Atsako dermatologė Rūta Gancevičienė:

Veido odos, ypač nosies, skruostų paraudimas – tai natūrali fiziologinė odos kraujagyslių reakcija, kurios metu jos plečiasi, reaguodamos į tam tikrus dirgiklius – karštą orą ar temperatūrų skirtumą, stresą, fizinį krūvį, padidėjusi kraujospūdį, aštrų ir karštą maistą, alkoholį ir t.t.

Tai, kad vienų žmonių oda rausta labiau, kitų mažiau – priklauso nuo paveldėtų odos savybių, gyvenimo būdo, aplinkos dirgiklių, lydinčių ligų ir t.t. Reikėtų atmesti ir odos susirgimus, kurių metu oda parausta – pirmiausia rožinę, odos ūminius ir lėtinius uždegiminius susirgimus (kontaktinį, seborėjinį dermatitus,) jungiamojo audinio susirgimus, nuožvarbas ir kt. Todėl, ką kiekvienu atveju daryti, reikėtų pasitarti su gydytoju dermatologu, tačiau visais atvejais rekomenduojamas provokuojančių veiksnių vengimas, ką įvykdyti neretai būna labai sunku, kartu skiriama tinkama odos priežiūra, uždegimą mažinantys vaistai – jei prigimtis uždegiminė, netgi lazerinė terapija. Tačiau, nėra vieno stebuklingo vaisto ar būdo, kad raudonis neatsikartotų...

Ką daryti jeigu veido oda linkusi į raudonį? Ar yra kokių specialių priemonių, kurios nuslopintų, o ne tik užmaskuotų veido paraudimus?

Visų pirma reikėtų išsiaiškinti, nuo ko rausta oda. Ar odos raudonį lemia karštis, šaltis, alkoholio vartojimas, mechaniniai dirgikliai, aštrus maistas ir kt. Norint sumažinti odos raudonio intensyvumą, reikėtų vengti šių dalykų, taip pat apsilankymų pirtyse, soliariumuose, prausimosi labai šaltu ar karštu vandeniu. Tam įtaką daro ir tinkamos kosmetikos raustančiai odai vartojimas. Šie preparatai stiprina kapiliarų sieneles, išlaiko normalią mikrocirkuliaciją, ramina odą ir slopina odos raudonį.

Į tokių preparatų sudėtį gali įeiti: kaštonų sėklų ekstraktas (turi antioksidacinių savybių), vitaminai C, P, K (stiprina kapiliarų sieneles, mažina jų pralaidumą, o vitaminas C turi kapiliarus sutraukiantį poveikį), meškauogių ekstraktas, ženšenio ekstraktas (gerina mikrocirkuliaciją), hamamelio ekstraktas, silimarinas ir kt.

Dienos metu būtina saugotis UV saulės spindulių, kurie taip pat daro neigiamą įtaką odos kapiliarams, SPF turėtų būti nuo 15 iki 20.

Klausimus dermatologei Rūtai Gancevičienei bei kosmetologei Jolantai Kontrimaitei rašykite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)