Atsako dermatologė Rūta Gancevičienė:

Pirmiausia reikėtų išsiaiškinti, kokios tai pigmentinės dėmės, ir ar jas bendrai rekomenduojama, verta ir galima šalinti. Paprastai tai būna kombinuotas gydymas, atsižvelgiant į dėmių intensyvumą ir prigimtį: balinantys dėmes kremai, šveitikliai, lazerinė terapija.

Kaip gydomi ant veido po spuogų likę gilus randai?

Gilius randus, kuriuos paliko spuogai veide, gydyti itin sudėtinga. Nėra tokio aparato, kuris galėtų panaikinti bet kokį odoje esantį randą.... Galima randus „sušvelninti“, padaryti ne tokius matomus, tačiau visiškai išlyginti odą ir atstatyti pažeistas struktūras kol kas neįmanoma. Be abejo, estetiškai pasiekiamas tam tikras rezultatas, priklausomai nuo rando gylio, kilmės ir pan., tačiau tai labai individualu... Tai daugkartinės lazerinės procedūros, karboksiterapija, šveitimas, kartais net chirurginis gydymas...

Mes visos esame girdėjusios apie cheminio veido odos valymo privalumus. O kokie šios procedūros trūkumai ar šalutinis poveikis?

Cheminio veido pilingo šalutinis poveikis – tai odos išsausėjimas, pleiskanojimas, paraudimas, jei pilingas atliktas per intensyvus – gali atsirasti įvairių depigmentacinių ar atvirkščiai pigmentinių dėmių. Tad atlikti turėtų specialistas ir ne vasaros metu.

Kaip kovoti su juodais taškeliais ant nosies?

Juodi taškeliai nosies odoje – tai atvirieji inkštirai. Kova galėtų būti įvairi: specialios valomosios kaukės, šveičiamieji kremai, kosmetologo atliekamas odos valymas.

Kaip panaikinti strazdanas?

Reikėtų išsiaiškinti eilę klausimų – kokios tai strazdanos, amžius, odos tipas ir pan. Tik po to galima pradėti „kovą“ su strazdanomis, kurios, jei tai tikrai strazdanos, vis tiek saulei pasirodžius pradeda puošti veidą, o rudenį – blykšta, kol palaipsniui išnyksta iki kito pavasario... Tad paprastai – strazdanų „panaikinimas“ – laikinas, todėl ir nelabai patartinas...

Kaip maskuoti baltas dėmes ant veido, būtent aplink akis? Sergu baltme. Man tai sukelia psichologini diskomfortą, ypač vasarą.

Pirmiausia reikėtų veido odą kiek įmanoma saugoti nuo saulės įdegio – nuo ankstyvo pavasario apsauginiai saulės kremai - tuomet dėmės vizualiai ne taip pastebimos... Iš tiesų, Lietuvoje neteko matyti geros kamufliažinės priemonės baltmei maskuoti. Reiktų bandyti profesionalias makiažo priemones, bet paakių odai jos neretai atrodo per intensyvios, „sukrenta“ į raukšleles ir pan. Galbūt kiek švelniau ir natūraliau atrodytų reguliarus savaiminio įdegio kremo naudojimas, labai palaipsnis, ne per intensyvus, kad neišryškėtų ribos...

Ką daryti, kaip gydyti baltas dėmes ant kūno? Gydytoja sakė, kad tai nuo saulės, vitiligo? Negi nėra jokio gydymo visame pasaulyje?

Vitiligo priežastis – ne saulė, tai autoimuninis susirgimas, kurio atsiradimo priežastys iki galo mokslui nėra atskleistos. Įdegus aplinkinei odai, vasarą baltos dėmės tiesiog labiau išryškėja... Iš tiesų – vitiligo gydyti sunku ir nėra priemonės, visai išgydančios šią odos ligą visame pasaulyje.

Kaip gydyti veido raudonį?

Nėra vieno stebuklingo vaisto ar būdo veido raudoniui gydyti. Tai kompleksinis kombinuotas gydymas, pirmiausiai išsiaiškinus raudonio priežastis, ligos sunkumo laipsnį ir pan. Paprastai rekomenduojama švelni, tausojanti odos priežiūra, apsauga nuo ultravioletinių saulės spindulių vasarą ir temperatūrinių pokyčių, šalčio žiemą, uždegimą mažinantys vaistai – jei prigimtis uždegiminė ir ligos eiga sunkesnė, lazerinė, intensyvios pulsinės šviesos terapija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)