D. Grybauskaitė privačiuose pensijų fonduose pensijos nekaupia

Prezidentė Dalia Grybauskaitė antroje pensijų kaupimo pakopoje nedalyvauja. Prezidentės spaudos tarnybos DELFI teigė, kad šalies vadovė kaupimą antroje pensijų pakopoje laiko tik viena iš alternatyvų.

Anot jos, kaupti senatvei galima ir kitais būdais, kuriuos žmonės, gavę suprantamą ir aiškią informaciją, gali pasirinkti.

„Kaupti senatvei galima įvairiai – mokant įmokas tik „Sodrai“, dalyvaujant gyvybės draudime, pensijų pakopose, investuojant. Žmonėms apie visas šias galimybes turi būti suteikta suprantama ir aiški informacija. Kiekvienas, įvertinęs savo galimybes ir lūkesčius, turėtų apsispręsti ir individualiai pasirinkti jam tinkamiausią būdą“, - teigiama Prezidentės spaudos tarnybos atsakyme.

V. Gedvilas dar nežino, ar tęs kaupimą

Tuo tarpu Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas laikosi kitos pozicijos. Jo sekretoriato pateiktame atsakyme teigiama, kad „šiuo metu V. Gedvilas pensiją kaupia kaip ir dauguma dirbančių Lietuvos žmonių“.

Kitaip tariant, jis pensiją kaupia pasirinktame antros pakopos pensijų fonde.

Visi kaupiantieji iki rugsėjo 1-osios turi nuspręsti, kaip kaups toliau. Tačiau V. Gedvilas sprendimo kol kas dar nėra priėmęs, nes tai, anot jo, daug diskusijų keliantis klausimas.

„Pensijų kaupimas yra kiekvieno žmogaus laisvas apsisprendimas. Dėl II pensijų kaupimo pakopos yra kiekvienam Lietuvos gyventojui laisva valia apsispręsti iki 2013 m. rugsėjo mėnesio. Kiek žinau, dauguma politikų nėra apsisprendę, ar kaups pensijas II pakopoje. Manyčiau, kad reikėtų rengti daugiau visuomenės diskusijų apie pensijų kaupimo fondus“, - sako V. Gedvilas.

A. Butkevičius pagal II pakopą kaupia nuo pat pradžių

Premjeras Algirdas Butkevičius taip pat pensiją kaupia pagal antrą pakopą. Be to, kaupti privačiame fonde jis nusprendė kai tik atsirado tokia galimybė.

Pasak A. Butkevičiaus, kelios pakopos leidžia žmogui garantuoti, kad sulaukęs pensinio amžiaus, jis neliks be pajamų.

Be kita ko, premjeras naudojasi ir kaupiamuoju gyvybės draudimu.

Kaip pensijas kaupia ministrai?

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė taip pat yra pasirašiusi pensijų kaupimo sutartį su privačiu pensijų fondu ir iki rugsėjo, kaip ir visi kaupiantys, turi priimti tolimesnį sprendimą.

Tačiau iki šiol ji dar nežino, kurį variantą pasirinks. „Kol kas ministrė nėra priėmusi sprendimo, kurį iš trijų galimų variantų pasirinks. Tačiau aktyviai svarsto ir kviečia visus asmenis būti aktyviais, domėtis ir rūpintis savo ateitimi. Kiekvienas žmogus yra atsakingas už tai, kaip kaups senatvei, todėl labai svarbu atsakingai įvertinti visas asmeninės situacijos aplinkybes ir stengtis užsitikrinti kuo daugiau pajamų pensijos laikotarpiui. Kokį kelią rinktis, kad to pasiekti, yra kiekvieno žmogaus asmeninio apsisprendimo reikalas“, - A. Pabedinskienės pozicija aiškinama ministerijos atsiųstame atsakyme.

Kitas Vyriausybės narys, finansų ministras Rimantas Šadžius, pensiją kaupia ne tik antroje pakopoje, bet ir naudojasi alternatyviais taupymo būdais.

Pasak R. Šadžiaus, kiekvienas kaupimo būdas turi savo privalumų, todėl jis naudojasi ne viena alternatyva, kad galėtų sukaupti didesnę pensiją.

Antroje pensijų kaupimo pakopoje finansų ministras dalyvauja nuo pačios sistemos veikimo pradžios – 2004 m., o dėl tolimesnio kaupimo ministras dar neapsisprendė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (228)