Architektė Aida Lėckienė
Pastatytas1977
Šeimyniškių g. 30, Vilnius

Kooperatinių butų statyba įsivyravo po 1960-ųjų, priverstinai nutraukus individualių namų statybą.

LKP Centro komiteto ir Ministrų Tarybos 1962 m. rugsėjo 10 d. nutarimu Nr. 592 „Dėl individualinės ir kooperatinės gyvenamųjų namų statybos“ uždrausta individualinių namų statyba Vilniuje ir Kaune. Kitų miestų vykdomieji komitetai įpareigoti mažinti individualinės statybos apimtis ir pereiti prie kooperatinės namų statybos. Šių namų statybai skirti žemės sklypus teritorijose, kuriose nutiesti magistraliniai inžineriniai tinklai. Nustatyta kooperatyvų steigimo tvarka. Kooperatinių namų statybą leidžiama pradėti, kai kooperatyvo nariai įmoka ne mažiau kaip 40 proc. statybos kainos.

Ministrų tarybos 1967 m. patvirtinti gyvenamųjų namų statybos kooperatyvo pavyzdiniai įstatai. Juose nustatyta, kad kooperatyvus steigia vykdomieji komitetai, įmonės ir organizacijos, kurių dirbantieji nori tapti kooperatyvo nariais. Kooperatyvai įpareigoti gauti žemės sklypą neterminuotam naudojimui, gauti kreditus, vykdyti statybą rangos būdu, eksploatuoti pastatytą namą arba jį perduoti vykdomojo komiteto namų valdybai. Kiekvienas kooperatyvo narys gali statyti tik vieną butą, ne didesnį kaip 60 kv. metrų gyvenamojo ploto. Kooperatyvo narys kartu su savo šeimos nariais gali dalyvauti namo statyboje.

Taigi buvo sukurtos sąlygos tur­tingesnių žinybų ir organizacijų nariams paspartinti ir pagerinti gyvenamojo namo statybą nuo­savais piniginiais įnašais. Daugiausia šie namai buvo sta­tomi pagal tipinius projektus, tačiau galėjo išsiskirti kiek patogesniu buto išplanavimu bei ge­resnėmis statybinėmis medžiagomis.

Vienas iš kooperatinių namų Vilniuje - tai keturių sekcijų daugiabutis namas Šeimyniškių g. 1974 m. suprojektuotas architektės Aidos Lėckienės ( pastatytas1977 m). Tarp sekcijų yra siauri jungiamieji intarpai su praėjimais iš kiemo į šalia esantį skverą. Sekcijų aukštis varijuoja nuo 5 iki 8 aukštų, pastate yra 52 netipinio geresnio plano butai, nuo 2 iki 5 kambarių. Kiekvienos sekcijos viename aukšte yra po 2 butus. Dauguma kambarių nepereinami, turi lodžijas, prie didelių virtuvių yra sandėliukai su langais, taip pat suprojektuoti dideli sanitariniai mazgai. Butų visų patalpų aukštis - 2.78 cm.

Kooperatinis daugiabutis Šeimyniskių g.

Parengta pagal:
Lietuvos TSR istorijos ir kultūros paminklų sąvadas, I tomas. Sud. I.Barauskaitė ir kt.Vilnius: Vyriausioji enciklopedijų redakcija, 1998
Teisės aktų, reglamentavusių teritorijų planavimo, statybos ir valstybinės statybos kontrolės tvarką Lietuvoje 1947–1992 metais, sąrašas. Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos, 2009