Architektas Bronius Krūminis
Pastatytas 1964
K. Kalinausko g. 8, Vilnius

Išskirtinės visuomenės grupės, kurioms bendrieji socialiniai standartai nebuvo taikyti, sovietmečiu galėjo tikėtis ir nestandartinių, pagerintų gyvenamųjų erdvių. „Pagerinto planavimo“ būstuose buvo numatomos didesnės virtuvės ir sanitariniai mazgai, kambarių skaičius, pagalbinės patalpos („tamsūs kambariu­kai“), daugiau balkonų, liftas ir panašūs nestandartiniai atributai. Pagerinti daugiabučiai, skirti partinei nomenklatūrai arba privilegijuotoms žinyboms, dažniausiai statyti ne masiškai plėtojamuose naujuosiuose gyvenamuosiuose rajonuose, bet įterpiami tokiose „pageidaujamose“ istorinėse miesto dalyse kaip Antakalnis, Žvėrynas ar kt.

Kaip tyčia šiuose rajonuose sudėtingas reljefas komplikuodavo tipinių daugiabučių statybas, todėl namai statyti pagal gerokai modifikuotus tipinius projektus arba kuriami individualiai tai vietai, tuo pačiu patobulinant ir vidines butų erdves. Vienas pagerintų daugiabučių pavyzdys - tai Lietuvos komunistų partijos Centro komiteto Reikalų valdybos gyvenamasis namas Kalinausko g. 8, Vilniuje, pastatytas 1970 m. pagal Broniaus Krūminio projektą (1964 m.). Tai septynių aukštų, 2 sekcijų namas, kuriame suprojektuoti 46 dviejų- trijų kambarių butai su erdviomis lodžijomis.

Butų aukštis padidintas iki 2.70 m. Kiekvienoje sekcijoje šalia laiptinių yra liftai. Cokoliniame aukšte įrengti 4 butai su įėjimais iš kiemo, čia taip pat padarytas platus įvažiavimas į kiemą. Rūsyje – gyventojų sandėliukai. Sienos iš plytų mūro, tinkuotos, perdangos- surenkamųjų tuščiavidurio gelžbetonio plokščių. Pagrindiniame pastato fasade Kalinausko g. ryškus vertikalus akcentas - tai virš cokolio per visą pastato aukštį kylantis įstiklintas erkeris, pabrėžiantis laiptinę.

K. Kalinausko g. 8


Parengta pagal:
Lietuvos TSR istorijos ir kultūros paminklų sąvadas, I tomas. Sud. I.Barauskaitė ir kt.Vilnius: Vyriausioji enciklopedijų redakcija, 1998
Pigiau, daugiau, greičiau.Masinė gyvenamoji statyba ir modernizmo kanonai. M. Drėmaitė in Naujasis židinys-Aidai 2006 / 8.