Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Visuomenės informavimo ir analizės skyriaus vyriausiasis specialistas Vladas Rakštelis per metus ant važiuojamosios kelio dalies nuvirtusių tikslaus medžių skaičiaus įvardinti negalėjo. Nepaisant to, atskleidė, kad praėjusiais metais ugniagesiai gelbėtojai ne eismo įvykio metu techninę pagalbą užgriuvus medžiams, sugedusiam automobiliui užtvėrus kelią ar jam užklimpus suteikė 1225 kartus. 2010 m. tokių iškvietimų buvo 70-čia mažiau. Per metus darbų apimtys išaugo kiek daugiau nei 6 proc.

„Be to, šiuos ir panašius darbus teko atlikti ir įvykusiose avarijose: 2011 m. – 644 kartus, 2010 m. – 592 kartus. Šie darbai per metus padidėjo 8,78 proc.“, – teigė V. Rakštelis.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybos duomenimis, ugniagesiai gelbėtojai, suteikdami techninę pagalbą ne eismo įvykio metu, pernai išgelbėjo 6 žmones, 2010 m. – 41 žmogų.

V. Rakštelis pasakyti, kiek per metus ant kelio nuvirtusių medžių šalinimas pareikalauja lėšų, negalėjo. Anot jo, kiekvienas atvejis skirtingas: ,,Bendros tokių išvykimų ir atliktų darbų kainų skaičiavimo metodikos nėra. Be to, kiekvienas išvykimas yra individualus ir skiriasi atlikti darbai. Tačiau skaičiuojant, be abejo, reikėtų įvertinti degalų kainą, išvykusius pareigūnus, atliktų darbų kiekį ir pobūdį, automobilių ir panaudotos gelbėjimo įrangos amortizaciją, daugelį kitų dalykų.“

Draudimo bendrovės „Gjensidige Baltic“ Lietuvos filialo kasko draudimo skyriaus vadovė Asta Andriukaitienė aiškino, kad draudikai kasko draudimu apsidraudusiems klientams yra įsipareigoję atlyginti žalą, patirtą dėl ant automobilio užgriuvusio medžio, nepriklausomai nuo to, ar medis buvo nulaužtas audros, ar užvirto savaime. „Pasitaiko atvejų, kai nuvirtus medžiui, sugadinami keli šalia stovintys automobiliai“, – dėstė draudimo ekspertė.

Pašnekovė sakė, jog kasko draudimą įsigijusiems klientams nuostoliai atlyginami ne tik dėl nuvirtusių medžių, bet ir tais atvejais, jei automobilį aplamdė nuo stogo nukritęs varveklis.
A. Andriukaitienės žodžiais tariant, išmokos dydis priklauso nuo transporto priemonės vertės ir sugadinimų pobūdžio. Specialistė prisimena atvejį, kai dėl medžio užvirtimo buvo išmokėta didesnė nei 30000 Lt išmoka.