Daugelis žmonių per šventes mielai puošia savo namų vidų ir išorę. Kai kurie, kaip matyti šiose nuotraukose, truputėlį persistengia. Viena tikėtinų tokio elgesio priežasčių yra troškimas pademonstruoti draugiškumą kaimynams, sako psichologai.

Psichologai nusprendė išsiaiškinti, ar nepažįstami žmonės gali tiksliai identifikuoti draugiškiausius gyventojus, ir kokios eksterjero detalės nulemia jų požiūrį. Jie taip pat norėjo patvirtinti arba paneigti teoriją, kad gyventojams, kurie puošia namus Kalėdoms, bet turi mažai kaimynystėje gyvenančių draugų, dekoracijos gali būti būdas pademonstruoti kaimynams savo draugiškumą.

Tyrimo dalyviai buvo paprašyti įvertinti gyventojus pagal jų namų ir sodų nuotraukas. Kai kurie namai buvo papuošti kalėdinėmis dekoracijomis, kai kurie – ne. Prieš tai tyrėjai paprašė namų savininkų nurodyti, kiek jie bendrauja su kaimynais (mažai/daug). Kaip ir tikėtasi, draugiškiausiais dalyviai laikė tuos, kieno namai buvo puošti kalėdinėmis dekoracijomis.

Kai namai buvo be dekoracijų, dalyviai tiksliai nurodė, kuriuose jų gyvena bendrauti mėgstantys ir nemėgstantys žmonės. Draugiškų žmonių namai dalyviams atrodė „atviresni“, „šeimyniškesni“.

Kai namai buvo išpuošti kalėdinėmis dekoracijomis, dalyviai bendrauti nemėgstančius kaimynus laikė kur kas draugiškesniais, nes jų namai atrodė „atviresni“.

Rezultatai patvirtino psichologų mintį, kad gyventojai gali naudoti namų eksterjerą kaip priemonę pademonstruoti draugiškumą ir integruotis į vietinės bendruomenės veiklą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)