Arbatpinigiai – kultūringo žmogaus komplimentas aptarnaujančiam personalui. Nors dėl sumos, kuria derėtų atsidėkoti padavėjui, viešbučio darbuotojui ar vairuotojui, sutariama ne visada, daugelis supranta, kad gerą aptarnavimą įvertinti vis tiek reikia. Deja, kartais tam sutrukdo paprasčiausias neapdairumas, kai apie arbatpinigius susimąstoma tik iš piniginės išsitraukus banko kortelę. Visgi, pasirodo, kad net ir neradus smulkiųjų, atsilyginti aptarnaujančiam personalui galima ir ja.

Atsidėkoti personalui kortele trūksta žinių

Pasak etiketo eksperto Armino Lydekos, galimybe arbatpinigius palikti banko kortele plačiai naudojamasi JAV bei kai kuriose Europos šalyse. „Lietuvoje tai iš tiesų yra retenybė, tačiau net ir čia galima taip elgtis - palikti arbatpinigių banko kortele. Tokiu atveju mes ant atneštos sąskaitos parašome, kad suma suapvalinama. Tarkim, jei sąskaitą buvo kokie 44 litai, tai parašome 50 litų ir pasirašome, arba pridedame 5 litus ir pasirašome. Tuomet mums, paėmę kortelę, nuskaičiuos tą sumą ir jau pats kasos aparatas ją išmuš kaip naują. Tai visiškai įmanomas dalykas ir galima taip elgtis”, - sakė specialistas.

Jo teigimu, taip sumokėti arbatpinigius yra techniškai įmanoma visuose restoranuose ar kavinėse: „Techniškai tai įmanomas dalykas, nes mes tiesiog pakoreguojame sąskaitą savo požiūriu papildomai pridėdami kažkokią sumą. Ir jau po to, atsiskaitinėjant kortele mums nuskaitys tiek, kiek mes siūlome bei čekį atneš su tokia suma. Kiek kortelėje nuskaitė - tokiai sumai ir išmušė kvitą”.

A. Lydekos teigimu, tai, kad šis būdas Lietuvoje – nepaplitęs, lemia maža informacijos sklaida. „Techniškai tai įmanomas dalykas, jokios problemos nėra, tik toks požiūris, kad ir padavėjai gali patys išsigąsti – „oi, kaip mes čia būsim daugiau nuskaitę, gal pagalvos, kad mes apgavome klientą, po to mūsų direktorė ar direktorius nesupras ir gal geriau mes taip nedarykime”. Gal ir raštingumo trūksta iš visų pusės – tiek iš padavėjų, tiek ir iš kliento, tačiau tai tikrai įmanomas dalykas, o kad tai nepopuliaru, tai tikrai, pripažinkime, kad tai nepopuliaru”, - kalbėjo etiketo ekspertas.

Kol kas nepanašu, kad šis būdas Lietuvoje išpopuliarės ir ateityje. „Swedbank” finansavimo ir lėšų valdymo departamento direktoriaus Dainiaus Vilčinsko teigimu, tokia galimybė palikti arbatpinigius banko kortele Lietuvos kavinių ir restoranų nedomina.

„Praėjusiais metais „Swedbank” pradėjus diegti naujų modelių elektroninius kortelių skaitytuvus, atsirado techninė galimybė priimti arbatpinigius. Po atsiskaitymo kortele kortelės turėtojas ranka įrašytų kvite arbatpinigių sumą, o padavėjas įvestų šią sumą į kortelių skaitytuvą. Arbatpinigių suma yra ribojama ir negali būti didesnė nei 10 proc. nuo atsiskaitymo sumos. Arbatpinigių lėšos būtų pervedamos į bendrą įmonės sąskaitą. Bankas netaiko jokių papildomų mokesčių už šios funkcijos naudojimą. Galimybė priimti arbatpinigius buvo pristatyta keletui didesnių kavinių ir restoranų tinklų, tačiau susidomėjimo nesulaukė”, - sakė jis.

Keliose įstaigose pasiteiravus apie galimybę arbatpinigius mokėti kortele paaiškėjo, kad daugelis apie tokį būdą net nebuvo girdėję. Iš penkių kavinių ir restoranų, į kuriuos kreipėsi DELFI, dviejuose – restorane „Stikliai” ir alaus restorane „Būsi trečias” - tai padaryti vis tik būtų įmanoma. Tiesa, vienoje iš šių įstaigų buvo pasakyta, kad arbatpinigiai grynaisiais būtų priimtinesnis variantas, nes pusę sumos, juos mokant kortele, bus nuskaičiuojama mokesčiams.

Arbatpinigiai kortele apmokestinti

Arminas Lydeka
A. Lydeka pritaria, kad arbatpinigius verčiau palikti smulkiaisiais nei kortele. Jo teigimu, pastaruoju atveju sunku atsekti, kuris padavėjas aptarnavo klientą, kai jam buvo palikti arbatpinigiai. „Praktiškai, pačių arbatpinigių palikimo, padėkos esmė nunyksta. Tiesiog aš daviau daugiau pinigų negu priklausytų, bet arbatpinigiai - ne tai, jog aš duodu daugiau pinigų. Arbatpinigiai yra padėkojimas papildomą dėmesį jums skyrusiam žmogui. Tad arbatpinigiai duodami ne tik restorane ar kavinėje, bet ir viešbutyje, jeigu viešbučio darbuotojas atnešė lagaminus”, - kalbėjo jis.

Be to, A. Lydeka sakė, kad arbatpinigius paliekant kortele, jie eina į bendrą kasą su apmokama sąskaita – t. y. bendrovei, firmai, darbdaviui, tos institucijos savininkui: „Ar jis paims, atseks ir išmokės tam padavėjui tą arbatpinigių sumą, yra didelis klausimas”.

Valstybinės mokesčių inspekcijos spaudos atstovas Darius Buta sakė, kad tuo atveju, kai arbatpinigiai įskaičiuojami į bendrą sąskaitą ir yra priskiriami bendrovės pajamoms, jie yra apmokestinami 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio tarifu. „Taip pat nuo arbatpinigių sumos, kaip nuo su darbo santykiais ar jų esmę atitinkančiais santykiais susijusių pajamų, turi būti išskaičiuotos (sumokėtos) Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) ir Valstybinio socialinio draudimo (VSD) įmokos”, - sakė jis.

D. Buta sakė, kad jei arbatpinigiai yra priskiriami bendrovės pajamoms, o vėliau iš šių lėšų darbuotojams išmoka sumas kartu su darbo užmokesčiu, pajamų mokestį, bei PSD ir VSD įmokas, išskaičiuoti privalo šias išmokas išmokėjęs vienetas – kavinė, restoranas ir t.t. Tiesa, pasak specialisto, apmokestinti yra ir paties aptarnaujančio personalo tiesiogiai gauti arbatpinigiai.

Mandagu atsidėkoti grynaisiais

Paprasčiausia – visuomet nešiotis smulkiųjų, kuriais atsidėkoti bus galima net ir tuo atveju, jei kavinė arbatpinigius kortele priimti atsisakys. Pasak A. Lydekos, kišenėje šiam tikslui visuomet reikėtų turėti bent šiek tiek grynųjų. „Tai ne tik tam, kad esant reikalui galėtumėme nueiti į mokamą tualetą, kur sunkiai atsiskaitysime kortele ir gali būti keblumų, bet taip pat, kad galėtumėme ir arbatpinigių palikti ar kažkam padėkoti. Pagaliau – gatvės muzikantui grojančiam eidami pro šalį įmesti kokią monetą”, - sakė specialistas.

Jo manymu, arbatpinigius palikti grynaisiais – tiesiog mandagiau: „Iš esmės tai pakeičia patį arbatpinigių principą - kas tai yra, kodėl jie paliekami ir taip toliau. Arbatpinigiai - tai yra kaip papildomas padėkojimas asmeniui, kuris skiria daugiau negu priklauso dėmesio patarnaudamas jums, pagelbėdamas jums, padėdamas jums…Ir šiais laikais, XXI a., kai mes neturime tarnų, kažkas jums patarnavo daugiau negu jam pagal pareigas priklauso, už tai jūs papildomai duodate monetą, šiek tiek pinigėlių atsidėkodami už tai”.

Tuo atveju, jei smulkiųjų kišenėje nėra, o banko kortele arbatpinigių palikti negalite, specialistas siūlo mandagiai paaiškinti situaciją aptarnaujančiam personalui. „Vieną ar kitą gražią mandagumo frazę pasakyti yra būtinybė. Tuo mes pasakome, kad neturime priekaištų dėl aptarnavimo. Jeigu nepalieku arbatpinigių, tai etiketo kalba pasakau, kad tu, žmogau, ne viską padarei, ne visai gerai mane aptarnavai. Užtat, jeigu nenoriu to pasakyt, tai pasakau, kad gerai viską padarei tik neturiu aš grynų pinigų tau arbatpinigiams palikti”, - paaiškino A. Lydeka.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (391)