Iš viso šįvakar pasirodė po dešimt dalyvių, laimėjusių kelialapį į finalą iš pirmo ir antro pusfinalių. Taip pat didysis šešetas, į finalą patekę be atrankų - Vokietija, Prancūzija, Jungtinė Karalystė, Ispanija, Italija bei šių metų renginio šeimininkė Švedija.

Pagal konkurso taisykles, 50 procentų balsų nulėmė žiūrovai, ir 50 procentų - komisija. Žiuri komisiją sudarė po 5 narius iš kiekvienos šalies. Kiekviena šalis dešimčiai dalyvių skyrė taškus nuo 1 iki 12. Po vieną balą Lietuvai skyrė Ukraina ir Gruzija. Tris balus skyrė Azerbaidžanas. Šešis taškus - italai. Penkis balus - baltarusiai. Vieną balą atseikėjo airiai. Lietuviai 10 ukrainiečiams, 12 - Azerbaidžanui.

Susumavus komisijos ir žiūrovų balsus paaiškėjo, kad šių metų "Eurovizijos dainų konkurso nugalėtoja tapo Danijos atstovė Emmelie de Forest.

Dar rodoma TV eteryje Emilie rankoje laikė mobilųjį telefoną. Paklausta, kas pirmiausiai pasveikino, „Eurovizijos“ nugalėtoja sakė išgyvenusi daug emocijų. „Labai nervinausi, parašiau savo gerai draugei SMS apie tai, kas įvyko. Tik po šiek tiek laiko, kai nusiraminau, supratau, kas iš tiesų įvyko“, - pasakojo Emilie, o paklausta, kokio atsakymo sulaukė, atskleidė draugės SMS turinį.

„Ji parašė, kad visa Danija yra su manimi, kad Danija manimi patikėjo, kad mano šalis manimi didžiuojasi“, - kalbėjo E. de Forest ir pridūrė, jog šeima jai labai daug reiškia: „Aš labai daug galvoju apie juos“.

Prieš keletą metų Vokietijai pergalę „Eurovizijoje“ iškovojusi Lena Europos dainų konkurse savo šaliai atstovavo ir dar sykį. Paprašyta atskleisti, ar elgsis panašiai, šių metų „Eurovizijos“ nugalėtoja sakė niekada nežinanti, ko galima laukti ateityje. „Žinau viena: dabar jaučiuosi laimingiausia mergina pasaulyje“, - kalbėjo ji.

Danijos delegacijos nariai sulaukė klausimo apie tai, kur vyks „Eurovizija“ 2014-aisiais ir ar nepristigs pinigų surengti konkursui. “Rasime geriausią vietą Danijoje. Per keletą mėnesių priimsime sprendimą dėl vietos ir jums atsakysime į šį klausimą“, - kalbėjo Danijos delegacijos „Eurovizijoje“ nariai.

Atlikėjai – 20 metų ir ji – jau didžiausio muzikinio konkurso pasaulyje nugalėtoja. Paklausta sėkmės formulės, dainininkė paminėjo, jog pirmiausia reikia tikėti savimi ir nenustoti stengtis.

Spaudos konferencijos metu E. de Forest atskleidė ir savo favoritus. „Mano favoritai buvo Švedija, Norvegija, Ukraina ir Azerbaidžanas“, - kalbėjo ji.

Iškovotą „trofėjų“ - „eurovizinį“ mikrofoną Emilie de Forest išsiveš į Daniją. „Iš tiesų jaučiuosi be galo laiminga“, - baigdama spaudos konferenciją kalbėjo Emilie.

"Eurovizijos" nugalėtojos spaudos konferencija:

„Eurovizijos“ finalą atidarė specialiai šių metų konkursui ABBA narių sukurtas kūrinys „We Write the History“, kurį atliekant chorui, arenoje surengtas įspūdingas visų 26 finalo dalyvių paradas su nacionalinėmis vėliavomis. Balsavimo metu, tarp kūrinių pakartojimų pasirodymą surengė praėjusių metų dainų konkurso nugalėtoja Loreen, atlikusi kūrinį „We Got a Power“. Konkurso finale buvo atliktas ir švedų pasididžiavimo - grupės ABBA kūrinys "The Winner Takes it All".
Eurovizija 2013 finalas
Pirmoji finale pasirodė Prancūzijos atstovė Amandine Bourgeois. Ji savo šaliai parvežti pergalę tikisi su daina „L’enfer Et Moi“, kurią ji atliko savo nacionaline kalba. Todėl rokui prijaučiant prancūzė finalui pasirinko odinį įvaizdį.
Prancūzijos atstovė Amandine Bourgeois

Antrasis finale dainavo Lietuvai atstovaujantis Andrius Pojavis. Dainininkas su keturiais pritariančiaisiais vokalistais į Malmę atvyko beveik prieš dvi savaites, todėl turėjo laiko ne tik apsižvalgyti Skonės regione, bet ir repeticijoms. „Eurovizinį“ kūrinį Andrius atliko hipnotizuojančiai ir užtikrintai. Tik lietuviui pasirodžius scenoje, salė pasitiko jį karštomis ovacijomis. A. Pojavis scenoje pasirodė ant rankos riešo pasirišęs trispalvę apyrankę.

Lietuvos atstovas Andrius Pojavis

Po pasirodymo A. Pojavis DELFI sakė besijaučiantis puikiai ir finalo liko stebėti vadinamajame "greenroome".

Po mūsų šalies atstovo į sceną lipo Moldovos atlikėja Aliona Moon. Ji atliko kūrinį „O Mie“ (Milijonas – liet.) Scenoje pasirodė keturi šokėjai, sėdintys prie balto fortepijono. Aliona Malmės scenoje pasirodė pasidabinusi ypač plačia, žemę siekiančia suknia. Moldavai šiemet panoro išbandyti spalvų efektus. Alionos suknelė nuo žemės iki juosmens iš pradžių buvo apšviesta raudonai, vėliau ėmė žaižaruoti ypač ryškiomis spalvomis. Moldavų pasirodymo metu panaudoti ir „žaibo“ efektai. Šou pabaigoje Aliona Moon scenoje pakilo keli smetrus nuo žemės. Tuo metu, kol ji buvo keliama, „ilgėjo“ ir jos suknelė. Toks šou daugeliui sukėlė nuostabą, tačiau ar moldavų investicijos atsipirks, paaiškės susumavus europiečių balsavimo rezultatus.
Moldovos atstovė Aliona Moon
Ketvirtoji finale pasirodė bene garsiausia Suomijos nuotaka Krista Sigfrids. Ji atliko kūrinį „Marry Me“. Jau nuo pirmųjų dienų Malmėje, kuomet čia atvyko, suomė pelnė skandalistės reputaciją. Dainininkė scenoje pasirodė su vestuvine suknia, avėjo rožinės spalvos aukštakulnius ant platformų. Krista kairę koją padabino ryškiu rožiniu keliaraiščiu. Šalia vokalistės scenoje buvo trys šokėjos. Merginos vilkėjo kostiumus, vėliau jie netikėtai virto rožinėmis suknelėmis. Pasirodymo pabaigoje atlikėjos apiberiamos blizgučiais. Tiesa, ne mažiau svarbų vaidmenį suomės šou vaidina ir pritariančiosios vokalistės. Su viena iš jų pasirodymo pabaigoje Krista pasibučiavo ir garsiai šūktelėjo: „Marry me Europe!“ (Vesk mane, Europa – liet.)
Suomijos atstovė Krista Siegfrids
Ispanai ESDM pasirodė penktieji. Keltiško roko atstovai scenoje užgrojo dūdmaišiais. Grupės vokalistė buvo pasipuošusi ryškiai geltona suknele. Kūrinį gimtąja kalba atlikę ispanai savo stiliumi sugrąžino į „bitlų“ laikus. Baigiantis dainai arenoje į dangų pakilo geltoni ir balti žibintai.
Ispanijos atstvai ESDM
Belgų dainininkas Roberto Bellarosa pasirodė šeštasis. Atlikėjas laimėti konkursą tikisi su kūriniu „Love Kills“. Scenoje R. Bellarosa pasirodė vilkėdamas juodą kostiumą ir baltus marškinius. Šalia atlikėjo scenoje pasirodė šokėjos juodomis suknelėmis bei trys pritariantieji vokalistai.
Belgijos atstovas Roberto Bellarosa
Spetintieji finale scenoje pasirodymą surengė estai. Jų atstovė Birgit atliko dainą „Et uus saaks alguse (New Beginning)“. Estai šių metų pasirodyme taip pat panaudojo specialųjį efektą. Iš pradžių jų šou transliuotas be spalvų, tačiau neilgai trukus spalvos „atgijo“ ir nuspalvino estų muzikinį šou. Kūrinį Birgit atliko estų kalba. Dainininkė pasipuošė ilga plačia balta suknele, kuri šiek tiek paslėpė jos nėštumą.
Estijos atstovė Birgit
Po estų į sceną žengė Baltarusijai atstovaujanti Alyona Lanskaya. Ji scenoje išlindo iš milžiniško blizgančio gaublio ir atliko kūrinį „Solayoh“. Alyona buvo pasipuošusi ypač trumpa blizgia suknele, scenoje greta atlikėjos pasirodė du šokėjai šviesiais sportinio stiliaus drabužiais. Alyonai scenoje padėjo trys pritariantieji vokalistai – dvi merginos ir vaikinas. Vokalistės taip pat buvo pasipuošusios trumpomis suknelėmis. Pasirodymo pabaigoje scenoje plykstelėjo liepsnos, baltarusių šou kulminacija – fejerverkai.
Baltarusijos atstovė Alyona Lanskaya
Devintasis „Eurovizijos“ finale pasirodymą surengė Maltos atstovas Gianluca, atlikęs lyrišką kūrinį „Tomorrow“. Dainininkas juo tikisi užkariauti Europą. Scenoje Gianluca pasirodė su dviem vokalistėmis ir trimis muzikantais. 
Maltos atstovas Gianluca
Vienuolikta finale pasirodė Vokietijos deleguota atlikėja Cascada, kuri šių metų „Eurovizijos“konkurso gerbėjų širdis bando pavergti su kūriniu „Glorious“. Moteris vilkėjo "nude" spalvos suknelę, puoštą žėrinčiais kristalais. Pasirodymą papuošė gausybė šviesų, dūmai ir pakyla vidury scenos.
Vokietijos atstovė Cascada
Po Vokietijos atstovės dainų konkurso finalo scenoje pasirodymą surengė armėnai „Dorians“. Savo numeriui jie pasirinko ugnies efektus. Pasirodyme Armėnijai atstovaujančios grupės vokalistė pademonstravo puikias savo vokalo galimybes.
Armėnijos atstovai Dorians
Tryliktoji į sceną žengė Nyderlandų atstovė Anouk. Ji su pritariančiaisiais vokalistais atliko baladę „Birds“. Atlikėja scenoje pasirodė tiesiais palaidais plaukais, vilkėdama tamsias aptemptas kelnes, kaklą papuošė tviskančia grandinėle ir pakabinamos spynos formos pakabučiu. Scenos grafikoje buvo matyti balti kylantys paukščiai. Ar jos pasirodymas sužavėjo Europą, paaiškės netrukus.
Nyderlandų atstovė Anouk
Rumunas Cezaras – keturioliktas „Eurovizijos“ finalio dalyvis. Scenoje jis atliko dainą „It's My Life“. Atlikėjas pasipuošė didžiule apykakle ir blizgiu juodu kostiumu, kuris labai priminė Drakulos aprangą. Pasirodymo metu iš po raudonos medžiagos skiaučių išlindo trys šokėjai. Pagal temperamentą ir tam tikrus judesius šokėjai priminė maestro Jurijaus Smorigino vadovaujamo „Vilniaus baleto“ trupės pasirodymą. Pasirodymo metu scenoje dominavo raudona spalva.
Rumunijos atstovas Cesaras
Didžiajai Britanijai šiais metais atstovauja legendinė roko atlikėja Bonnie Tyler. Ji konkurse atstovauti Jungtinei Karalystei pasirinko dainą „Believe In Me“. Juoda kuklia suknute pasipuošusi roko veteranė publiką užbūrė savo užkimusiu balsu.
Didžiosios Britanijos atstovė Bonnie Tyler
Praėjusių metų „Eurovizijos“ nugalėtoja Švedija šiemet į konkursą išrinko Robiną Stjernbergą su jo paties kūrybos daina „You“. Scenoje atlikėjui talkino akrobatai bei pritariantieji vokalistai.
Švedijos atstovas Robinas Stjernbergas
Po šventės šeimininkų švedų į sceną žengė vengrai ByeAlex. Jų kūrinys „Kedvesem“ atliktas vengrų kalba. Scenoje – trise: vokalistas, pritariančioji atlikėja ir gitara grojantis muzikantas.
Vengrijos atstovas ByeAlex
Aštuoniolikta į sceną basa užlipo Danijos dainininkė Emmelie de Forest. Pasirodymą danė pradėjo sėdėdama scenoje, greta jos pasirodė du būgnininkai, jie grojo ir dūdelėmis. Emmelie pasipuošė vėjyje plazdančia balta kuklia suknele, dešiniosios rankos bicepsą perjuosė tamsia tviskančia apyranke. Scenoje danų pasirodymo metu su Emmelie dainavo ir trys pritariančiosios vokalistės. Kūrinio pabaigoje iš viršaus „prapliupo“ „degantis“ lietus. Atlikėjai prognozuojama pergalė „Eurovizijoje“. Ar prognozės išsipildys, sužinosime netrukus.
Danijos atstovė Emmelie de Forest
Po danės scenoje pasirodė islandas Eyoras Ingi, jis atliko kūrinį „Eg A Lif“ (Esu gyvas – liet.). Lyrišką kūrinį atlikęs dainininkas pasirodė prieš TV kameras vilkėdamas tamsų klasikinį kostiumą ir baltus marškinius.
Islandijos atstovas Eythoras Ingi
Dvidešimtasis į Malmės arenos sceną lipo azerbaidžanietis Faridas Mammadovas, tikintis kūrinio „Hold Me“ sėkme. Atlikėjas pasirodymą pradėjo užlipęs ant stiklo narvo, kurio viduje – aktorius. Faridas Europos dainų konkurso rinkosi pelenų spalvos marškinius, liemenę ir tokios pat spalvos kelnes. Stiklinio narvo viduje artistas pasirodymą pradėjo žemyn galva. Įpusėjus dainai F. Mammadovas nušoko nuo stiklo ir prie jo prisiglaudė. Tuo metu narvo viduje tupintis artistas atkartojo Farido judesius. Šou pabaigoje į sceną efektingai įbėgo šokėja, pasidabinusi įspūdinga raudona suknele, stiklinio narvo viduje vėjas paskleidė pabirusius raudonus žiedlapius.
Azerbaidžiano atstovas Faridas Mammadovas
Daugybę aikčiojimų dėl savo grožio šiemet sulaukė Ukrainos atstovė Zlata Ognevich. Atlikdama kūrinį „Gravity (New Beginning)“ dainininkė buvo pasipuošusi ilga šviesia aptempta suknele atvirais pečiais ir nugara. Scenos vizualizacijose – miško vaizdai, dainuoti atlikėja pradėjo scenoje užlipusi ant akmens. Tiesa, ant akmens dainininkę atnešė ir pastatė didžiausias Amerikoje gyvenantis žmogus, teisės studentas ir aktorius Igoris Vovkovinkij. Jo ūgis siekia net 2,43 metrus. Drauge su Zlata scenoje pasirodė ir keturi pritariantieji vokalistai. Ukrainičių pasirodymo pabaigoje blykstelėjo efektingas fejerverkas.
Ukrainos atstovė Zlata Ognevich
Italijos atstovas Marco Mengoni finale pasirodė dvidešimt trečias. Su viltimi parvežti pergalę italams jis atliko kūrinį „L'Essenziale“. Italijoje itin populiaraus San Remo festivalio nugalėtojas bandys iškovoti pergalę ir „Eurovizijoje“.
Italijos atstovas Marco Mengoni
Dvidešimt ketvirta scenoje pasirodė electro pop atlikėja norvegė Margaret Berger. Europą užburti ji bandė kūriniu „I Feed You My Love“. Mergina scenoje vilkėjo baltą suknelę, plaukus buvo susipynusi į kasą. Scenoje kartu su vokalistė buvo būgnininkas ir trys pritariančios vokalistės.
Norvegijos atstovė Margaret Berger
Priešpaskutiniai „Eurovizijos“ finale pasirodė Gruzijai atstovaujantys Nodis Tatishvili ir Sophie Gelovani. Duetas atliko kūrinį „Waterfall“. Atlikėjas Nodis scenoje pasirodė juodu klasikiniu kostiumu, vokalistė Sophie buvo pasipuošusi vakarine suknele. Scenoje ant grindų buvo matyti „rūkas“. Abu daininkai pademonstavo savo stipraus vokalo galimybes. Scenoje gruzinų pasirodyme – trys pritariantieji vokalistai. Pasirodymą vainikavo ugnies „lietus“, blykstelėjo fejerverkas.
Gruzijos atstovai Nodi Tatishvili ir Sophie Gelovani
Paskutinis „Eurovizijos“ konkurso finale dainavo airis Ryanas Dolanas. Jis Europą sužavėti bandė kūriniu „Only Love Survives“. Scenoje greta airio pasirodė du šokėjai su būgnais, kūnus papuošę laikinomis tatuiruotėmis. Ryanas scenoje – pasipuošęs blizgiu kostiumu ir baltais marškiniais, jo šokėjai – apsinuoginę iki pusės. Ryanui pritarė dvi vokalistės. Tiesa, dar prieš atvykdamas į Švediją Ryanas viename socialiniame tinkle paviešino savo nuotrauką, kurioje pats įsiamžino prieš veidrodį iki pusės apsinuoginęs. Atlikėjas prie nuotraukos rašė, jog ji daryta prieš pradedant sportuoti. Atvykęs į Malmę, dainininkas turėjo apie sporto rezultatus papasakoti ir reporteriams. Spaudos konferencijos metu jis pažadėjo parodyti treniruotą pilvo presą tik tuomet, jei laimės „Euroviziją“.
Airijos atstovas Ryanas Dolanas

Dainų konkurso finalo užkulisiai bei A. Pojavio pasirengimas pasirodymui - DELFI video:

"Eurovizijos" finalas - DELFI galerijoje:

„Eurovizijos“ gerbėjai renkasi į finalą:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4302)