Kalbiname Merūną likus trims savaitėms iki Kalėdų ir teiraujamės, ar gerumo virusas jį aplanko prieš šventes, kai už lango paspaudžia šaltukas, gatves papuošia Kalėdinės lemputės ir dažną apima nepaaiškinamas gerumas.

- Sakykite, kodėl sutinkate dalyvaujate įvairiuose labdaros projektuose?

Pirmiausia manau, kad taip buvau auklėjamas – jei tik galiu pasidalinti su mažiau turinčiu, labiau nuskriaustu, nelaimingesniu, tai būtinai turiu taip ir padaryti. Tai tikrai nesudėtinga - ypač, jei turi daugiau, nei tau reikia. Vis dėlto pastebiu, kad neabejodami padeda tie, kuriems patiems sunkiau sekasi, kurie yra patyrę, ką reiškia sausą duoną valgyti. Manau, kad nereta šeima Lietuvoje yra išgyvenusi sunkų gyvenimo etapą, kai reikia dėti centą prie cento. Turint tokios patirties yra labai lengva suprasti kitus ir išmokti nesmerkti žmonių, kuriems gyvenimas susiklostė ne taip, kaip jie norėjo ir siekė.

Tikrai yra buvę panašių laikotarpių ir man pačiam, kai vien tik bulves ir vien tik duoną valgai... ir tą be sviesto. Mano studijų laikais buvo ir tokių dienų, kai valgydavau tik kas antrą dieną... Manau, kad dauguma žmonių yra tą patyrę, todėl noras padėti, pasidalinti turėtų būti natūralus visiems.

- „Maisto bankas“ yra paskaičiavęs, kad nepasiturinčiai gyvenantys žmonės per dieną maistui gali skirti 4-5 Lt. Kaip manote, ar įmanoma išgyventi?

Manau, kad prasimaitinti yra įmanoma, bet šiuo atveju noriu atkreipti dėmesį į tai, kokia svarbi gyvenime man atrodo šeima. Ypač, kai nesiseka ir prispaudžia nepriteklius, tikiu, kad tik šeimoje, tik tarp vieningų ir vienas kitą palaikančių žmonių galima išgyventi. Nepritekliuje būdamas pats vienas su savo penkiais litais į kampą nulindęs nelabai daug prisivalgysi, bet štai jei visa šeima ant stalo sudeda po penkis litus, tai tada jau šilta vakarienė ant stalo garuoja.

Taigi, vienišam žmogui šiuo atveju daug sunkiau, bet čia tikriausiai kaip ir visur gyvenime tinka patarlė „daug rankų sunkią naštą pakelia“. Todėl manau, kad tik vieningumas, rūpestis vienas kitu gali padėti įveikti visus mus kartais užklumpančius sunkumus.

- Jūs bendraujate su daugeliu Lietuvos pramogų pasaulio žmonių – kaip Jums atrodo, ar garsūs ir turtingi žmonės skiria dėmesio padėdami likimo nuskriaustiems, silpnesniems?

Mano aplinkoje matyti tikrai daug padedančių žmonių. Gal man taip sekasi, kad nebendrauju su tais, kurie nepadeda (juokiasi). Vienaip ar kitaip, gerus darbus daro didžioji dalis mano draugų nepaisant to, ar jie yra žinomi visuomenei, ar ne. Tikrai nereikia būti žvaigžde, kad galėtum paremti ištiktą bėdos.

Manau, kad pagalbos kitiems nebūtina sureikšminti - juk tam, kad padėtum, nereikia atlikti ypatingų žygdarbių ar herojiškų darbų. Pavyzdžiui, paaukoji „Maisto bankui“, o vakare vakarieniaudamas prisimeni, kad tavo paramos dėka kažkas šiandien bus pavalgęs, ir tuomet apima šiltas jausmas. Supranti, kad tiesiog nelikdamas abejingas padėjai atlikti nedidelį darbelį. Ir tuomet nereikia didelių padėkų, nes vien pati ši mintis glosto širdį. Tad ir girtis tuo nereiktų. Pats aš interviu tokia tema duodu pirmąsyk. Kasmet atlieku apie 30 labdaringų koncertų, bet apie tai nemėgstu daug kalbėti. Kartais tie, kuriems pagelbėju, klausia, ar nenorėčiau apie tai garsiau pasakoti, nes gal tada ir kiti atlikėjai galėtų pasekti mano pavyzdžiu.

- Kaip apibūdintumėte, kas yra geras žmogus?

Manau, kad geras žmogus yra tas, kuris daro gerą darbą nelaukdamas atpildo ar įvertinimo. Būtent tokių jausmų skatinamas žmogus elgsis nuoširdžiai ir padės kitam iš visos širdies.

- Ar tai įgimta, ar įgyjama?

Toks požiūris turi ateiti kartu su auklėjimu. Jeigu gyvenime turi daugiau nei tau reikia - o taip tikrai dabar gyvena daugybė žmonių - tai kodėl nepasidalinus su kitais? Ir dalintis reikia ne tik materialiais dalykais, bet ir gera emocija, šypsena ir savo vidumi.

- O ar galite save laikyti geru žmogumi?

Visą gyvenimą stengiuosi elgtis su žmonėmis taip, kaip norėčiau, kad su manimi elgtųsi. Todėl nenusisuku nuo tų, kuriems reikia pagalbos. Manau, kad klausti, koks aš esu, reiktų kitų žmonių, nors tikrai kasdien stengiuosi gyventi dorai ir teisingai. Gal nuskambės ir linksmai, bet manau, kad tikrai geras žmogus buvo popiežius Jonas Paulius II.

- Kaip dar padedate kitiems žmonėms?

Jau kelinti metai iš eilės labdaringiems aukcionams duodu savo daiktų. Draugai juokiasi, kad nesu įsikūręs savo namuose, dar nieko per daug neturiu, o jau dalinu savo daiktus. Bet man tai patinka, nes visai kitaip jautiesi, kai randi laiko pasidalinti tuo, ką turi, su kitais žmonėmis. Atsiranda vidinis džiaugsmas.

- Kaip manote, ar mažės sunkiai besiverčiančių šeimų? Ar laukia Lietuvos šviesi ateitis?

Lietuviai yra labai imlūs ir darbštūs žmonės, todėl labai tikiu šviesia Lietuvos ateitimi. Neseniai skaičiau tyrimo rezultatus, kad jei Lietuva būtų tokio dydžio kaip Rusija, tai būtų pirmaujanti valstybė pasaulyje, dėl išskirtinio mūsų darbštumo. Manau, kad mūsų šalies gerovei taip pat labai svarbu, kad tie, kurie išvažiavo į užsienį ir ten įgijo naujos patirties bei pamatė kitokio gyvenimo, būtinai grįžtų į gimtinę ir kurtų gerovę čia, Lietuvoje. Aš ir pats ruošiuosi taip daryti: repetuosiu, turėsiu pasirodymus užsienio scenose, bet tikrai grįšiu į Lietuvą ir atiduosiu jai tai, ką geriausio ten būsiu išmokęs. Manau, kad jei mes visi dirbtume taip kaip galime geriausiai, stengtumėmės daugiausiai pasiekti, sunkiai besiverčiančių žmonių tikrai būtų ženkliai mažiau ir mūsų lauktų daug šviesesnė ateitis.

- Neseniai grįžote į Lietuvą. Papasakokite, ką veikėte užsienyje, kokie Jūsų ateities planai?

Iš tiesų vis daugiau ir daugiau dirbsiu užsienyje. Spalio viduryje grįžau iš Bilbao miesto Ispanijoje. Ten atlikau vaidmenį „Traviatoje“. Dabar vėl ruošiuosi važiuoti į perklausas Vienoje, taip pat jau numatyti darbai Magdeburge. Planus ir pasiūlymus jau turiu susidėliojęs iki 2017 m., tad ateities planų ir darbų tikrai daug, ir tuo nuoširdžiai džiaugiuosi.

- O ar koncertuosite ir Lietuvos publikai?

Artimiausią pusmetį koncertuosiu visuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Žinoma, itin daug pasirodymų numatyta gruodžio mėnesį. Puikus klasikinės muzikos koncertas laukia Klaipėdoje, dideli pasirodymai su kolektyvu „Žuvėdra“ didžiuosiuose miestuose, tad Lietuvos muzikos mylėtojai tikrai turės galimybių mane išgirsti ir pamatyti.

- „Maisto banko“ labdaringam renginiui “Pasidalink” gruodžio 9 d. ruošiate ypatingą pasirodymą. Ar galėtumėte papasakoti, kas tai bus?

Lai žiūrovai pamatys, nenoriu daug pasakoti - norėčiau, kad tai būtų staigmena. Tiesiog atliksiu naują kūrinį, kuris bus pirmasis mano planuojamoje naujoje kompaktinėje plokštelėje – tarsi naujos kūrybos pradžios atskaitos taškas. Tad naujo albumo įrašymą pradėsiu nuo gero darbo. Norisi, kad mano kuriama muzika šildytų žmones, tad tikiuosi į ją sudėti kuo daugiau gerų jausmų ir išgyvenimų.

- Ačiū Jums už pokalbį, linkime gražių ateinančių švenčių ir didelio kūrybinio įkvėpimo.

***
Gruodžio 9 d. 19:30 val. per LNK televiziją bus rodomas labdaros koncertas „Pasidalink“. Tai - „Maisto banko” inicijuojamo ir drauge su LNK įgyvendinamo projekto „Pasidalink” kulminacija. Pasidalinti gali kiekvienas žmogus - paaukojęs 5 Lt, jis padės vienai šeimai išsimaitinti visą savaitę. Už kiekvieną gautą litą „Maisto bankas” nepasiturintiems suteikia 23 Lt vertės maisto produktų. Norintys paaukoti gali tai padaryti telefonu 1417 arba pasinaudodami portalo aukok.lt paslauga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)