„Tie kūriniai negali būti lyginami. Tai – visiškas blefas. Tokius dalykus rašė tas, kuris bijo Simonos dalyvavimo „Eurovizijoje“ ir manęs, nes esu patyręs prodiuseris“ - DELFI kalbėjo Williamas Buttas.

Prodiuseris sakė, jog sakyti, kad „One Of A Kind“ ir „Holding Out For A Hero“ turi panašumų yra tas pats, kaip kalbėti, jog „Amberlife“ daina „My Way“ yra panaši į „Sel“ atliekamus kūrinius.

W. Buttas atskleidė, jog vienas šeštadienio vakarą ketvirtąjame nacionaliniame pusfinalyje skambėjęs kūrinys – plagiatas. Tą jis sakė supratęs prieš pusantro mėnesio. Daina, anot W. Butto, kopijuota nuo vieno prodiuserio Bobby Ljunggreno, sukūrusio „In Your Eyes“, „Little By Little“ ir „One Of A Kind“, kūrinio. Paprašytas įvardinti, koks atlikėjas ketvirtąjame pusfinalyje pasirodė su galimai plagijuota daina, W. Buttas sakė nenorįs veltis į skandalą ir neatskleidė.

„Susisiekiau su Bobby ir pranešiau, kad nacionalinėje atrankoje yra nukopijuota jo daina, tačiau pasakiau, kad nedarytų skandalo. Lietuva – maža šalis, todėl nutarėme padėti. Paskambinau to atlikėjo prodiuseriui ir pasakiau, kad daina – plagijuota. Atsiunčiau jam tris kūrinius, nuo kurių buvo ji buvo kopijuota. Prodiuseris susinervino, tačiau nuraminau jį, pasakiau, kad jokio skandalo nedarysime. Pasiūliau šį tą pakeisti. Sakė, neturi laiko keitimams, tačiau pasakiau, kad privalo jo rasti. Jeigu prisiminsite, kai kas atrankoje turėjo dalyvauti prieš dvi savaites, tačiau informavo, jog prarado įrašą. Klausimas, ar įrašas iš tikrųjų buvo prarastas, ar tai tebuvo priežastis pakeisti įrašą“, - DELFI pasakojo W. Buttas.

Prodiuseris sakė žinąs, jog „Universal Music Norway“ stebėjo šeštadienį transliuotą ketvirtąjį nacionalinės „Eurovizijos“ pusfinalį ir atidžiai nagrinėjo vieno atlikėjo kūrinį, tačiau dar sykį paprašytas atskleisti, kuris atlikėjas jį atliko, atsisakė. Esą jo minimas atlikėjas – fantastiškas ir W. Buttas neva nenori jam pakenkti.

„Jeigu būčiau norėjęs, kad tas kūrinys atrankoje nedalyvautų, būčiau prabilęs, jog tai – plagiatas, tačiau susisiekiau su vieno atlikėjo vadybininku ir pasiūliau kai ką pakoreguoti. Tačiau pasikartosiu, bet Simonos daina nėra kopijuota. Kodėl kažkam šiandien šovė į galvą išsakyti tokią keistą nuomonę? Kodėl niekas nekaltino plagiavimu prieš kelis mėnesius?“, - retoriškai klausė W. Buttas.

Prodiuseris stebėjosi tuo, jog S. Milinytė įvairiuose renginiuose ir TV projektuose pasirodo jau nebe pirmus metus, tačiau lietuvių prodiuseriai į ją tiesiog nekreipė dėmesio. W. Butto įsitikinimu, jie tiesiog prašovė.

„Simona – ypač psichologiškai stipri atlikėja. Ji - vienintelė Lietuvoje, rytinėje Baltijos jūros pusėje, turinti realių perspektyvų užsienio rinkoje. Ir dalyvaudama „Eurovizijoje“, ir nedalyvaudama ji vis tiek yra viena geriausių ir stipriausių. Ji – tikra žvaigždė ir tikrai padarys puikią tarptautinę karjerą. Tam tiesiog prireiks šiek tiek laiko“, - įsitikinęs W. Buttas.

Bonnie Tyler daina „Holding Out for a Hero“:

Simonos Milinytės daina „One Of A Kind“:

Atnaujinta 2012 02 27 18.00

DELFI savo nuomonę apie susidariusią situaciją dėl Simonos Milinytės atliekamo kūrinio „One Of A Kind“ atsiuntė kompozitorius Gediminas Rimkus Rimkevičius.

Paklaustas apie „Eurovizijo“ atrankoje Simonos Milinytės atliktą dainą „One Of A Kind“ ir paprašytas pakomentuoti šios dainos panašumus su kažkada plačiai skambėjusia Bonnie Tyler atlikta daina „Holding Out For A Hero“, pasijutau šiek tiek nejaukiai, nes senokai nežiūriu panašaus pobūdžio TV laidų. Teko perklausyti internete.

Galėčiau pakomentuoti šią situaciją keliais aspektais: 1. Teisiniu, 2. Profesiniu, etiniu – moraliniu.

Teisiniu požiūriu įrodyti, kad „One Of A Kind“ yra plagiatas – neįmanoma. Nes tiek kupleto, tiek priedainio harmonija, akordų sekos nors ir panašios į „Holding Out For A Hero“, bet tikrai nėra identiškos. Melodijos ritminiai piešiniai taip pat skiriasi (gaila, kad šie skirtumai nėra dideli, todėl ir sukelia jau girdėtos, ištransliuotos muzikos pojūtį). Stilistikos ir aranžuotės nenorėčiau komentuoti, nes tai nekeičia esmės, tiesiog pigus, neįdomus eurovizinis formatas (šia prasme dainos autoriai atliko savo darbą. Gal šiek tiek Simonai pakišo koją jaudulys, nes intonavimas nebuvo geras).

Profesinis, etinis – moralinis aspektas yra nemažiau svarbus. Lietuvos komercinės TV perpildytos beverte, beskone muzika, gausu ir plagiato. Tačiau subruzdimas kažkodėl labiau juntamas tik per eurovizines atrankas. Reikia suprasti – čia – Lietuva, "kaimas","provincija",viskas galima.., o pretendentai į „Euroviziją“, kaip ir tauta, turi pasistengti.

Be abejo, „One Of A Kind“ kūrėjai patys sukūrė šį nemalonų precedentą, nes vien abejonės dėl dainos autentiškumo labai sumenkina Simonos galimybes žengti toliau. Gaila, kad šioje vartotojiškoje visuomenėje bet koks ažiotažas ar net bloga reklama kartais duoda dividentų.

Visiškai nesuprantamas dalykas, kai TV prodiuseriai autorius pristato kaip kompozitorius. Tada jau kyla klausimas, ar muzikinių laidų prodiuseriai turi kokį išsilavinimą. Civilizuotame pasaulyje kompozitoriai yra tie, kurie yra praėję atitinkamą mokymo kursą ir turi diplomą. Visi kiti yra autoriai. Juk jei pakeitėte perdegusią lemputę, dėl to netapote kvalifikuotu elektriku... Akivaizdu, jog geriau geras autorius nei blogas kompozitorius.

Pagarbiai,

Kompozitorius Gediminas Rimkus Rimkevičius

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)