Sveikiname nugalėtojus:

Jolantą M.
Violetą Ž.
Aušrą J.
Danutę V.
Janiną M.
Jolitą L.

Laimėtojams atitenka po knygą „Azijos virtuvė. Žingsnis po žingsnio“. Su nugalėtojais susisieksime el. paštu.

************************

SKAITYTOJŲ RECEPTAI

************************

Vištienos putėsiai su žalumynais

Ingredientai:

Paruošimui Jums reikės:

1 valg. šaukštas sviesto
1 kiaušinis
250 g grietinėlės 35 %
250 g vištienos file
1 česnako skiltelė,šviežių petražolių,pagal skonį druskos

Gaminimo eiga:

Vištos krūtinėlės file nuplauti,nusausinti ir supjaustyti kubeliais. Suvynioti į maistinę plėvelę ir padėti į šaldiklį, palaikyti ten 30 min.

Česnaką, vištieną, petražoles, kiaušinį ir 100 ml grietinėlės sudėti į indą ir suplakti elektriniu smulkintuvu. 150 ml grietinėlės išplakti ir atsargiai sumaišyti su vištiena. Įdėti druską ir pipirus, masę išmaišyti ir sudėti į formeles, išteptas sviestu.

Formeles sustatyti į gilią kepimo skardą, į ją pripilti karšto vandens, uždengti folija ir kepti 180c orkaitėj apie 30 min.

Putėsiai gaunasi labai sultingi ir purūs, patiekti su mėgstamom daržovėm.

Puikiai tiks lengvai romantiškai vakarienei...

Želės, varškės ir kokosų pieno desertas

Ingredientai:

2 pakeliai skirtingų skonių želės
500 g desertinės varškės
1 indelis kokosų pieno
2 šaukštai želatinos
300 ml jogurto, vyšnių ar kitokio skonio
Cukraus ir vanilės pagal skonį

Gaminimo eiga:

Vieną pakelį želės paruošiam kaip parašyta ant pakelio, kai atvėsta, supilstome į pasiruoštus indelius ir paliekame sustingti. Želatiną užpilame kokosų pienu tiek, kad išbrinktų. Desertinę varškę paskaniname cukrumi ir vanile pagal skonį, supilame likusį kokosų pieną ir išplakame mikseriu. Supilame ištirpintą želatiną. Paragaujame. Jei trūksta cukraus, įdedame.

Varškės-kokosų pieno masę pilame ant jau sustingusios žele, paliekame sustingti. Likusį pakelį želės ištirpiname 100-150 ml vandens ir paliekame stingti tol, kol pradės darytis drebučiai,bet nebus dar sušalusi. Tada tuos lengvus drebučius išplakame iki baltų putų , supilame jogurtą ir dar truputį paplakame. Gautą masę supilame ant jau sustingusios varškės-kokosų pieno sluoksnio... ir paliekame vėl sustingti...

labai gaivu... lengva ir skanu.....

Jolanta M.

*******************

Vištienos krūtinėlė krpešelyje su grybais, sviestu, baltuoju vynu ir čiobreliais

Ingredientai:

2 po 200g vištienos krūtinėlių, be odelės;
sauja džiovintų baravykų;
255g įvairių grybų;
didelė taurė balto sauso vyno;
3 dideli gumulai sviesto;
1 sauja šviežių čiobrelių;
2 česnako skiltelės

Gaminimo eiga:

Paimkit plačią aliuminio foliją ir uždėkite vieną ant kito 2 lakštus (maždaug dviejų batų dėžių dydžio), tris kraštus užlenkite į vidų, vieną palikite atvirą.
Įkaitinkite orkaitę iki 220º C.

Česnako skilteles nulupame ir supjaustome griežinėliais. Visus produktus sumaišome dubenyje, taip pat ir vištieną. Viską atsargiai sudėkite į foliją, kad jos nepradurtumėte, užpilkite sunka.

Užlenkite likusį kraštą, pasistenkite, kad krepšelis iš visų pusių būtų sandarus, įdėkite į kepimo skardą. Minutei uždėkite ant viryklės, įjungę didžiausią karštį, kad greičiau įkaistų, po to 25min. kepkite orkaitėje.

Ištraukę iš orkaitės, dėkite į lėkštę ir neškite ant stalo. Skanaus!

Quesadilla su troškintomis kriaušėmis ir ožkos sūriu

2 tortilijos
2 kriaušės
40g ožkos sūrio
40g džiovintų slyvų
40g sviesto
75g balto vyno
kelių žiupsnelių vanilinio cukraus ir cinamono

Kriaušę (be odelės ir sėklų) supjaustome griežinėliais ir pabarstome vaniliniu cukrumi ir cinamonu.

Keptuvėje su sviestu apkepame kriaušes, pilame vyno ir paverdame 5-10 min.

Susmulkiname džiovintas slyvas ir sumaišome jas su ožkos sūriu.
Ant tortilijos dedame patroškintas kriaušes, ožkos sūrio ir slyvų įdarą, perlenkiame tortiliją pusiau.

Kepame ant grotelių.

Galima patiekti su mėgstamais ledais. Skanaus!

Violeta Ž.

***********************

Itališkos frikadelės

400 g jautienos faršo
1 skiltelė česnako
1 stiklinė tarkuoto parmezano sūrio
žiupsnelis džiovinto baziliko
2 riekelės baltos duonos be plutos
1/2 stiklinės pieno
1 šaukštas alyvuogių aliejaus
1 indelis pomidorų pastos
1 stiklinė mėsos sultinio
pagal skonį druskos ir pipirų

Gaminimas:

1. Gilesniame inde sumaišykite faršą, susmulkintą česnaką, parmezano sūrį, džiovintus bazilikus, druską ir pipirus.

2. Piene išmirkykite baltą duoną, paskui ją sudėkite į faršą ir viską gerai išmaišykite. Iš gautos masės rankomis suformuokite nedidelius kukuliukus.

3. Į didelę keptuvę supilkite pomidorų pastą, mėsos sultinį, šiek tiek baziliko, viską išmaišykite ir užkaiskite. Kai skystis užvirs, ugnį sumažinkite ir atsargiai sudėkite frikadeles. Virkite jas apie 10-12 minučių, kartkartėmis apversdami.

Inga

***************

Salotos su vietnamietiškais makaronais ir jautiena

500 g šviežios jautienos
citrinos žievelė
1 čili pipiro ankštis
2 česnako skiltelės
1 šaukštas žuvų padažo
1 šaukštas sojų padažo
1 šaukštelis cukraus
200 g vietnamietiškų makaronų
1 šaukštas alyvuogių aliejaus
1 saujelė svogūnų laiškų
1 raudonoji paprika
100 g vyšninių pomidorų
1 šaukštas sezamo sėklų
mėtos lapelių

Gaminimas:

1. Į indą suberkite smulkiai tarkuotą citrinos žievelę, čili pipirą, česnaką, cukrų, supilkite žuvų ir sojų padažus. Viską gerai susmulkinkite trintuvu. Į šį marinatą sudėkite gabalėliais pjaustytą jautieną ir pusvalandžiui palikite.

2. Penkioms minutėms į verdantį vandenį pamerkite vietnamietiškus makaronus, nupilkite vandenį, o makaronus supjaustykite norimo ilgio gabalėliais.

3. Į mėsą įpilkite aliejaus ir išmaišykite. Marinuotą jautieną apkepkite gilioje keptuvėje ar puode. Tada ugnį sumažinkite ir mėsą patroškinkite.

4. Paruoštą mėsą lengvai sumaišykite su makaronais, apibarstykite smulkintais svogūnų laiškais, sudėkite supjaustytą raudonąją papriką ir pusiau perpjautus vyšninius pomidorus. Paruoštas salotas apibarstykite sezamo sėklomis ir papuoškite mėtos lapeliais. Jeigu norite, ant viršaus galima pašlakstyti žaliosios citrinos sulčių.

Rima

*************

Jūros gėrybių sriuba

Ingredientai:

Šaldytos jūros gėrybės (midijos, krevetės, aštuonkojai, kalmarai) 250 g
Pomidorai savo sultyse (susmulkinti) 1 skardinė(s)
Čili pipiras 1 vnt.
Česnakai (skiltelės) 4 vnt.
Konservuoti kaparėliai truputis
Alyvuogių aliejus 4 valg. šaukšt.
Baltas sausas vynas 0.5 stikl.
Pipirai ir druska pagal skonį
Bazilikas pagal skonįr
Krapai pagal skonį

Gaminimo eiga:

1. Tame puode, kur gaminsime sriubą alyvuogių aliejuje pakepiname česnaką ir čili pipirą.

2. Sudedame jūros gėrybes ir nugariname vandenį (atitirpus šaldytoms gėrybėms jo visai nemažai būna).

3. Supilame vyną ir šiek tiek paverdame.

4. Supilame pomidorus ir kaparėlius, prieskonines žoleles, jei reikia padruskiname ir pagardiname šviežiai maltais pipirais. Paverdame keleta minučių ir skanaus :) Su skrudinta duona įtrinta sviestu su prieskoniais ypač gardu.

Aušra J.

**************

Meile alsuojančios paprikos

Ingredientai:

pagr. patiekalo ingredientai
•4 vienetai paprikų
•1 vienetas kiaušinių
•350 gramų kiaulienos faršo
•150 gramų virtų ryžių
•2 vienetai morkų
•2 vienetai svogūnų
•2 skiltelės česnako
•3 šaukštai kečupo
•Druskos, krapų ir pipirų pagal skonį
•250 ml sultinio

Pagr. patiekalo gaminimas:

Nupjauname paprikų drūtgalį, išimamame sėklas ir pertvaras. Paprikas išplauname, vidų pasūdome. Svogūną ir česnaką nulupame ir susmulkiname. Morkas nuskutame, nuplauname ir smulkiai sutarkuojame. Į įkaitintą aliejų dedame faršą, šiek apkepus faršui, sudedame smulkintus svogūnus, česnakus ir tarkuotas morkas. Viską pagardiname druska ir prieskoniais.

Iš išvirusių ryžių, atvėsusio kepto faršo, kiaušinio išmaišome vientisą masę. Paprikas prikemšame paruoštu įdaru. Įdarytos paprikos sudedamos į puodą, užpilamos sultiniu, įdedame 2 šaukštus kečupo ir 40 minučių troškiname. Patiekiame su virtomis bulvėmis, apibarstytomis krapais.

Šokoladinių ragelių produktai:

900 g sluoksniuotos tešlos

Įdarui ir puošimui:

1 kiaušinis
100 g konditerinio kepiniams skirto šokolado
200 g šviežių arba šaldytų braškių
80 g cukraus
3 arbat, š. želatinos
250 g grietinės

Ragelių gaminimas:

•Pirmiausia iš tvirtos aliuminės folijos iškerpame 11*22 cm dydžio stačiakampius ir juos susukame į tūteles.

•Sluoksniuotą tešlą iškočiojame į 3 mm storio lakštą. Tešlą supjaustome 1 cm pločio juostelėmis. Tada jas vyniojame ant folijos tūtelių taip, kad tešlos kraštai truputį uždengtų vienas kitą. Kai susukame vieną juostelę, jos galą patepame plaktu kiaušiniu ir pridėję kitą juostelę vyniojame toliau, kol uždengiame visą tūtelę.

•Visą ragelio paviršių ištepame plaktu kiaušiniu ir apibarstome stambiu cukrumi. Paruoštus kepimui ragelius dedame į skardą, suvilgytą šaltu vandeniu, juostelių siūlėmis į apačią.

•Kepame 20 min 200 laipsnių Celsijaus temperatūros elektrinėje orkaitėje (dujinėje – 3 padala).

•Iškepusius ragelius ataušiname ir atsargiai ištraukiame foliją.

Įdaro gaminimas:

•Želatiną užpilame vandeniu ir 20 min brinkiname. Želatiną nusunkę ištirpiname, indą su ja įstatę į karto vandens vonelę.

•Uogas pertriname per sietelį. Gautą tyrę sumaišome su želatina. Kai pradės stingti, atsargiai įmaišome iki standumo išplaktą grietinę.
Galiausiai kremą dedame į šaldytuvą, kad visiškai sustingtų.

•Vėliau gautą kremą sukrečiame į konditerinį švirkštą (jei neturite, galima tiesiog mažu šaukšteliu) ir užpildome ragelių vidų.

•Galiausiai pyragaičių galus panardiname ištirpinto šokolado glajuje ir padedame apdžiūti. Skanaus.

Danutė V.

**************

Silkė su daržovėmis

Ingredientai:

keli valg. šaukštas aliejaus
1 vnt. svogūno
1 vnt. raudonos paprikos
pagal skonį druskos,pipirų
keli valg. šaukštas pomidorų padažo
2 vnt. silkių filė
1 vnt. geltonos paprikos
100 g džiovintų slyvų

Gaminimo eiga:

Aliejuje apkepkite pusžiedžiais supjaustytą svogūną, sudėkite šiaudeliais supjaustytas paprikas. Slyvas nuplikykite verdančiu vandeniu, po to nupilkite vandenį ir susmulkinkite slyvas. Slyvas sudėkite į keptuvę su kitomis daržovėmis, prieš baigiant troškinti sudėkite pomidorų padažą, papipirinkite ir pasūdykite. Atvėsinkite ir užpilkite daržoves ant silkės.

Kepsniai su ananasais

1-2 valg. šaukštas sviesto
1-2 vnt. česnakų skiltelių
pagal skonį pipirų,druskos
500 g kiaulienos filė
1 indelis žiedais konservuotų ananasų
keli šaukštai aliejaus
pagal skonį prieskonių

Gaminimas:

Išmušti filė gabaliukus, pabarstyti druska. Česnakus smulkiai supjaustyti, įpilti aliejaus ir viską gerai išmaišyti. Šita mase užpilkite mėsą ir palikite 3-4 val. šaldytuve. Paskui iškepkite mėsą, o kitoje keptuvėje apkepkite iš abiejų pusių ananasus Į lėkštę dėkite kepsnius, ant jų- ananasus, galima užpilti mėgstamu padažu. Valgykite su bulvėmis.

Saldainiai su maskarponės sūriu

Ingredientai:

kelių valg. šaukštas kokoso drožlių
300 g maskarponės sūrio
200 g balto šokolado
100 g nerafinuoto kokosų aliejaus

Gaminimo eiga:

suberkite tarkuotą baltą šokoladą į molinį dubenėlį, sudėkite kokosų aliejų. Statykite indą į prikaistuvį su karštu vandeniu ir maišykite, kol masė taps vientisa. Ištraukusi dubenį iš vandens, po šaukštą įmaišykite maskarponės sūrį.

Atvėsusią masę palaikykite šaldytuve, tada iš jos aliejumi pateptomis rankomis suformuokite rutuliukus, apvoliokite kokosų drožlėse, dėkite į specialiai saldainiams skirtas formeles.

Vaisių desertas su brendžiu

1,5 valg. šaukštas medaus
1-2 vnt. bananų
20 g brendžio
2 vnt. puselių konsernuotų persikų
1 vnt. kivio
3 valg. šaukštas saldintos plaktos grietinėlės
2 arb. šaukštelis bruknių uogienės su kriaušėmis
smulkintų migdolų

Gaminimas:

Nuluptus bananus ir kivį supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į lėkštę ratuku. Į viduriuką įspauskite plaktos grietinėlės, ant jos uždėkite persiko puseles, o ant jų uogienės. Brendį išmaišykite su medumi iki vientisos masės ir gautu mišiniu užpilkite desertą, apibarstykite smulkintais migdolais.

Janina M.

**********

Blynų tortas

Siunčiu Jums savo receptą Romantiškos vakarienės konkursui. Na, kadangi mano vyras labai ddelis blynų megėjas, tai jam iškepsiu blynų tortą, pagardinsiu jį šokoladu, bruknėmis ir ptieksiu su karšta kava tiesiai į lovą. :)

Lietinių blynų pyragas su varške ir bruknėmis

Jums reikės:

Blynams 

3 kiaušiniai 
1 v. š. cukraus 
¼ a. š. druskos 
1,5 puodelio jogurto (be priedų) 
1,5 - 2 puodeliai vandens 
2 – 2,5 miltų 
1/4 puodelio graikinių riešutų aliejaus arba tirpinto sviesto
Alejaus kepimui

Varškės įdarui 

400 g varškės 
1 indelis  saldaus kondensuoto pieno (arba Rududu – virto kondensuoto pieno)
¼ a. š. cinamono 
1 vnt. šokolado plytelės
2 saujų šaldytų bruknių (sveikų)
4 v.š. ir šaldytų trintų bruknių su cukrumi

Gaminimo eiga:

Kiaušinius išplakti su cukrumi ir druska. Supilti jogurtą ir vandenį, išmaišyti. Miltus įmaišyti į tešlą. Galiausiai įmaišyti aliejų ar tirpintą sviestą.

Keptuvę įkaitinti ir šiek tiek patepti aliejumi.  Pilti po maždaug 1/3 puodelio tešlos ir kepti ant vidutinės ugnies, kol blynas apkeps. Apversti ir apkepti kitą blyno pusę. Iš nurodyto tešlos kiekio gaunasi apie 10 - 12 blynų.

Varškę sumaišyti su kondensuotu pienu. Įmaišyti cinamoną. Tuomet blynus pertepti šia mase, vieną suoksnį pertepti su trintomis bruknėmis.

Torto viršų dekoruoti tirpintų juodu šokoladu ir bruknėmis. Skanaus!

Edita A.

*************

Lašiša su laukiniais ryžiais

2 porcijoms reikės:

2 gabaliukų lašišos
100 g. laukinių ryžių
20-25 šparaginių pupelių
2 arbat.š. kokosų aliejaus
Mėgiamų prieskonių lašišai, druskos, pipirų
Kelių riekučių citrinos

Ryžius išsivirti su trupučiu druskos.

Lašišą paprieskoniuoti (aš naudojau dž. baziliką ir dž. pomidorus bei juodgrūdę)

Į gerai įkaitintą grill keptuvę (galima ir paprastoje, tik nebus griovelių)dėti kokosų aliejų, ir kelias min. apkepinti šparagines pupeles, paskaninti maltais pipirais ir žiupsneliu druskos.Pupeles patraukti į šoną ir dėti lašišą ir kepti apie 3-4 min.ant vienos pusės nejudinant. Apversti, ir kepti tiek pat laiko ant kitos pusės. Lašiša kepa labai greitai,jos nereikia perkepti, nes išdžius.
Tiekti į lėkštę, prieš valgant išsispausti citrinos ant žuvies.

Tiramisu

Desertui neįsivaizduoju geresnio dalyko kaip tiramisu. Jį reiktų pasiruošti iš vakaro.

Reikės:

~200 ml stiprios kavos
4 kiaušiniai
5 v.š. cukraus
500 g. mascarponės sūrio
50 ml. kreminio likerio arba brendžio
300 g. damų pirštelių sausainių
2-3 v.š. karčiosios kakavos

Pasiruošti puodelį kavos ir ją atvėsinti. Kol kava aušta, pasiruošti kremą.

Kiaušinių trynius atskirti nuo baltymų. Dubenyje plakti trynius su cukrumi tol, kol cukrus ištirps ir tryniai paliks balti, ir masė išsipūs (~5 min.).

Į trynių ir cukraus masę įmaišyti mascarponę ir dar viską perplakti kad susijungtų į vientisą masę.

Baltymus išplakti iki standžių putų ir atsargiai įmaišyti į trynių masę. Daugiau nebebplakti! Nes kitaip išeis oras iš baltymų, todėl viską reikia daryti atsargiai ir palengva.

Pasiruošti indą, kuriame bus tiramisu, bei platesnį indą kavai.
Pilti kavą ir likerį ar brendį. Sausainius merkti visu ilgiu kelioms sekundėms, svarbu, kad visi neprisigertų, nes bus košė. Dėti pirmą sluoksnį į indą, tepti gausiai mascarponės kremu, negailint apibarstyti kakava.

Toliau vėl mirkyti sausainėlius, dėti ant mascarponės, taip padengti visą kremą, tepti likusiu kremu ir užberti kakavos ant viršaus. Dekoruoti pagal norus.

Dėti į šaldytuvą bent 6 val, o geriausiai per naktį.

Jolita L.

***********

Makaronai su vištiena ir krevetėmis

Reikės:

200 g makaronų (spageti);
400 g vištienos filė;
250 g šviežių krevečių (virtų);
1/2 stiklinės balto vyno (sauso);
1/2 stiklinės natūralaus pomidorų padažo;
druskos, juodųjų pipirų, šviežio baziliko, šlakelio alyvuogių aliejaus ir česnako.

1. Supjaustome vištieną nedideliais gabalėliais, užpilame truputį alyvuogių aliejaus, įspaudžiame porą skiltelių česnako, įberiame druskos, pipirų ir paliekame marinuotis apie 20-30 minučių.

2. Verdame makaronus. Tuo tarpu apkepame vištieną, baigiant kepti supilame vyną ir pomidorų padažą. Tada sudedame krevetes ir dar šiek tiek pakepame.

3. Į išvirusius makaronus sudedame keptą vištieną su krevetėmis, sudedame susmulkinto baziliko lapelius. Viską sumaišome.

4. Mėgaujamės puikiu ir greitai paruošiamu patiekalu, prie kurio puikiai tiks tas pats baltas sausas vynas :)

Inga K.

***********

Pagrindinis patiekalas - Tagliatelle su jautienos faršu ir daržovėmis

Ingredientai:

250 g lieso jautienos faršo
2 vidutinio dydžio morkos
½ geltonos paprikos
1 aitrus pipiriukas
3 česnako skiltelės
1 svogūnas
100 g virtų žirnių (viriau šaldytus)
6 nedidelių pomidorų
40 ml raudono vyno
Raudonėlis
Druska, pipirai
Alyvuogių aliejus
300 g tagliatelle

Gaminimo eiga:

Supjaustome morkas, papriką, aitrųjį pipirą ir svogūną, kuriuos sudedame į įkaitintą gilią keptuvę ir šiek tiek apkepiname. Tada dedame susmulkintą česnaką ir jautienos faršą – susmulkiname mentele faršą keptuvėje.

Faršui apkepus sudedame kubeliais supjaustytus pomidorus (nulupus odeles) ir įpilame raudonojo vyno bei sudedame virtus žirnelius (galima naudoti ir konservuotus pomidorus). Primažinus temperatūrą, pagardiname raudonėliu ir paliekame lėtai troškintis 30-40 min.

Verdame tagliatelle pagal instrukciją (įprastai 7-10 min).

Išvirus sudedame į lėkštę ir skanaujame.

Desertas – naminiai plombyriniai ledai su šaldytais juodaisiais
serbentais

Ingredientai:

300 g grietinėlės 36%;
120 g cukraus;
3 kiaušiniai;
Vanilinio cukraus;
Šaldyti juodieji serbentai.

Gaminimo eiga:

Nuo baltymų atskiriame trynius ir juos išplakame su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purumo. Išplakame grietinėlę, kitame inde – baltymus iki standumo. Sumaišome visas tris išplaktas mases ir įdedame į šaldiklį. Kas 30 min. pamaišyti masę (kas masė būtų vientisa). Galima tiekti po keturių valandų.
Tiekiame su šaldytais juodaisiais serbentais.

Vilma

************

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)