Žmogui, kuris visą dieną praleidžia tvankiame biure, grįžta namo pavargęs bei neturi laiko ar jėgų vakariniam pasivaikščiojimui, tiesiog būtina balkone įsirengti nedidelę oazę, kurioje galėtų atsipalaiduoti. Tam tikrai nereikia didelių išlaidų ir remontų – tiesiog reikia susitvarkyti: išmesti nereikalingus daiktus, pastatyti patogius baldus ir, žinoma, apželdinti balkoną.

Tvarkome balkoną

Deja, bet pas daugelį mūsų balkonai labiau panašūs į sandėlius, kuriuose laikome rūbus, statybines medžiagas ar kitus įvairius daiktus... Todėl pirmiausia reikėtų atskirti sandėliavimo ir poilsio zonas. Rūšiuodami daiktus apsispręskite, kurie daiktai tikrai jums reikalingi ir kurie – ne. Be abejonės, rasite daiktų, apie kuriuos buvote ilgus metus pamiršę.

Idealiausiu atveju balkone ar lodžijoje turėtų stovėti spintelė ar komoda, kuriose tvarkingai laikytumėte reikalingus daiktus.

Nepriklausomai nuo to, ar jūsų balkonas įstiklintas ar ne, būtina atlikti „drėgną“ valymą: išplauti langus, nuvalyti dulkes, nuplauti sienas, lubas, grindis ir panašiai.

Dažnai didžiausią vargą kelia paukščiai, po kurių apsilankymo tenka ilgai valyti turėklus ar lauko palanges. Kokių tiktai paukščių atbaidymo būdų švaros sergėtojai mums nepasiūlo: garsiniai signalai, petardos, besisukančios ir garsą skleidžiančios konstrukcijos, plėšrių paukščių garsai. Dažnai galime išgirsti patarimą įtempti ploną valą ten, kur tūpia paukščiai.

Patogūs balkono baldai

Ką dar reikėtų turėti balkone be spintelės? Žinoma, patogų krėslą, nes jame labai patogu sėdėti ar šildytis saulutėje, skaityti, vartyti žurnalą ar tiesiog pakalbėti su artimu žmogumi.

Deja, dauguma balkonų yra labai maži. Taupant erdvę galima būtų panaudoti sudedamas kėdutes ar palei sieną pastatyti nedidelį suoliuką; dar geriau būtų, jeigu suoliukas turėtų atlošą.

Erdvesnio balkono ar lodžijos savininkams pasisekė labiau, kadangi jie gali pastatyti minkštus baldus, šezlongą ar netgi įrengti miegojimo vietą. Juk kartais vasarą balkone gali būti pastebimai vėsiau nei tvankiuose kambariuose. Svarbiausia – išvengti skersvėjo.

Netrukdys balkone ir nedidelis staliukas, kuris, priklausomai nuo laisvos erdvės, gali būti sudedamas arba stacionarus. Čia visada galėsite surengti arbatos gėrimo ceremoniją ar tiesiog pasėdėti žvelgiant pro balkoną.

Visuomet reikia žinoti, iš ko pagaminti baldai, ypač jeigu balkonas nėra įstiklintas, kadangi padidėjęs drėgnumas gali subjauroti ne tik vaizdą, bet ir baldus. Tokiu atveju geriausia rinktis plastiką ar kitus vandeniui atsparius paviršius. Įvairių prekių galima įsigyti sodo reikmenų parduotuvėse. Jeigu norite, kad tokie baldai taptų jaukūs, tiesiog reikėtų pasisiūti ar įsigyti uždangalų jiems.

Balkono apželdinimas

Augalai balkonui suteikia papildomo jaukumo ir padeda sukurti nedidelį gamtos kampelį. Jie gali būti ne tik dekoro elementu, bet ir apsaugoti balkoną nuo kaitinančių saulės spindulių. Įstiklintame balkone šią funkciją dažniausiai atlieka užuolaidos arba romanetės, bet jeigu laisvos vietos pakanka, galima pastatyti aukštą augalą.

Atviruose balkonuose ir lodžijose pasislėpti nuo karščio padeda vertikalus apželdinimas. Tam statomas tinklelis ir juo paleidžiami „lipantys“ augalai arba kabinami vazonai, kuriuose auga „krentantys“ augalai.

Renkantis augalus, atkreipkite dėmesį į vienmečius (kvapieji žirneliai, ipomėja, nasturta, vijoklinė rožė ) ir daugiamečius augalus (vijoklis, raganė, laukinė vynuogė ir pan.).

Vertikalus apželdinimas tinka balkonams, žvelgiantiems į pietus, vakarus ar rytus, o šiaurinei, šiaurės-vakarų ar šiaurės rytų kryptims geriau rinktis horizontalų apželdinimą.

Be to, reiktų rinktis neaukštus ir netankius augalus. Atkreipkite dėmesį į pelargonijas, medetkas, nasturtas, našlaites, petunijas ir pan.

Būtų labai puiku, jeigu gėlės žydėtų vienos paskui kitas. Pavyzdžiui, pirmiausia saulutės, tulpės, narcizai, vėliau – petunijos, lobelijos, kvapieji žirneliai, o arčiau rudens – serenčiai, sukutis.

Visus metus žydės raganės, vijoklinės rožės, kvapnioji tongapupė, flioksai.

Mielos smulkmenos

Sutvarkėte balkoną, pastatėte patogius baldus, pasodinote gėlių. Kaip dar galėtumėte pagražinti šią poilsio zoną? Pabandykite panaudoti tam tikrus dekoro elementus, kurie patinka jums ir jūsų artimiesiems. Štai keletas pavyzdžių.

Papildomo atsipalaidavimo gali suteikti tekančio vandens garsas, todėl balkone galima įrengti nedidelį kambarinį fontaną.

Jeigu turite pakankamai resursų, galite vieną langą pakeisti vitražu. Įvairiaspalviai intarpai balkoną padarys jaukesne erdve ir puikia atsipalaidavimo vieta.

Patinka sėdėti balkone vakarais? Tuomet nepamirškite šviesos šaltinio, ypatingai jeigu mėgstate skaityti knygas. Pavyzdžiui, ant sienos pakabinkite gėlės formos šviestuvą, gražiai žiūrisi ir nukaltas žibintas su spalvotu stiklu. Taip pat ant palangės galima pastatyti nedidelį šviestuvą.

Beje, jeigu tarp gėlių įrengtumėte kryptinius šviestuvėlius, tai atrodytų neįprastai ir pasakiškai.

Sienas apipavidalinti galima įvairiai: pakabinti patinkantį paveikslą ar plakatą, užklijuoti dekoratyvinių lipdukų, pavyzdžiui, drugelius, gėles, uogas, nudažyti sienas įvairiomis spalvomis.

Patinka vakarais klausant muzikos gerti arbatą ar daryti įvairius rankdarbius? Tuomet reikėtų pasirūpinti garso kolonėlių įrengimu. Svarbiausia muzikos neklausyti garsiai, kad netrukdytumėte kaimynams.

Ant grindų patieskite minkštą ar šiaudinį kilimėlį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)