Tai tokia moterų būklė, kuomet sutrinka normalus makšties bakterijų balansas ir pradeda vyrauti tam tikros rūšies bakterijos. Bakterinės vaginozės simptomai: išskyros, nemalonus kvapas, niežtėjimas ar perštėjimas. Tačiau šių simptomų gali ir nebūti.

BV priežastys nėra visiškai aiškios. Ji siejama su bakterijų, paprastai gyvenančių moters makštyje, disbalansu. Makštyje paprastai būna daug „gerųjų“ bakterijų ir nedidelis kiekis „blogųjų“ bakterijų. BV išsivysto tuomet, kai padidėja blogųjų bakterijų dalis.

Kol kas nedaug žinoma apie tai, kaip moterys suserga šia liga, tačiau tam tikri užsiėmimai ar veiksmai gali sutrikdyti normalų makšties bakterijų balansą ir padidinti riziką, pavyzdžiui, atsiradus naujam ar esant skirtingiems sekso partneriams ( nors gali sirgti ir moterys, neturėjusios jokių lytinių santykių); taip pat pernelyg dažna ir netinkama intymi higiena, kai naudojamos ne specialios priemonės, o muilas ar dušo želė.

BV sergančios moterys paprastai skundžiasi neįprastomis makšties išskyromis ir nemaloniu kvapu. Kai kurios moterys teigia sklindant stiprų žuvį primenantį kvapą, ypač po sueities. Išskyros, jei jų apskritai būna, dažniausia būna baltos ar pilkos spalvos, bet gali būti ir skaidrios. BV sergančios moterys taip pat jaučia perštėjimą šlapinimosi metu ar niežtėjimą aplink makštį arba abu simptomus. Tačiau dauguma BV sergančių moterų nejaučia jokių nemalonių simptomų.

Daugeliu atvejų BV eiga yra be komplikacijų. Tačiau retkarčiais ji gali kelti rimtą grėsmę:

* padidina moters užsikrėtimo ŽIV riziką, jei virusas patenka į jos organizmą.

* padidina riziką, kad ŽIV užsikrėtusi moteris perduos infekciją savo lytiniam partneriui.

* yra siejama su infekcijos išsivystymo po tokių chirurginių procedūrų, kaip gimdos šalinimas ar abortas, padidėjimo rizika.

* nėštumo metu gali padidinti nėštumo komplikacijų, pvz. priešlaikinio gimdymo, riziką.

* gali padidinti užsikrėtimo kitomis LPL, pavyzdžiui, chlamidioze, gonorėja ar herpes virusu, riziką.

Kaip bakterinė vaginozė veikia nėščią moterį ir jos kūdikį?

Nėščios moterys dažniau patiria priešlaikinį gimdymą, jų kūdikiai dažniau gimsta nedidelio svorio (nedidelis svoris yra mažesnis nei 2,5 kg).

Bakterinę vaginozę sukeliančios bakterijos kartais gali patekti į gimdą ir kiaušintakius. Tokia infekcija vadinama dubens uždegimine liga. Ji gali sukelti nevaisingumą ar pažeisti kiaušintakius tiek, kad ateityje padidėtų nevaisingumo ir negimdinio nėštumo rizika. Negimdinis nėštumas yra gyvybei grėsminga būklė, kuomet apvaisinta kiaušialąstė įsitvirtina gimdos išorėje, paprastai kiaušintakyje, kuris dėl vaisiaus augimo gali plyšti.

Kaip diagnozuojama bakterinė vaginozė?

Nustato medikas, ištyręs makštį ir atlikęs makšties tepinėlio laboratorinius tyrimus, siekiant nustatyti bakterijų, siejamų su BV, augimą.

Koks yra bakterinės vaginozės gydymas?

Nors BV kartais praeina be jokio gydymo, moterys su BV simptomais turėtų būti gydomos, siekiant išvengti komplikacijų. Lytinių partnerių vyrų gydyti paprasta nereikia, tačiau BV gali plisti tarp lytinių partnerių moterų.

Gydymas yra itin svarbus nėščioms moterims. Visos nėščiosios, kurios yra patyrusios priešlaikinį gimdymą ar pagimdžiusios mažo svorio kūdikį, turėtų būti tiriamos, siekiant nustatyti, ar nesergama BV, nepriklausomai nuo simptomų buvimo, o BV nustačius, turi būti skiriamas gydymas. Visos nėščiosios su BV simptomais turi būti ištirtos ir gydomos.

Kai kurie medikai rekomenduoja, kad visos moterys, kurioms atliekamas gimdos šalinimas ar abortas, siekiant išvengti galimos infekcijos, turi būti gydomos nuo BV prieš procedūrą, nepriklausomai nuo simptomų.

BV gydoma antibiotikais, kurios skiria gydytojas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)