Išskirtinė gerai žinomo banko kreditinė kortelė piniginėje – požymis, jog ją atsiskaitinėjantis žmogus ne tik daug išleidžia, bet ir dar daugiau uždirba. Nors įprastos kreditinės banko kortelės yra prieinamos daugeliui, prestižinės paprastai skiriamos tik tiems, kurių pajamos per metus, pinigai sąskaitoje ar turimas turtas yra vertinamas didžiulėmis sumomis. Kartais korteles gauti norintiems asmenims net nepakanka būti turtingais – pasitaiko atvejų, kai jos suteikiamos tik gavus specialų pakvietimą iš banko, kai kurias gali įgyti tik tam tikrose vietose gyvenantys asmenys. Visgi, jų „nusipelnę“ banko klientai šių kortelių trokšta ne be reikalo – jos ne tik parodo, jog jos savininkas užima aukštą padėtį visuomenėje, bet ir suteikia privilegijų ir apdovanojimų, į kuriuos negali pretenduoti paprastas banko klientas.

Prestižinė kortelė – turtingiems ir išskirtiniams

Tai, ar kortelė labai vertinga, paprastai nurodoma jau jos pavadinime: jos ne tik vadinamos metalų, pavyzdžiui, aukso, platinos, titano ar paladžio vardais, bet ir nurodomos esančios pasaulinės, karališkos ar neribotos. Neretai pagal tai, kaip pavadinta kortelė galima atspėti ir jos vertę, pavyzdžiui, „platininė“ „American Express Platinum“ teikia daugiau privilegijų nei „auksinė“ „American Express Gold“. Be to, tokios kortelės gali būti gaminamos ir iš išskirtinių medžiagų. Pavyzdžiui, gaminant vieną prestižiškiausių pasaulyje „Dubai First Royale MasterCard“ kortelių yra naudojamas ir auksas bei deimantai, „J.P. Morgan Palladium“ - paladis ir auksas, tad vien pačios kortelės kaina siekia daugiau nei 2700 litų. Rečiausiai tarp „American Express“ kortelių pasitaikanti „American Express Centurion“ - juodoji kortelė - gaminama iš titano, nors teigiama, kad kai kur galima gauti ir plastikinę šios kortelės versija. Manoma, kad šią kortelę pasaulyje turi tik apie 17 tūkst. žmonių.

Norintiems įgyti prestižines banko korteles kartais net nepakanka būti lojaliais banko klientais arba turėti solidžią sumą banko sąskaitoje – kai kurių kortelių savininkai turi pasižymėti ir kitais išskirtinumais, pavyzdžiui, gyventi Kanadoje. Būtent tik jiems Karališkojo Kanados banko suteikiama „Visa Infinite RBC“. Tuo tarpu „Dubai First Royale MasterCard“ kortelę galima gauti tik nuskridus į Jungtinius Arabų Emiratus, Dubajų, nes kitur pasaulyje ši kortelė neišduodama.

Reikia atitikti kriterijus

Valdomas turto kiekis – svarbus dalykas visiems, pretenduojantiems tapti prestižinių kreditinių kortelių naudotojais. Nors dėl kai kurių kortelių gavimo paraiškas teikia patys klientai, dalis jų vartotojams pasiūlomos tik pačių bankų, atsižvelgiant į klientą. Pavyzdžiui, Kanadoje norintis gauti „Visa Infinite RBC“, jis turi atitikti keletą kriterijų – uždirbti bent 250 tūkst. Kanados dolerių per metus (apie 680 000 litų) arba turėti milijono Kanados dolerių vertės likvidaus turto bei turto, kurio grynoji vertė siekia tris milijonus Kanados dolerių. Kortelę klientui gali pasiūlyti tik pats bankas. Su pakvietimu klientams teikiama ir „Coutts & Co World“ kreditinė kortelė, kurią, pasak kai kurių šaltinių, turi ir pati Anglijos karalienė bei dar maždaug 100 žmonių visame pasaulyje.

Skirtinguose portaluose teigiama, kad norint būti pakviestam naudotis šia kortele, banko klientas turi būti bent 800 tūkst. - 1 mln. dolerių vertės turto savininku. Tuo tarpu „J. P. Morgan Palladium”naudotoju taps tik tas, kuris yra ne tik lojalus banko klientas, bet savo sąskaitoje turi dar solidesnę sumą pinigų, kuri, manoma, gali siekti ir 5 - 25 mln. dolerių. „American Express Centurion“ skiriama tiems, kurie jau naudojasi viena iš prestižinių „American Express“ kortelių ir per metus, pasak Creditcardexpert.net, išleido bent 250 tūkst. dolerių.

Visgi, prestižinės kortelės, lyginant su jų naudotojams keliamais reikalavimais, gali atsieiti ir visai pigiai. Pavyzdžiui, itin turtingiems klientams skirta „Dubai First Royale MasterCard“ metinio mokesčio apskritai neturi, už kitas per metus teks vidutiniškai sumokėti nuo maždaug 300 iki 600 dolerių (apie 800 – 1600 litų). Bene brangiausiai atsieis viena prestižiškiausių pasaulyje „American Express Centurion“, už kurios įsigijimą reikia sumokėti 5 tūkst. dolerių mokestį bei papildomus 2,5 tūkst. dolerių per metus. Minimalus kredito limitas, kurį suteikia bankininkai, taip pat skiriasi priklausomai nuo kortelės – jis gali siekti ir 5 tūkst. dolerių („Merrill Accolades“), ir 20 tūkst. svarų („Coutts & Co World“). Kai kuriais atvejais, jo ribos apskritai nenustatomas, todėl savininkas išlaidomis gali savęs visiškai neriboti.

Už išleistus pinigus teikiami apdovanojimai

Prestižinių kortelių privalumas – ne tik galimybės pasipuikuoti savo statusu kitų svarbių žmonių rate. Jos itin pasiturintiems, daug keliaujantiems asmenims iš tiesų padeda paprasčiau organizuoti savo laiką bei išlaidas. Kortelių savininkai, mokėdami metinį mokestį bei nurodytas palūkanas iš bankų gauna papildomų paslaugų, pavyzdžiui, išskirtinį kelionės draudimą, galimybę oro uoste pasisvečiuoti labai svarbių asmenų salėje ar niekada nesirūpinti pasimetusiu bagažu, nukeltu skrydžiu, nes tuo taip pat pasirūpins bankas.

Naudojantis prestižine kortele jos savininkui įvairius reikalus padeda tvarkyti banko asistentai. Pavyzdžiui, „Merrill Accolades“ ar „American Express Platinium“ kortelių naudotojams siūlomos kelionių planavimo paslaugos, „J.P. Morgan Palladium“ savininkai gali paprašyti užsakyti jiems specialus bilietus į renginius ar staliukus geriausiuose restoranuose. Naudojantis bene visomis kortelėmis klientui yra vykdomos viešbučių ir lėktuvų bilietų rezervacijos. Daugiausiai išleidžiantys yra apdovanojami ir specialiais taškais, už kuriuos galima pasinaudoti banko siūlomomis išskirtinėmis paslaugomis, pavyzdžiui, vakariene su gerai žinomu virtuvės šefu, golfo pamokomis, galimybe paskraidyti privačiu lėktuvu.

Lietuva per maža prestižiškiausioms kortelėms

Darius Jasinskis
Lietuvoje bankų klientams taip pat siūlomos išskirtinės bankų kortelės, tačiau reikalavimai čia gyvenantiems žmonėms – žymiai mažesni ir paprastesni, nes ir pačių kortelių pasirinkimas kitoks. Šiuo metu Lietuvos gyventojams ir įmonėms siūlomos „auksinės“ ir „platininės“ „Visa“ ir „Mastercard“ kortelės, bankas „Citadelė“ klientams teikia ir „American Express“ korteles. Pasak Dariaus Jasinskio, „Danske“ bankas Produktų valdymo departamento direktoriaus Lietuvoje poreikio didesnei prestižinių kortelių pasiūlai nėra. „Mes įsivedėme auksines ir platinines korteles todėl, kad matėme, jog poreikis yra. Manome, jog kortelėms, kurių lygis aukštesnis nei „Platinum“ Lietuva yra per maža šalis, per mažai tokių, kuriems būtų taikomi reikalavimai pajamoms ir turtui“, - sakė vyriškis.

Dabar „Danske“, „Swedbank“,„SEB“ ir „Nordea“ bankuose galima įsigyti „Gold“ ir „Platinum“ tipų kreditines korteles. „Lietuvoje siūlome „Standard“, „Gold“ ir „Platinum“ korteles - pastarąsias kol kas siūlome tik verslo klientams, sakysim, vadovams, kurie daug važinėja, keliauja“, - pasakojo D. Jasinskis. Jo teigimu, prestižinės kortelės ypač naudingos dažnai išsiruošusiems į keliones, norintiems apsidrausti, nes tuo vietoj jų pasirūpina bankas. „Klientas susimoka už išdavimą, metinį mokestį, ir aš žinau, kad turiu ir kortelę, ir kredito limitą, ir draudimą – viską. Mes turime sutartį su draudimu ir jei aš išdaviau kažkam kortelę, aš žinau, kad turiu jam užsakyti ir draudimą. Draudimas galioja ir kliento šeimos nariams“, - pasako „Danske“ banko specialistas.

Tam, jog kreditinės kortelės ypač parankios užsienyje, pritaria ir „SEB“ banko Mokėjimo kortelių departamento direktorė Monika Rimkūnaitė – Bložė. „Žinoma, daugiausia tokių kreditinių kortelių privalumų atsiskleidžia užsienyje. Klientai ypač vertina prestižinių kortelių suteikiamas naudas, kai atsitinka koks nors draudiminis įvykis keliaujant – netikėta liga, trauma, dingsta bagažas, vėluoja lėktuvas. Pavyzdžiui, keliaujant su šeima suserga vaikas. Gydymo įstaigoje reikia atsiskaityti už suteiktas paslaugas turima prestižine kortele ir išsaugoti apmokėjimo dokumentus. Grįžus šiuos perduodi bankui ir viskas, daugiau jokių rūpesčių, pinigai bus grąžinti“, - sakė ji.

Monika Rimkūnaitė – Bložė
Moters teigimu, „Platinum“ kortelės savininkai gali mėgautis ir specialiomis privilegijomis. „Visos „Platinum“ klasės kortelės yra susietos su pasauliniu „Priority Pass“ tinklu, kuris garantuoja aukščiausio lygio aptarnavimą oro uostuose ir suteikia galimybę lankytis šimtuose verslo klubų, VIP laukimo salių su visais patogumais. „Platinum“ kortelės turėtojas taip pat tampa išskirtinio tarptautinio „Visa Platinum Club“ nariais. Jiems kasmet pateikiamas ilgas originalių pasiūlymų ir aukščiausios kokybės paslaugų sąrašas nuo unikalių kelionių iki geriausių restoranų ar dovanų su didelėmis nuolaidomis bei lengvatomis“, - sakė ji.

Pasak D. Jasinskio, išduodamas „auksines“ korteles „Danske“ bankas neieško itin pasiturinčių ir išskirtinių klientų. „Galbūt anksčiau, prieš 5 – 6 metus buvo toks reikalavimas ir žmogus turėdavo įrodyti turintis kažkiek pajamų, santaupų ar padėtį visuomenėje, kad galėtų pretenduoti į auksinę kortelę. Šiuo metu mes netaikome tų išskirtinių reikalavimų klientui – jeigu jis susimoka už kortelę, vadinasi, jam jos reikia, jis turi pinigų tokiai kortelei įsigyti ir ją gali pasiimti“, - sakė jis. Tuo tarpu „SEB“ banko specialistė apie reikalavimus kalbėjo abstrakčiau. „Prestižines kredito korteles galime išduoti tiems banko klientams, kurie atitinka tokių kredito kortelių turėtojams keliamus reikalavimus. Šiai dienai jų esame išdavę daugiau kaip 5 tūkst.“, - kalbėjo M. Rimkūnaitė – Bložė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)