tad hormono oksitocino kiekis moters kraujyje gali padėti nustatyti pogimdyminės depresijos riziką.

„Neuropsychopharmacology“ tinklalapyje paskelbti tyrimo rezultatai gali būti pirmas žingsnis atpažįstant moteris, kurios rizikuoja po gimdymo pulti į depresiją.

Nors šis ryšys tikrai vertas dėmesio, „tai viso labo tik pradžia“, mano tyrime nedalyvavęs Pietų Karolinos medicinos universiteto psichiatras ir nuotaikų sutrikimo specialistas Ziadas Nahasas.

Oksitocinas padeda stimuliuoti sąrėmius ir pieno išsiskyrimą ką tik pagimdžiusioms moterims. Šis hormonas taip pat turi įtakos žmonių santykiams, ypač vaiko ir mamos ryšiui. Anksčiau mokslininkai šį hormoną siejo su depresija, tačiau tai pirmasis kartas, kai oksitocinas įvardijamas kaip pogimdyminės depresijos veiksnys.

Tyrimui kraujo mėginius sutiko duoti 73 moterys. 14 jų vėliau buvo diagnozuota minėtoji depresijos forma. Oksitocino koncentracija moterų kraujyje buvo labai nevienoda – nuo 14,4 iki 245,7 pikogramo mililitre. Tyrėjai nustatė, kad pogimdymine depresija sergančių ir nesergančių moterų kraujyje esantis oksitocino kiekis skiriasi – depresija sergančių mamų kraujo mėginiuose šio hormono buvo mažiau.

Kol kas per anksti pagal oksitocino kiekį spręsti, kurios moterys labiau linkusios susirgti pogimdymine depresija, teigia Bazelio universiteto Švaicarijoje psichobiologas Guntheris Meinlschmidtas, vadovavę tyrimui.

„Negalime sakyti, kad šis hormonas įtakoja minėtosios depresijos atsiradimą, taip pat negalime teigti priešingai. Aiškaus atsakymo nėra. Net jei moters kraujyje šio hormono ir daug, niekas negali būti tikras, kad jai depresija negresia. Tai tik vienas veiksnių, lemiančių pogimdyminės depresijos atsiradimą. Taip pat negalime pasakyti, ar moterų gydymas oksitocinu gali padėti įveikti šią dvasinę ligą“, - teigia mokslininkas.

Mažas oksitocino kiekis kraujyje gali būti tiek simptomas, tiek priežastis – ir toks teiginys galioja tiek depresijai, tiek silpnam depresuojančios motinos ir jos mažylio ryšiui.

„Labai sudėtinga išpainioti šį galvosūkį. Gali būti ir taip, ir taip“, - svarstė tyrimo vadovas.

Be to, stebint oksitocino kiekį kraujyje, mes negalime žinoti, kas tuo metu vyksta moters smegenyse. O būtent ten šis hormonas veikia emocijas ir elgesį“, - savo ruožtu teigia Z. Nahasas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)