo saulės, nes jūs eisite maudytis - pagalvokite iš naujo. UV spinduliai gali pasiekti net pusę metro po vandeniu, o jausti, nudegėte ar ne, maudantis yra dar sunkiau.

- Tepkitės kremą nuo saulės mažiausiai kas pusvalandį.

- Tepkitės kremu netgi tada, kai nėra saulėta - UV spinduliai jus gali pasiekti ir per debesis - jie užblokuoja spindulius tik 20 procentų.

- Drabužiai taip pat labai svarbūs. Kai neplaukiojate, apsirenkite šviesių spalvų laisvus drabužius, būtinai užsidėkite skrybėlę ar kepuraitę bei akinius nuo saulės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)