Pagrindinės odos problemos, kuriomis skundžiasi šiuolaikinės moterys yra dehidratuota, jautri, raukšlėta, padidėjusios pigmentacijos oda. Ne vieną vargina išsiplėtę kapiliarai. Taigi trumpai apie šias problemas pasakoja „Camelia“ vaistininkė Birutė Turovienė.

Dehidratuota oda gali būti sausa, mišri ar rieb. Taisyklingai nuvalius odą, atstačius normalų odos Ph drėkinamuoju toniku, vis tiek jaučiamas tempimas. Pagrindinė užduotis – atstatyti drėgmės balansą. Todėl tokios odos priežiūrai reikia naudoti priemones, kurių sudėtyje yra hialurono ir intensyviai odą drėkinamųjų medžiagų, pavyzdžiui, kolageno.

Jei drėkinamosios priemonės nepadeda, reiškia, kad reikia papildomo intensyvaus odos Ph atstatatančių veikliųjų medžiagų kurso, pavyzdžiui, aliejaus ar kremo su keramidais, trigliceridais ar skvalenu. Jei oda ilgą laiko tarpą kenčia nuo dehidratacijos, pažeidžiamas odos apsauginis sluoksnis (ph) ir ji tampa jautresnė išoriniam dirgikliams. Tokia oda gali tapti jautri.

Jautri oda paprastai yra lygi, glotni, šiek tiek permatoma, po ja aiškiai matomos kraujagyslės. Oda, kuri ilgą laiką patiria žalingą aplinkos poveikį - šaltį, karštį, vėją, dulkes, nešvarumus, kenksmingas chemines medžiagas, patenkančias ant odos su lietumi ar iš oro - praranda apsaugines savybes ir tampa jautria.

Odos jautrumas gali pasireikšti kiekvienam individualiai - tai gali būti smulkus bėrimas, paraudimas, pleiskanojimas, perštėjimas ir kiti diskomfortą sukeliantys požymiai. Jautriai odai būtina tausojanti priežiūra, intensyvus drėkinimas, apsauga ir odos imuniteto stiprinimas. Tinka priemonės su Q10 koenzimu, natūraliais augaliniais aliejais ir ekstraktais bei priemonės be dažiklių ir kvapiklių.

Raukšlėta oda. Senstant odai, lėtėja regeneracija t.y. odos ląstelių atsinaujinimas, grubėja raginis sluoksnis, oda sausėja, nes lėtėja riebalinių liaukų veikla, dehidratuojasi arba netenka drėgmės, sunyksta kolagenas, mažėja elastingumas, krenta odos tonusas, išplonėja epidermis, atsiranda pigmentacijos nelygumai.

Raukšlių atsiradimą lemia daugelis faktorių, tokių kaip genetika - chronologinis senėjimas dėl amžiaus, aplinka - saulė, vėjas, šaltis, teršalai, laisvieji radikalai, gyvenimo būdas - dietos, tabakas, alkoholis, stresai, netaisyklinga mityba, mechaniniai veiksniai - tai natūralūs pasikartojantys veido raumenų judesiai, dėl kurių susidaro pirmosios raukšlės.

Premenopauzės ir menopauzės metu veido ovalas tampa nebe toks ryškus, atsiranda apdribęs pagurklis, raukšlės tampa dar ryškesnės. Tuomet tiktų naudoti kremus nuo raukšlių su fitohormonais, elastinu.

Odos pigmentacija gali būti įgimta arba atsiranda dėl ilgalaikio saulės poveikio, sergant kepenų, kasos, ginekologinėmis ligomis, nėštumo metu, vartojant kontraceptines tabletes, netinkamai atliekant kosmetines procedūras, o taip pat, bėgant metams, dėl saulės poveikio ima ryškėti taip vadinamos „amžiaus“ dėmės.

Norint užkirsti kelią naujoms pigmentinėms dėmėms, reikėtų nepiktnaudžiauti saulės spinduliais, soliariumu, naudoti aukštos 30-50 apsaugos SPF faktorius.

Išsiplėtę kapiliarai (kuperozė). Kapiliarą gaubia jungiamasis audinys. Jeigu jis silpnas, užtenka visai nedidelių išorinių veiksnių kapiliarui išsiplėsti - į jį priplūsta daugiau kraujo ir veido oda parausta. Taip pat yra daug išorinių veiksnių, skatinančių veido raudonį: dažna temperatūros kaita (įėjus iš šalto oro į šiltą patalpą), aukšta temperatūra (kaitinimasis saunose, darbas skalbyklose, prie karštų krosnių ), ultravioletiniai spinduliai (ilgas buvimas saulėje, soliariume), alkoholis. Neigiamai kraujagysles veikia ir nuolatinis stresas.

Išsiplėtę kapiliarai gali būti sergant hipertenzija (aukšto kraujospūdžio liga). Moterims ir vyrams veido raudonis pasireiškia skirtingais požymiais. Moterims dažniausiai parausta skruostai ir kakta, o vyrams – nosis. Nemalonu ir tai, kad ji gali padidėti. Būtina nustatyti kapiliarų išsiplėtimo priežastį. Jeigu tai yra viena iš rožinių spuogų ligos stadijų, reikia kreiptis į dermatologą. Jeigu kraujagyslės išryškėja dėl hipertenzijos, reikia stengtis sureguliuoti spaudimą. Jei veidas raudonuoja ne dėl ligos, patartina naudoti išoriniam kapiliarų stiprinimui ir gydymui skirtas kosmetiką, pavyzdžiui priemonės su vitaminu C, kaštonų ar kitais augaliniais ekstraktais. Naudojant kosmetines priemones su vitaminu C, oda tampa lygesnė ir gaivesnė, stiprėja kapiliarai ir raudonis mažėja.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją