Molio nesitikėjo

„Niekada nemaniau, kad kada nors ką nors darysiu su moliu. O šiandien tenka pačiam ir jo mišinį ruošti, ir koklius spausti. Tačiau koklių gaminimas „veža“, tai – naujo statinio, formų ir raštų kūrimas bei galimybė prisiliesti prie praeities restauruojant senovines krosnis dvaruose. Mūsų klientai jau žino, kas yra koklis, kokia jo paskirtis. Toliau siekiame, kad apie koklių naudojimą židinių ar krosnių statybai sužinotų kuo daugiau žmonių. Juk gaminame ne tik gražų, bet tikrai naudingą bei reikalingą produktą,“ – sako p. Rytis.

Bene didžiausią koklių raštų pasiūlą Lietuvoje turinčios įmonės vadovas sutinka, kad koklių gamyba bei dekoravimas – sudėtingas ir labai individualus procesas. Todėl UAB „Kachel keramika“ klientai norimus koklių raštus gali ne tik išsirinkti iš nuolat papildomos kolekcijos, bet ir susikurti patys. Vienas įdomiausių įmonės projektų taip pat buvo koklių-herbų sukūrimas ir jų panaudojimas statant židinį.

Įdarbino profesionalus

„Mūsų gamyboje susijungia daugiau nei dvidešimties metų darbo su kokliais patirtis, dizaino, vadybos ir naujausių gamybinių technologijų žinios. Visada kviečiame bendradarbiauti krosnių, židinių statytojus, distributorius. Įmonę atkurti nusprendžiau subūręs žmones, turinčius reikalingų žinių įvairiose srityse,“ –įvairiapusiška komandos patirtimi džiaugiasi verslininkas.

Anot pašnekovo, visiems sunkiausia buvo tai, kad kiekvienas yra savo srities profesionalas, bet nė vienas nenumatė problemų apjungiant turimas žinias. Tačiau darbuotojai nuolat tobulėja kaip komanda ir kompetencijų „lydymosi“ procesas vyksta sėkmingai.

Veikti paskatino parama

Veiklą p. Rytis pradėjo paėmęs iš Verslumo skatinimo fondo paskolą, už kurią garantavo UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA).

„Kurdami koklių gamybos verslą labiausiai dvejojome, ar pasiseks, nes rinka nėra didelė, bijojome skolintis. INVEGA suteikta garantija leido mums įsigyti gamybinius įrengimus, kurie yra mūsų veiklos ašis. Be INVEGA garantijos nebūtume gavę paskolos ir nebūtume bandę pradėti šio verslo,“ – apie finansavimo palengvinimą pasakoja Rytis.

Svarbiausia – žinoti savo galimybes

Pasak Kauno kredito unijos Verslumo skatinimo fondo paskolų ekspertės-konsultantės Jolitos Solodovės, pradedantiesiems verslininkams labai svarbu gerai apsvarstyti savo galimybes.

„Jeigu naujokas versle prieš pradėdamas veiklą išanalizuoja rinką, savo produkto ar paslaugos vaidmenį joje, atlieka bent pradinius buhalterinius skaičiavimus – verslo sėkmė jau beveik garantuota. Kreipdamasis į uniją, toks klientas jau būna labai aiškiai suformulavęs verslo idėją ir mums, kaip specialistams, belieka tik padėti ją įgyvendinti. Todėl visiems, galvojantiems apie nuosavą verslą, siūlome subrandinti idėją, susirinkti kiek įmanoma daugiau informacijos, ta tema padiskutuoti su patyrusiais specialistais“, – teigia J.Solodovė.

Snausti nevalia

„Pradėti ir vystyti verslą šiandien nėra lengva – rinkoje itin išsiskirti pavyksta vos vienai kitai išties unikaliai idėjai. Tačiau jeigu sprendimas bus tikrai geras, ilgainiui jis sulauks pasekėjų, kurie pasiglemš dalį klientų. Ypač tuo atveju, jei jūsų verslas dar nebus tvirtai atsistojęs ant kojų. Todėl sugalvojus verslo idėją, snausti nevalia. Kuo skubiau įvertinkite, ar idėja atsipirks ir apsvarstykite, kiek pradinių investicijų jai įgyvendinti reikės bei pasidomėkite, kokią paramą verslo pradžiai galite gauti. INVEGA siūlo ne vieną finansinę priemonę, padedančią pradėti ar plėtoti smulkųjį ir vidutinį verslą,“ – teigia INVEGA generalinis direktorius Audrius Zabotka.

Iš ES socialinio fondo lėšų įsteigtas Verslumo skatinimo fondas leidžia pasinaudoti puikia galimybe nebrangiai pasiskolinti verslui ir gauti dalinį paskolų palūkanų kompensavimą iki 95 proc. Be to, nemažą vaidmenį atlieka ir iki 80 proc. teikiama INVEGOS garantija, kuri atstoja dalį kredito įstaigos prašomo užstato. Paskolų teikimas ir dalinis paskolų palūkanų kompensavimas yra derinamas su nemokamu pradedančiųjų verslą mokymu ir konsultavimu, pagalba rengiant bei įgyvendinant verslo planus. Planuojantys pradėti savo verslą dėl lengvatinių paskolų gali kreiptis į Lietuvos centrinę kredito uniją arba artimiausią kredito uniją. Informacijos galima teirautis nemokamu tel. numeriu 8 800 11211 arba ieškoti ČIA

Rubrikoje "Verslo vinis" rasite 10 drąsių ir sėkmingų verslo idėjų, kuriomis didžiuojasi jų autoriai ir visi padėję šiems verslams išvysti dienos šviesą bei sėkmingai augti. Idėjų vaizdiniai pristatymai - netikėti kaip ir pati verslininkų kasdienybė, o spektras - pats įvairiausias: nuo sveikatos priežiūros iki biokuro gamybos, nuo žaidimų iki ugdymo įstaigų, nuo šeimyninių manufaktūrų iki didesnių gamyklų.

"Verslo vinies" projekto iniciatorė UAB "Investicijų ir verslo garantijos" (INVEGA) kviečia susipažinti su verslo finansavimo galimybėmis Lietuvoje ir išdrįsti pradėti bei plėsti savo verslus. Rubrikoje pateikiama informacija apie INVEGOS administruojamas priemones, kurios finansuojamos ES struktūrinių fondų lėšomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)