Ne čia pinigai, o ten

Iš pradžių studijų draugai ketino užsiimti vadinamaisiais europadėklais – dairėsi patalpų, analizavo kainas, kol vieną dieną Justas su tėčiu nusprendė įgyvendinti seną svajonę – pasigaminti kubilą. Pirmasis gana prisvilęs blynas sudomino medienos verslu užsiimantį svečią. Vaikinams kamantinėjant apie europadėklus, jis mostelėjo į kubilą pastebėdamas: „Vyrai, ne čia pinigai, o ten“. Pagauti įkvėpimo, Justo rūsyje draugai porą savaičių montavo savo pirmąjį kubilą pardavimui – tuomet neturėjo nei gero pavyzdžio, nei staklių – viską padarė savom rankom ir galva. Vos pagaminę pirmąjį „šedevrą“, įdėjo skelbimus į internetą, laikraščius, sumetė skrajutes į padoresnių namų pašto dėžutes. Netrukus pirmasis kubilas sulaukė pirkėjo.

„Prieš jam atvykstant, mašinoje palikome darbinius drabužius – norėjome atrodyti kaip kokybišką prekę siūlantys jaunuoliai, bet nenorėjome išsiduoti, kad patys prie jos triūsėme dieną ir naktį,“ – šypsosi vaikinai. Netrukus atsirado ir daugiau pirkėjų, o gavus užsakymų iš Norvegijos, nuspręsta steigti įmonę.

„Neliko laiko jokioms pramogoms. Naktį grįždavome namo, nusiprausdavome dulkes, griūdavome į lovą, pamiegodavome kelias valandas ir vėl traukdavome į darbą. Tačiau sunku buvo tik fiziškai – entuziazmas buvo beprotiškai didelis. Pirmą pusmetį saulę matant tik pro dulkėtus langus, buvo smagu, kai vyresni žmonės žavėdavosi, kaip sunkiai dirbame. Džiugu, kad iš tų dulkinų vaikinų, sulaukusių nemažai pajuokos ir abejonių, kažkas išaugo,“ – teigia Edvinas ir Justas.

Šiandien, kai verslas jau įsibėgėjo, UAB „Edjusta“ turi 24 darbuotojus, o vaikinams priklauso 3000 kv. m patalpos, esančios strategiškai labai geroje vietoje. Dabar verslininkai daugelį darbų perduoda samdytam personalui, tačiau įgyta patirtis viską darant savo rankomis – neįkainojama, o darbuotojo paliktą broką jie pastebi ir iš dešimties metrų.

Atkaklumas sulaukė paramos

Verslo pradžioje beveik visą savo turtą pardavusiems ir neturintiems ką užstatyti vaikinams plėsti veiklą labai padėjo UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) už imamą paskolą suteikta garantija ir iš dalies kompensuojamos paskolos palūkanos.

„Smagu, kad mūsų atkaklumu bei idėja patikėjo ir bankas, ir INVEGA, suteikę mums reikalingą finansinę paramą, kuri leido patenkinti vis didėjančią paklausą bei už sutaupytas lėšas palūkanoms įsigyti būtinus įrankius kubilų gamybai. Kreipdamiesi paramos pasitikėjome savimi ir aiškiai parodėme, jog turime noro ir ryžto dirbti daug ir sunkiai. Neretai pradėję verslą žmonės investuoja pinigus, bet po poros mėnesių viską meta – taip pasiduoti nevalia. Mes nuolat ieškodavome informacijos, stebėdavome savo konkurentus, galvodavome, ką galėtume patobulinti ir kaip geriau panaudoti investicijas,“ – dalijasi patirtimi jaunieji verslininkai.

Paskubėkite kaupti patirtį

Pasak Kauno technologijos universiteto Ekonomikos ir vadybos fakulteto Kokybės vadybos katedros docento Edvardo Bartkaus, verslo pradžioje labai svarbu sukaupti kiek įmanoma daugiau patirties.

„Pradedančiam verslininkui patariu sukaupti visą drąsą ir kuo greičiau pradėti įgyvendinti savo idėją, nes tik dirbdamas žmogus kaupia patirtį, kuri reikalinga bet kurioje veikloje. Be abejo, pirmiausia reikia parengti verslo planą ir įvertinti galimą veiklos mastą – apskaičiuoti „lūžio tašką“, nuo kurio verslas pradės duoti grąžą,“ – teigia docentas.

Žinoma, netgi turint ryžto ir puikų verslo planą, pradedantį verslininką neretai gąsdina lėšų trūkumas. Pasak E.Bartkaus, sprendimų finansinėms problemos spręsti tikrai yra: „Geras paramos priemones siūlo INVEGA , kuri verslininkui naudinga dvejopai. Visų pirma, ji sumažina bankui mokamas palūkanas ir suteikia paskolos garantiją, atstojančią dalį užstato, kurio retas pradedantysis verslininkas gali turėti. Kita vertus, bankas išvengia rizikos teikdamas kreditą nepatyrusiam verslininkui, todėl pastarajam lengviau gauti prieigą prie finansinių išteklių, kurių pradiniame verslo etape neretai stinga,“ – teigia E.Bartkus.

Neįgyvendinamų įdėjų nėra

„Kartais ambicijos, atkaklumas ir ryžtas versle atneša didesnę sėkmę nei ilgametė patirtis ar tikslūs paskaičiavimai. Jauni verslininkai, įkūrę bendrovę „Edjusta“ – puikus pavyzdys, kad suradus savo nišą galima pasiekti labai daug, tik reikia mokėti parduoti savo idėją. Jeigu sugebėsite įtikinti finansuotojus, kad esate rimtai nusiteikę siekti savo tikslų, reikalingos paramos verslo pradžiai ir plėtrai neabejotinai sulauksite,“ – teigia INVEGA generalinis direktorius Audrius Zabotka.

Kaip paramą verslui INVEGA šiandien gali pasiūlyti ne vieną priemonę, finansuojamą iš ES struktūrinių fondų. Lengvatiniai kreditai pagal priemones „Mažų kreditų teikimas – 2 etapas“ ir „Atviras kreditų fondas“ teikiami itin palankiomis verslui sąlygomis. Regioninės plėtros fondo lėšomis administruojami kreditai palengvino verslo plėtrą jau ne vienai smulkiojo ir vidutinio verslo įmonei. INVEGA, kaip valstybės įrankis, kuriuo siekiama lengvinti smulkiajam ir vidutiniam verslui priėjimą prie finansavimo šaltinių ir skatinti naujų darbo vietų kūrimą, didina ir tobulina šalies smulkiojo ir vidutinio verslo augimą ir konkurencingumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)