Leiskite vaikams pasirinkti

Siekiant, kad vaikai išmoktų tinkamai pasirinkti, jiems reikia suteikti galimybių praktikuotis. Sprendimų priėmimas yra išmokstamas įgūdis, ir kaip ir visi nauji įgūdžiai, užtrunka šiek tiek laiko.

Tėvai gali padėti savo vaikams siūlydami jiems pasirinkimus, pradedant nuo pačių mažiausių. Net maži vaikai gali pradėti rinktis - tai padės jiems ugdyti pasitikėjimą savimi ir suteiks kontrolės jausmą. Tėvai gali leisti ikimokyklinio amžiaus vaikams priimti paprastus sprendimus klausdami tokių klausimų, kaip, pavyzdžiui, „Ar vakarienei norėtum morkų, ar pupelių?“ arba „Ką norėtum daryti pirmiau - išsivalyti dantis ar apsirengti pižamą?“

Mokymosi procesas

Vaikams augant ir bręstant, jiems reikia leisti ir juos reikia skatinti priimti svarbesnius sprendimus, o tėvai turėtų susilaikyti nuo pernelyg didelės savo įtakos demonstravimo. Tėvams gali būti sunku nekreipti dėmesio į tai, kas suvokiama kaip „klaidingi“ pasirinkimai, bet klaidos taip pat yra mokymosi proceso dalis.

Iš pradžių klaidingų pasirinkimų padariniai yra nedideli, taigi galima leisti vaikams daryti mažas klaidas, kad vėliau jie išmoktų pasirinkti protingiau. Kai jie jau bus paaugliai, bus svarbu, kad jie turėtų išugdytą pasitikėjimą savimi ir savidiscipliną ir galėtų priimti tinkamus sprendimus, kadangi sprendimai šiame amžiuje gali turėti pasekmių visam gyvenimui. Siūlydami vaikui pasirinkimus, išauginsite vaikus, kurie yra disciplinuoti.

Moralė, etika ir savikontrolė

Apibrėždami gerbtinus žmones, daugelis žmonių galvoja apie tuos, kurie elgiasi etiškai, yra patikimi ir stabilūs. Tėvų tikslas - išauginti vaikus, sugebančius galvoti savarankiškai ir turinčius įgūdžių, reikalingų laimingam ir gerbtinam gyvenimui.

Savidisciplina - tai kur kas daugiau nei įstatymų laikymasis, tai ir vidinis jausmas, kas yra gerai ir kas blogai, tai ir stiprybė elgtis tinkamai, net jei tai sunku. Kaip suaugusieji žino, etiškai ir moraliai teisingiausi sprendimai yra nebūtinai lengviausi, taigi to vaikus reikia mokyti nuo pat mažumės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją