Laimėtojas išrinktas susumavus profesionalios žiuri ir žiūrovų balsus.

„Jaučiuosi lyg vakume, lyg laikas sustojo", - sužinojusi, kad laimėjo „Euroviziją" sakė Loreen. Per spaudos konferenciją ji prisipažino, jog per pasirodymą labiausiai bijojo, jog dainuojant į burną pateks sniego. „Per generalinę repeticiją dainuojant į gerklę pateko sniego ir užspringau, turėjau atsikosėti. Todėl finale tai buvo didžiausia mano baimė", - sakė atlikėja, kurios metu iš lubų pasipylė dirbtinis sniegas.

Vieną tašką Lietuvos atstovui skyrė Juodkalnija, 8 balai - iš Baltarusijos, 4 balai - iš Azerbaidžano, 4 balai - iš Maltos, 3 balai - iš Prancūzijos, Jungtinė Karalystė mums davė 7 balus, Bulgarija - 5 balus, Norvegija - 6 balus, broliai latviai - 4, gruzinai mums skyrė maksimalų skaičių balsų - 12, Rusija - 5.

Lietuvos gyventojai daugiausiai balsų atidavė Azerbaidžanui, 10 - švedijai, 8 - Estijai.

Finalo akimirkos - nuotraukų albume:

Konkurso finalą šįvakar pradėjo D.Britanijos atstovas Engelbertas Humperdinckas. Tai yra vyriausias kada „Eurovizijoje" dalyvavęs dainininkas. Jo biografija - išties įspūdinga. E. Humperdincko karjera trunka jau daugiau kaip 45 metus. Per tą laiką jis visame pasaulyje pardavė per 150 milijonų įrašų, keturis kartus buvo nominuotas „Grammy“ apdovanojimui, gavo „Auksinio gaublio“ apdovanojimą kaip geriausias metų atlikėjas. Jo 63 plokštelės tapo auksinėmis, o 24 platininėmis. Jis vienas iš nedaugelio atlikėjų, turinčių savo žvaigždes ir Holivudo Šlovės alėjoje, ir Las Vegaso Šlovės alėjoje.

Po šio stipraus ir ypač profesionalaus pasirodymo į sceną užlipo Vengrijos atstovai „Compact Disco". Jie sudainavo emocionalią dainą „Sound Of Our Hearts". Grupę sudaro vokalistas, muzikantai ir pritariantieji vokalistai. Jie į „Euroviziją" specialios žiuri sprendimu.

Trečiu numeriu scenoje pasirodė Rona Nishliu, kuri atstovauja Albanijai. Savo šalyje su tokia muzikos legenda kaip Aretha Franklin lyginama atlikėja sudainavo lyrišką dainą „Suus". Savo stiprų balsą pademonstravusi verslo administravimą universitete studijavusi mergina šiuo metu veda radijo laidas, o dainuoja ji - taip pat nuo mažumės. Moteris "Eurovizijos" pusfinalyje pasirodė išties neįprastu, futuristinio stiliaus apdaru, kuris puikiai dėrėjo prie atliekamo kūrinio.

Ketvirtasis į sceną įžengė visų labai laukiamas Donatas Montvydas arba Donny Montell. „Dainų dainelės" ir kitų konkursų laureatas į "Euroviziją" pateko iš trečio karto ir jam jau nusišypsojo laimė patekti į finalą. DELFI skaitytojų apklausa parodė, jog dauguma yra tikintys, jog Lietuvos atstovas laimės „Euroviziją". „Donatai, sėkmės Tau Eurovizijos dainų konkurse! Kartu su visa Lietuva šiandien palaikysiu Tave!" - savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook" palinkėjo prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Po nepriekaištingai atliktos Donny Montell dainos „Love Is Blind" scenoje - pusfinalyje prieš mūsų šalies atstovą pasirodžiusi Bosnijos ir Hercogovinos atstovė Maya Sar. Ji į konkursą atvežė savo kūrybos lyrišką dainą „Korake Ti Znam". Šiuo metu moteris įrašinėja debiutinį albumą, jau tris kartus dalyvavo „Eurovizijoje", tačiau pirmą kartą kaip solo atlikėja.

Po jos didžiojoje „Eurovizijos" scenoje pasirodė Udmurtijoje gyvenančios Rusijai konkurse atstovaujančios ypatingai lauktos ir prie favoritų priskiriamos „Buranovskije babuški". Rusijoje jos jau tapo tikromis žvaigždėmis. Išgarsėjo sudainavusios nuotaikingą dainą „Party For Everybody", kurią „YouTube" puslapyje jau peržiūrėjo šimtai tūkstančių žmonių. Scenoje bobutės dainavo stovėdamos šalia besisukančios senovinės krosnies imitacijos, pasirodymo pradžioje į ją pašovė bandeles, o padainavusios tas bandeles ištraukė jau iškeptas. Praktiškai niekas neabejojo, kad nuoširdumu spinduliuojančios babulytės pateks į finalą, o lažybininkai teigia, kad jos konkurse šiemet užims antrąją vietą.

Po ypač nuotaikingo rusių pasirodymo tamsiomis spalvomis sceną nudažė septintieji dalyviai: Islandijos atstovai Greta Salome ir Jonsi, kurie sudainavo dainą „Never Forget". Greta - smuikininkė ir dainų autorė, su muzika savo gyvenimą susiejusi būdama dvylikos. Jonsi „Eurovizijos" finale dalyvavo jau 2004 metais, šiuo metu jis taip pat ragauja aktoriaus duonos. Pora sudainavo dramatišką kūrinį, o jiems scenoje asistavo būrys taip pat juodai apsirengusių pritariančiųjų dainininkų.

Aštunta scenoje pasirodė Kipro astovė Ivi Adamou. Su keturiomis šokėjomis ji atliko dainą „La La Love". Dainininkės pasirodymas buvo itin seksualus, jį papuošė nemažai gimnastinių triukų, energingas šokis ir, žinoma, trumpos merginų suknelės.

Po jos sekė Prancūzijos atstovės Anggun pasirodymas. Dainininkė yra tarptautinė žvaigždė, jau pardavusi daugiau kaip du milijonus albumų visoje Europoje. Jos karjera tęsiasi jau 15 metų, dainininkei jau teko dainuoti drauge su tokiomis žvaigždėmis kaip Julio Iglesias, Peteris Gabrielis, Michaelis Boltonas. Tačiau moteris gyvena ne tik muzika. Anggun yra Gerosios valios ambasadorė, kovojanti prieš badą pasaulyje. „Eurovizijoje" ji sudainavo kūrinį „Echo (You And I)".

Dešimtoji konkurse - Italijai atstovaujanti Nina Zilli su daina „L'Amore È Femmina (Out Of Love)". Ji apibūdinama kaip moteris-tornadas, debiutavusi San Remo festivalyje 2010 metais ir iškart laimėjo simpatijų, debiutinio atlikėjo prizus.

Vienuoliktas „Eurovizijos" finale - estas Ott Lepland. Savo šalyje jis jau laimėjo beveik viską, kas tik įmanoma: įvairius realybės šou, muzikinius konkursus, o šiais metais - ir galimybę atstovauti savo šaliai Baku vykstančiame konkurse. Čia jis - su savo kūrybos daina. Estijoje jis žinomas nuo vaikystės, išleido jau keturis dainų vaikams albumus. Apie jį rašomos knygos, o vyras yra jau apie 20 tūkstančių dolerių paaukojęs labdarai.

Dvyliktas scenoje pasirodė Norvegijos atstovas Tooji su daina „Stay". Vaikinas gimė Irane, į Norvegiją su tėvais persikraustė devynerių, tačiau savo persiškų šaknų nepamiršo. Dirbo modeliu, vedė MTV laidas. Scenoje Tooji pasirodė su keturiais seksualiais šokėjais ir vienu pritariančiuoju vokalistu.

Po šio seksualumu alsuojančio pasirodymo tryliktu numeriu finale dalyvauja šių metų konkurso šeimininkė - Azerbaidžano atsovė Sabina Babayeva. Moteris atvira: muzika yra labai galingas ginklas, per ją galima pasakyti viską, kad ant dūšios. Jos vokalas - itin stiprus, o balsas - nepamirštamas. Charizmatiškosios Sabinos mama - žinoma šalies pianistė, kuri mažą mergytę supažindino su muzika. Ji nedainuoja beprasmių dainų, kiekvienas kūrinys turi pasakojimą, gilią mintį. S. Babayeva baigė ne tik muzikos mokyklą, ji taip pat yra ir diplomuota teisininkė. „Eurovizijos" scenoje ji atliko dainą „When The Music Dies".

Po jos atėjo eilė rumunų grupei „Mandinga", kurie į vieną vietą suplakė rumunų ir kubietiškus ritmus. Grupę sudaro dešimt muzikantų, tačiau scenoje jų pasirodė šeši - mat tiek teleidžia konkurso taisyklės. Grupė Rumunijoje organizuoja savo festivali „Salsa Fest", yra koncertavusi visoje Europoje, taip pat Kuboje. Daugelį žiūrovų sužavėjo seksuali vokalistė itin trumpa suknele.

Po šios grupės pasirodymo scenoje nuskambėjo visai kitokia daina: Soluna Samay, gimusi Gvatemaloje, Danijai atstovavo su kūriniu „Should've Known Better". Atlikėja savo muziką apibūdina kaip čigonišką popmuziką, o Danijoje gyvena ir kuria nuo 2000 metų.

Šešiolikta „Eurovizijos" finale - Graikijos atstovė Eleftheria Eleftheriou, ji sudainavo kūrinį „Aphrodisiac", scenoje su ja pasirodė keturi šokėjai ir viena pritariančioji vokalistė. Atlikėja išgarsėjo savo šalyje sudalyvavusi TV šou „X Faktorius", o nuo šešiolikos metų ji dainuoja folkloro ansamblyje.

Po jos scenoje pasirodė šios „Eurovizijos" Bjork vadinama švedė Loreen. Ją daugelis jau įvardijo kaip potencialią šių metų „Eurovizijos" laimėtoją. Atlikėjos daina „Euphoria" išties nepalieka abejingų. Kaime augusi 28-erių moteris nemėgsta, kai jos muzika statoma į rėmus. „Man labiausiai patinka tokios dainos, kurios sukelia transą", - sako ji. Būtent tokia, nenusakomo žanro, ir yra jos šiemetinė eurovizinė daina.

Aštuonioliktas „Eurovizijos" scenoje - Turkijos atstovas Can Bonomo. Jis atliko dainą „Love me back". Nuotaikingas jaunuolis yra ir didžėjus, ir muzikos prodiuseris. Gitara pradėjo groti šešerių, paskatintas kaimynų. „Eurovizijoje" pasirodė su šokėjais, kurie kūrė išties įsimintiną šou bei nuotaikingą šou. Turkijos atstovas spaudos centre sulaukė ypatingo žiniasklaidos atstovų ir savo gerbėjų palaikymo. Kelios dešimtys aistruolių milžiniškame spaudos centre iškėlę Turkijos vėliavas šoko rateliu ir skandavo savo šalies pavadinimą.

Po jo scenoje - ispanė Pastora Soler. Dainininkė tvirtina, jog jos tikslas – pradžiuginti gerbėjus ir parodyti jos nemėgstantiems savo „įvairiapusiškumą“. P. Soler muzikos pasaulyje jau sukasi 17 metų, ji išleido 10 albumų, pelnė kelis apdovanojimus, tarp kurių – 2011 metų „Latin Grammy“ už geriausią flamenko albumą. Atlikėja sakė, kad į „Euroviziją“ vyks ne su flamenko stiliaus daina, o su popmuzikos balade, kurių gausu jos naujausiame albume „Una Mujer Como Yo“. Tikrasis P. Soler vardas – Pilar Sanchez. Ji gimė Sevilijoje 1978 metais, dainuoja nuo mažų dienų. Pirmąjį albumą išleido dar 1994 metais. Nuo to laiko jos albumai ne kartą tapo platininiais ir auksiniais.

Toliau konkurso finale - paprastas, tačiau jausmingas vokiečio Romano Lobo pasirodymas. Vaikinas išgarsėjo visai neseniai, kai laimėjo muzikinį talentų konkursą, tačiau jis pats sako, kad muzika gyvena visą savo gyvenimą. Nuo mažens R. Lobas dainavo chore, taip pat grojo pianinu. Pats kuria muziką nuo aštuonerių. Dainų konkurse Baku jis atliko dainą „Standing Still".

Dvidešimt pirmasis scenoje – su grupe Maltai atstovaujantis Kurtas Calleja. 22 metų atlikėjas mėgsta popmuziką, roką ir lengvą klasiką. Būdamas jaunas, vaikinas įstojo į chorą. Kaip pats sako, tiesiog norėjo daugiau laiko praleisti su draugais. Vėliau metams laiko jis išvažiavo į D.Britaniją, dirbo stiuardu. Grįžęs į Maltą dainavo kaip pritariantysis vokalistas, tik vėliau nusprendė pradėti solo karjerą. Buvo pasirinktas „apšildyti“ žymųjį Zucchero. Šiuo metu K. Calleja įrašinėja debiutinį albumą.

Po jo į sceną žengė Makedonijos atstovė Kaliopi. Ji savo šalyje – didžiausia popmuzikos žvaigždė: dainininkė, kompozitorė, poetė. Taip pat labai gerbiama už humanitarinę veiklą. Savo, kaip dainininkės karjerą Kaliopi pradėjo devynerių. Kurį laiką gyveno ir savo muzikinę veiklą tęsė Šveicarijoje. Iš viso yra įrašiusi devynis albumus.

Numeris dvidešimt trečias šį vakarą - airiai Jedward su daina „Waterline". Dvyniai „Eurovizijoje" dalyvauja jau antrus metus iš eilės, scenoje jie pasirodė įspūdingais blizgiais kostiumais, jiems dainuojant scenoje ėmė trykšti tikras vandens fontanas. Neabejojama, kad tai - vienas brangiausių šių metų „Eurovizijos" pasirodymų, kurį jau per pusfinalį teigiamai įvertino žiūrovai bei komisija.

Koncertui einant į pabaigą scenoje pasirodė Serbijos atstovas Željko Joksimovičius su daina „Nije Ljubav Stvar“. Atlikėjas konkurse – ne naujokas, jis kaip vokalistas jau dalyvavo jame 2004-aisiais, o 2006 ir 2008 metais scenoje nuskambėjo jo kurtos dainos. 2008-aisiais, Belgrade vykusioje „Eurovizijoje“ jis dar buvo ir vienas iš renginio vedėjų. Željko Joksimovičius yra puikiai žinomas Serbijoje: būdamas dvylikos laimėjo prestižinį muzikos konkursą Paryžiuje, taip pat yra vienas iš nedaugelio muzikantų, kurie gali groti net keturiolika instrumentų. Šiandien jis atliko lyrišką lėtą dainą, atlikėjui pritarė penki muzikantai, groję smuikais, fortepionu, būgnu.

Priešpaskutinė į didžiąją sceną lipo Ukrainai atstovaujanti Gaitana. Ji konkursui pasirinko dainą „Be My Guest". Pati šiai dainai muziką ir žodžius parašiusi atlikėja jau daugiau nei dešimtmetį yra viena populiariausių dainininkių šalyje. Ji jau išleido penkis albumus, nufilmavo dvidešimt muzikinių klipų, laimėjo ne vieną svarbų apdovanojimą.

„Eurovizijos" finalą pabaigė Pasha Parfeny. Tai Moldovos atstovas, nesuskaičiuojamo kiekio realybės šou dalyvis bei prizininkas, prieš dvejus metus pradėjęs solo karjerą. Savo dainą „Lăutar" jis atliko padedamas dviejų pritariančiųjų vokalisčių, scenoje talkino dar trys šokėjos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4450)