Kol kas tokia galimybe dažniausiai domisi vyresniųjų, penktų-dvyliktų, klasių moksleivių tėvai, tačiau pasitaiko atvejų, kuomet į bankus kreipiasi ir kur kas jaunesnius vaikus auginantys suaugusieji, norintys nuo mažų dienų formuoti savo atžalų kasdienių išlaidų valdymo įgūdžius bei ugdyti jų savarankiškumą.

„Kuo anksčiau vaikas protingai ir praktiškai susipažins su pinigais, šiuolaikiniais jų laikymo ir pasinaudojimo būdais, tuo didesnę naudą sau jis turės“, - vertindamas mokėjimo kortelių išdavimo vaikams praktiką sakė jaunimo ekonominio švietimo organizacijos „Lietuvos Junior Achievement“ vadovas Eugenijus Savičius.

E. Savičius taip pat pabrėžė, kad pagrindiniai uždaviniai, kurie iškyla mokėjimo kortelėmis besinaudojančių vaikų tėvams – „visada mokyti vaiką protingai naudotis pinigais, nustatyti ribas ir, be abejo, padėti vaikui suprasti, kaip ir iš kur pinigai atsiranda, kaip yra uždirbami“.

Tėvai, kurių atžalos naudojasi mokėjimo kortele, gali patys aktyviai dalyvauti vaikui skiriamų dienpinigių tvarkymo procese ir kontroliuoti jų išlaidas – tėvams leidžiama nustatyti pinigų išgryninimo dienos limitą, taip pat peržiūrėti mokėjimo kortelės išlaidų ataskaitą.

Mokėjimo kortele vaikams domisi ir tie tėvai, kurie vertina virtualaus atsiskaitymo saugumą. Su mokėjimo kortele vaikui yra saugiau ir patogiau atsiskaitinėti be tėvų priežiūros, pavyzdžiui vykstant su klase į užsienio ekskursiją ar vasaros stovyklą.

Be to, kai kurių šalies vidurinių mokyklų moksleiviai mokėjimo kortele jau gali susimokėti ir už mokyklinius pietus. Vilniaus Antakalnio vidurinė mokykla buvo viena pirmųjų, kurioje praėjusių metų rudenį buvo įdiegta ši naujovė.

„Džiaugiamės, kad turime tokią galimybę. Tai patogi ir pakankamai populiari atsiskaitymo priemonė, kuria kuo toliau, tuo dažniau naudojasi tiek mokytojai, tiek mokiniai. Kortele galima atsiskaityti ir už karštą maistą valgykloje, ir perkant bandeles. Mokėjimo kortelėmis dažniau atsiskaito vyresniųjų klasių mokiniai – vienuoliktokai ir dvyliktokai, tačiau yra ir penktokų, atsiskaitančių mokėjimo kortele“, - sakė mokyklos direktorė Vita Kirkilienė.

Bankų atstovai sako, kad didesnių problemų nepilnamečiams mokėjimo kortelių savininkams nekyla. Pamirštas kortelės kodas ar pamesta kortelė – su tuo susiduria įvairaus amžiaus grupių klientai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)